Ferie i Danmark

Ferie

Som kommunalt ansat pædagog har du ret til at holde fem ugers ferie med løn. Hertil kommer den 6. ferieuge. Du skal aftale din ferie i god tid med din leder.

Privatansat?

Hvis du er privatansat, finder du feriereglerne i de enkelte overenskomster. Reglerne her på siden gælder for de offentlige overenskomster.

Overenskomst for privatansatte

Optjening af ferie

De fem ugers ferie optjenes løbende med din ansættelse som "samtidighedsferie". Når du har været ansat i en måned, har du som fuldtidsansat optjent ret til 15,42 ferietimer. Det er 2,08 feriedage med løn per måned. Ferien optjenes i timer, men holdes i hele dage.

Denne ferie kan du holde måneden efter den er optjent.

Hvis du er deltidsansat, optjener du forholdsmæssigt færre timer. Men det vil stadig svare til 2,08 feriedage med løn per måned.

I alt optjener du altså 25 feriedage på et år, hvilket svarer til fem ferieuger.

Afvikling af ferie

Din leder fastsætter efter drøftelse med dig, hvornår ferien skal holdes.

Du skal indgive dit ferieønske i så god tid, at din leder kan nå at melde tilbage om dit ferieønske kan godkendes eller ej inden for fristen, som fra lederens side formelt er tre måneder for hovedferien og en måned for den øvrige ferie.

Hvis I ikke kan blive enige om tidspunktet for din ferie, har lederen det sidste ord.

Hvis du ønsker ferie, før du har optjent den (fx hvis du bliver ansat lige inden en ferie), er det muligt at lave en aftale om at holde af betalt ferie på forskud. Du kan ikke blive pålagt at holde ferie på forskud, og du kan ikke kræve at få ferie på forskud.

Perioder

Den periode, hvor du optjener ferie, løber fra 1. september det ene år til 31. august året efter. Det kaldes ferieåret.

Den ferie, du optjener i dette år, skal være holdt i ferieåret plus fire måneder. Du skal altså have holdt din ferie i perioden fra 1. september i det ene år til udgangen af december det andet år. Denne periode på 16 måneder kaldes ferieafholdelsesperioden.

For eksempel skal ferie, som er optjent fra 1. september 2024 til 31. august 2025, være afholdt inden 31. december 2025.

Du kan aftale med din leder, at optjent ferie ud over fire uger overføres til næste ferieår. En sådan aftale skal være skriftlig. (Se ferieaftalen nederst på siden).

Særligt behov? Tal med din leder

Hvis du pludselig står med et ønske om at holde én eller flere feriedage, kan du naturligvis altid gå til din leder og spørge om lov. Lederen vil så kunne godkende eller afslå dit ønske – helt udenfor varslingsreglerne.

Ret til 6. ferieuge

Ud over de fem ugers optjent ferie optjener du ret til den 6. ferieuge.

Denne 6. ferieuge optjener du i løbet af et kalenderår fra 1. januar til 31. december. Den 6. ferieuge kan du holde fra 1. maj året efter, at den er  optjent.

For eksempel optjener du den 6. ferieuge i kalenderåret 2024, og den kan du holde fra 1. maj 2025 til udgangen af april 2026.

Når du ved, hvornår du vil holde den 6. ferieuge, skal du give din arbejdsgiver eller leder besked.

Den 6. ferieuge kan holdes samlet eller som enkeltstående dage. Du kan også vælge ikke at holde den og i stedet få ferietimerne udbetalt, efter at ferieåret for den 6. ferieuge er udløbet.

Særregel om 6. ferieuge

Hvis din arbejdsgiver af budget- og planlægningsmæssige hensyn har bedt de ansatte i kommunen om at tilkendegive inden ferieårets start 1. maj, om de ønsker at få den 6. ferieuge udbetalt, gælder der nogle særlige regler. De særlige regler har især betydning for ansatte, der ønsker at holde den 6. ferieuge, men som ikke kan få lov til at holde den, når det ønskes. 

Kontakt din lokale fagforening, hvis du er omfattet af de særlige regler om den sjette ferieuge.

Særlig feriegodtgørelse (forhøjet ferietillæg)

Ud over ferie med løn har du ret til særlig feriegodtgørelse (ferietillæg) der udbetales i tre portioner:

  • Ferietillæg for perioden 1. september til 31. maj udbetales ultimo maj måned
  • Ferietillæg for den resterende del af året (1. juni til 31. august) udbetales ultimo august måned
  • Ferietillæg for den sjette ferieuge udbetales med lønnen per 1. maj (udgangen af april måned)

Den samlede feriegodtgørelse (ferietillæg) er på 2,48 procent, fordelt på de tre udbetalinger.

Særlige situationer, du bør være opmærksom på

Sygdom
Hvis du er syg eller bliver sygemeldt, når din ferie begynder, har du ret til at få din ferie suspenderet. Du har altså ikke pligt til at holde din ferie.

Hvis du bliver syg i din ferie, skal du så hurtigt som muligt – helst på første sygedag – give din leder besked om, at du er syg. Du skal også sikre dig lægelig dokumentation for sygdommen. Sygdommen tæller først fra det tidspunkt, hvor din leder har fået besked om sygdommen.

Du vil have mulighed for at få erstatningsferie, når du har haft mere end fem dages sygdom under ferie i ferieåret. Det vil sige, de første fem sygedage er en karensperiode, der ikke erstattes.

Barsel
Hvis du er på barsel, vil din barselsorlov være en lovlig feriehindring. Det betyder, at du har ret til at holde ferien på et andet tidspunkt. Din ferie bortfalder ikke.

Timelønnet eller studerende
Hvis du er timelønnet eller studerende i lønnet praktik, holder du ikke ferie med løn. Du optjener ferietimer som en fuldtidsbeskæftiget – 2,08 dage pr. måned, du er beskæftiget – men de bliver udbetalt som feriegodtgørelse.

Din feriegodtgørelse er på 12,50 procent af lønnen i ferieåret. Du får derudover en godtgørelse på 2,5 procent (kontant beløb) for den 6. ferieuge og en forhøjet feriegodtgørelse på yderligere 0,45 procent.

Kontakt din lokale fagforening eller PLS, hvis du er i tvivl.

Ferieaftaler

I de følgende PDF-filer kan du læse de generelle aftaler om ferie for kommunalt ansatte pædagoger.

Kontakt BUPL, hvis du er i tvivl

Husk, at BUPL kan rådgive dig om dine rettigheder i forbindelse med ferie og feriedagpenge. BUPL kan for eksempel tjekke om din løn under ferie eller dine feriepenge er korrekte.

Fandt du, hvad du søgte?

For at undgå spam, skal du godkende at du ikke er en robot.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.