Trepart, lønstigning og en ubehagelig fyringstendens: Det læste I om i 2023

Historier om pædagogers løn dominerer på listen over de mest læste BUPL-historier i 2023. Men også en bekymrende udvikling i fyringssager fik stor opmærksomhed. Se her, hvad I klikkede mest på i året, der gik.
colourbox Kvinde læser på sin telefon

Ikke overraskende fylder nyheder om trepartsaftalen, der gav pædagoger et historisk lønløft, meget på listen over de mest læste historier på BUPL.dk i 2023.

Pædagogerne klikkede dog også flittigt på historier om eksempelvis arbejdet med de yngste daginstitutionsbørn og om den bekymrende udvikling, hvor stadig flere pædagoger fyres på grund af sygdom.

Her er de 10 mest læste historier på BUPL.dk i 2023:

10. Rekordmange pædagoger bliver fyret på grund af sygdom

Sygdom er nu klart den væsentligste grund til, at pædagoger mister deres job, viser nye tal fra BUPL. Og det er der særligt én grund til.

9. Nyt OK-forlig giver store lønstigninger til pædagoger

En lønstigning på i alt 10 procent over to år. Så meget giver nye forlig for pædagoger på privatoverenskomst. Som offentligt ansat pædagog kan du også glæde dig over resultatet.

8. Officielt: Statsministeren vil give pædagoger mere i løn

Statsminister Mette Frederiksen (S) peger nu på, hvor meget regeringen har tænkt sig at hæve pædagogers løn ved den kommende trepart. Andre faggrupper kan føle sig snydt, advarer ekspert. BUPL forventer hårde forhandlinger.

7. Syg i ferien: Sådan ser du, om du har ret til erstatningsferie

Hvis sygdom ødelægger din ferie, kan du have ret til erstatningsferie. Læs her, hvilke rettigheder du har, og hvad du bør gøre, hvis du har tilbragt din ferie i sygesengen.

6. Få overblik: Det betyder trepartsaftalen for pædagoger

Resultatet af trepartsforhandlingerne er faldet på plads, og pædagoger kan se frem til 1.800 kroner mere i månedsløn. Lønløftet kommer oveni de lønstigninger, som skal forhandles ved forårets overenskomstforhandlinger. Få overblik over indholdet i trepartsaftalen her.

5. 10 trin til en tryg indkøring i vuggestuen

Indkøring i daginstitutionen kan være en svær overgang for både barn og familie. Brug guiden som en hjælp eller tjekliste til at bakke op om en tryg indkøring, der tager udgangspunkt i det individuelle barn.

4. Trepart: Din løn stiger med 1.800 kroner allerede om to år

Trepartsaftalen er nu landet, og den giver et gedigent lønløft på 1.800 kroner til alle pædagoger. Lønløftet er allerede på plads i 2026, fire år tidligere end forventet, da forhandlingerne gik i gang.

3. Usikker på, hvad trepartsaftalen om lønløft betyder for dig? Her er svarene

Offentligt ansatte pædagoger bliver med den nye trepartsaftale sikret et lønløft. Men hvor meget får du, hvis du er deltidsansat? Bliver lønstigningen bare ædt op af inflationen? Og hvad med seniordagene? Og hvad betyder aftalen for lederne? Børn&Unge har samlet svar på dette og meget mere.

2. Pædagoger løfter sløret: Disse ting afgør, om vi er glade for vores arbejdsplads

I en ny undersøgelse peger pædagoger på, hvad de er glade for – og utilfredse med – ved deres nuværende arbejdsplads. Svarene kan blive en gamechanger i kampen for at skaffe pædagoger nok.

1. Nu stiger din løn

Oktoberlønsedlen blev lidt sjovere for pædagoger og pædagogfaglige ledere ansat efter kommunal overenskomst. Her kom sidste del af de lønstigninger, der blev aftalt med overenskomsten i 2021, og der kom endda lidt flere penge end oprindeligt aftalt.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.