smilende kvindelig leder i samtale med yngre medarbejder

Dine vilkår som leder

Siden her giver et overblik over dine vilkår som leder, som de ser ud i lederoverenskomsten og øvrige aftaler, som din ansættelse hører under. Siden gælder for ledere i kommunale daginstitutioner, skoler og fritidsinstitutioner. Ledere i private institutioner eller frie grundskoler kan finde link til private overenskomster.

Din arbejdstid som leder

Du er som leder ansat uden højeste arbejdstid. Og du er ansat på fuld tid. I gennemsnit skal du arbejde 37 timer om ugen henover et år. 

Du har ansvaret for din egen arbejdstidstilrettelæggelse. Med udgangspunkt i en gennemsnitlig ugentlig arbejdstid på 37 timer skal du selv tilrettelægge arbejdet.  

Det betyder, at har du ret og pligt til selv at tilrettelægge din arbejdstid, sådan at du på den ene side tager dig af de nødvendige opgaver, men på den anden side også selv skønner og prioriterer i, hvad det er nødvendigt, at du deltager i.

Det betyder, at du i perioder kan komme til at arbejde mange timer - både med planlagte forhold og med mere pludseligt opståede opgaver, fx i sammenhæng med opsigelser, udfordringer ved større istandsættelser, svært fungerende forældresamarbejder eller noget helt fjerde.

Når der bliver plads til at arbejde mindre – også mindre end 37 timer – har du ret til at planlægge din arbejdstid sådan, at du er mindre tilstede.

Du er som leder omfattet af de almindelige regler om arbejdstid, jvf. arbejdstidslovens bestemmelser om arbejdstid og arbejdsmiljølovens bestemmelser om hviletid og fridøgn.

Så du skal ikke arbejde ubegrænset. Ledernes arbejdstid er ikke uden loft. Udgangspunktet er et gennemsnit på 37 timer set over et arbejdsår. 

Du tilrettelægger dit arbejde

Du har som lederen selv ansvaret for egen arbejdstilrettelæggelse. En arbejdsgiver, dvs. kommunen eller bestyrelsen, kan ikke detailplanlægge lederes arbejdstid eller pålægge en leder at arbejde med bestemte opgaver på bestemte tidspunkter.

Mulighed for deltid

Du har mulighed for at aftale deltidsansættelse med din arbejdsgiver, hvis du konkret måtte have behov for det. En stilling som leder på det kommunale område skal dog altid slåes op som en fuldtidsstilling.

Aftal merarbejde på forkant 

Du kan som leder opleve et stort arbejdspres og merarbejde. Som leder kan du ikke afvikle merarbejde som afspadsering eller få merarbejde udbetalt, medmindre du har lavet en aftale om merarbejde med din arbejdsgiver. Inden for overenskomsten er det muligt at lave en aftale på forkant af merarbejde. 

Ved du, at der vil opstå situationer, hvor dit lederarbejde vil indebære perioder med en arbejdstid på meget over 37 timer, kan du henvende dig til din nærmeste chef for at indgå en aftale om, at merarbejde af en vis størrelse kan udbetales eller afspadseres. Det kan for eksempel være i forbindelse med institutionssammenlægninger, eller hvis du er konstitueret leder for et andet pædagogisk tilbud i kommunen. 

Det kræver en klar, skriftlig aftale at få udbetalt eller at afspadsere merarbejde, når du er leder. Du er velkommen til at kontakte din fagforening forud for rådgivning om det.

Husk at registrere din arbejdstid

Nye regler fra 2024 betyder, at alle lønmodtagere - også ledere - skal registrere deres arbejdstid. Lederforeningen i BUPL anbefaler, at du som leder bruger tidsregistreringen til at holde øje med, hvor meget du faktisk arbejder. 

Læs artikel om tidsregistering for pædagogfaglige ledere her. 

Her finder du en guide til, hvordan du registrerer din arbejdstid

Kompetenceudvikling af dig som leder

Du har ret til en årlig leder-udviklingssamtale med din egen leder og til en skriftlig udviklingsplan. Det har du som følge af overenskomsten. 

Du og din leder er i fællesskab forpligtet til at sørge for at samtaler finder sted, og at aftaler om fx kompetenceudvikling overholdes.

Udviklingsplanen skal indeholde planer for din udvikling på både kortere og længere sigt. Udviklingsplanen skal drøftes og redigeres hvert år.

Ret til lederuddannelse på diplomniveau

Trepartsaftalen fra 2007 giver kommunalt ansatte ledere ret til en anerkendt lederuddannelse på diplomniveau. 

Lav en aftale med din leder, så du kan gennemføre diplomuddannelsen under vilkår, der kan passe ind i dit aktuelle lederarbejde og karriere, fx så undervisningstiden er en del af din arbejdstid. 

Den kommunale kompetencefond

Den kommunale kompetencefond, der drives af KL, BUPL og en lang række andre faglige organisationer, giver støtte, hvis du vil deltage i specifikke kompetencegivende kurser og videreuddannelse på akademi-, diplom eller masterniveau.

Læs meget mere om LUS og muligheder for kompetenceudvikling på emnesiden Karriere og kompetencer

Ferie - fælles vilkår for pædagoger og ledere

Som leder er du omfattet af den kommunale ferieaftale. Du har ret til fem ugers ferie, 6, ferieuge og feriegodtgørelse, der udbetales tre gange årligt.

Ønsker du ikke at holde 6. ferieuge, har du ret til at få ferieugen udbetalt som løn - dog først når ferieåret er afsluttet.

Syg i ferien

Bliver du syg, når din ferie begynder, har du ret til at få ferien suspenderet. Bliver du syg i ferien har du mod lægelig dokumentation ret til erstatningsferie efter i alt fem feriedage inden for sammen ferieår.

Læs mere om ferie under pædagogers vilkår - se link ovenfor,

Dit barns sygdom

Bliver dit barn syg, har du mulighed for at få helt eller delvis fri på barnets første og anden sygedag. Betingelserne er at barnet opholder sig hos dig, at dit fravær er nødvendigt af hensyn til barnet, og at det er foreneligt med dit arbejde.

Barns hospitalsindlæggelse

Bliver dit barn under 14 år indlagt på hospital, har du som kommunalt ansat leder ret til fri med løn i op til 10 arbejdsdage inden for 12 måneder. På opfordring skal du fremlægge dokumentation for indlæggelsen. 

Seniorordninger

Seniorfridage

Du har ret til fem seniorfridage om året fra det år, hvor du fylder 58 – du kan bruge seniorfridagene som hele eller halve dage. Du kan også konvertere dagene til seniorbonus, som udbetales, når året er gået, eller til et ekstra pensionsbidrag. 

Seniorsamtale

Kommunale arbejdsgivere er forpligtet til at tilbyde ældre medarbejdere en seniorsamtale.

Generationsskifteordning

Generationsskifteordninger er for ledere i kommunale og selvejende institutioner.

Ordningen er skabt for at sikre, at du bliver i din lederstilling i et aftalt antal år, så der er mulighed for et hensigtsmæssigt generationsskifte. Du skal være fyldt 54 år og aftalen kan indgås for en periode af højst 6 år og med fratrædelse tidligst, når du fylder 60 år.

En generationsskifteordning giver mulighed for: Et løntillæg, en fastholdelsesbonus eller en pensionsforbedring.

Ordningen skal aftales mellem din arbejdsgiver, det vil sige kommunen eller bestyrelsen for den selvejende institution og din lokale BUPL-fagforening.

Lokale aftaler for kommunale ledere

BUPL har lavet en lang række lokale aftaler for ledere. Aftalerne indeholder bl.a. regler for løntillæg i forhold til uddannelse, institutionens størrelse og anciennitet. De lokale aftaler kan også indeholde regler for arbejdsvilkår som fx opsigelse. 

Find din lokale leder-aftale

Find din fagforening i menuen i højre hjørne. Kig under Din kommune på den lokale fagforenings side.

Vær opmærksom på, at nogle lokale aftaler dækker stillinger som fx souschef og afdelingsleder efter pædagog-overenskomsten.

Kontakt din lokale fagforening eller din leder-TR, hvis du har spørgsmål til de enkelte kommunale aftaler.

Leders loyalitetspligt og ytringsfrihed

Når man er ansat i en organisation, er man som arbejdstager forpligtet til at være loyal overfor sin arbejdsgiver. Loyalitetspligten indebærer, at en medarbejder ikke må opføre sig på en måde, som direkte eller indirekte skader organisationen eller arbejdspladsen. 

Loyalitetspligten følger ikke af direkte lovgivning, men gælder i stedet som en almindelig og uskreven regel. En medarbejder skal derfor – i vist omfang – tage hensyn til sin arbejdsgivers interesser.

Ledererfaringer er væsentlige i debatten

BUPL’s Lederforening ønsker stærke og handlekraftige ledere, der inspirerer, motiverer og bruges deres faglige viden og erfaring, når de bidrager til den offentlige debat.

Den viden, lederne har i kraft af erfaringer fra den daglige praksis, er lige præcis den viden, politikere ofte mangler i deres beslutningsprocesser. Bl.a. derfor er det så vigtigt, at vi som ledere bidrager til offentlige debatter. 

De gode råd nedenfor gælder for kommunalt ansatte ledere. Hvis du er privatansat leder, så søg vejledning hos din lokale fagforening. 

Gode råd om lederes ytringsfrihed

  • Det kan være svært for andre at adskille private udtalelser fra tjenstlige. Når du udtaler dig som privatperson, skal det derfor fremgå tydeligt af din udtalelse.
  • Du må aldrig videregive tavshedsbelagte oplysninger.
  • Du må ikke komme med ærekrænkende udtalelser (injurier).
  • Når du udtaler dig om faktiske forhold, skal du holde dig til sandheden. Vær omhyggelig med at gengive korrekte og tilstrækkelige oplysninger, når du udtaler dig om eget arbejdsområde.
  • Du må ikke ytre dig i urimelig grov form.

Hvis du overholder disse fem enkle regler, vil du ikke overtræde din loyalitetsforpligtelse.

Brug din fagforening

Selvom dine udtalelser er lovlige, skal du gøre dig klart, at din arbejdsgiver kan finde på at reagere med en sanktion. Hvis det sker, bør du kontakte din lokale fagforening.

Er du i tvivl eller har brug for at vende dine idéer eller argumenter, så tag fat i din LTR eller lokale fagforening om råd, inden du udtaler dig.


Lederoverenskomsten

Her kan du hente overenskomsten for pædagoger, der er ansat i en lederstilling.

Fandt du, hvad du søgte?

For at undgå spam, skal du godkende at du ikke er en robot.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.