Nu stiger din løn

Oktoberlønsedlen bliver lidt sjovere for pædagoger og pædagogfaglige ledere ansat efter kommunal overenskomst. Sidste del af de lønstigninger, der blev aftalt med overenskomsten i 2021, kommer nu, og der kommer endda lidt flere penge end oprindeligt aftalt.
et billede af en gammel 500-kroneseddel
Den første 500-kroneseddel med et billede af en pløjende mand kom i omløb i 1910. Nu stiger din løn med en plovmand, hvis du ellers har en gennemsnitsløn for en pædagog.

Pædagoger og pædagogfaglige ledere får nu en lønstigning. I hvert fald hvis de er ansat efter den kommunale overenskomst. For med oktoberlønnen kommer nu den sidste lønstigning, der blev aftalt med corona-overenskomsten i 2021. 

Det får du:

Gennemsnitslønnen for en pædagog i en fuldtidsstilling er 38.900 kroner om måneden inklusive pension. Hvis du er en gennemsnitspædagog med en gennemsnitsløn, får du:

  • 500 kroner mere i løn om måneden før skat. 
  • 100 kroner heraf går til dit pensionsbidrag.

Gennemsnitslønnen uden pensionsbidrag er 33.100 kroner om måneden.

Hvor meget stiger lønnen i procent?

  • 1,28 procent
  • 0,81 procent af det er en lønstigning, der blev aftalt tilbage i 2021.
  • 0,47 procent af lønstigningen kommer fra reguleringsordningen. 

Reguleringsordningen er en del af overenskomstforliget. Den skal sørge for, at lønudviklingen i den offentlige og private sektor følges ad. Og lønstigningerne i det private har været højere end forventet i 2021, blandt andet på grund af høj inflation.

Hvad er reguleringsordningen, og hvordan virker den?

Reguleringsordningen sikrer de offentligt ansatte stort set den samme lønudvikling som privatansatte. Reguleringsordningen giver offentligt ansatte 80 procent af forskellen mellem privatansattes og offentligt ansattes lønstigning.

Et eksempel:

Lønstigning for privatansat: 100 kroner

Lønstigning for offentligt ansat: 70 kroner

Difference: 30 kroner

Reguleringsordning giver:  80 % af de 30 kroner = 24 kroner

Samlet lønstigning for offentligt ansatte efter regulering: 70 kroner + 24 kroner = 94 kroner

Reguleringsordningen kan også give underskud, hvis den private løn stiger mindre end den offentlige, men så reguleres lønnen for offentligt ansatte kun ned med 80 % af forskellen.

Hvor meget er din løn steget siden 2021?

  • 2.500 kroner har overenskomsten i 2021 i alt løftet den gennemsnitlige månedsløn for pædagoger inklusive pension og feriegodtgørelse. 

Hvor meget er lønnen steget i procent?

  • 6,14 procent har de centrale lønstigninger været for overenskomsten indgået i 2021.

Det er noget højere end de 5,29 procent, som man regnede med, at lønstigningerne ville løbe op i, da man for godt tre år siden blev enige om den nye overenskomst.

  • 0,58 procent skal du så lægge oveni, for det har pædagoger og pædagogfaglige ledere fået som organisationspulje og ligelønspulje.

Høj inflation har udhulet din løn

Desværre har inflationen været ekstraordinær høj de seneste to år, og derfor har du ikke fået en reallønsfremgang.

Da man indgik overenskomsten i 2021, forventede Det Økonomiske Råd, at inflationen i overenskomstperioden ville udgøre 3,95 procent. Det har slet ikke vist sig at holde stik. Siden april 2021 er priserne steget med 12 procent.

Læs Forhandlingsfællesskabets endelige opgørelse af OK21

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.