Husk de nye regler: Sådan skal du registrere din arbejdstid
Lægger du dagens børnebilleder på AULA om aftenen hjemmefra? Tager du telefonen, når en forælder til et barn i en svær situation ringer dig op i weekenden? Og bliver du lige 20 minutter ekstra for at hjælpe en presset kollega, selvom du officielt har fri?
Så kan en ændring af arbejdstidsloven om registrering af arbejdstid, der træder i kraft den 1. juli 2024, være en kærkommen hjælp til dig imod at arbejde for meget.
De nye regler betyder nemlig at alle pædagoger og pædagogfaglige ledere fremover skal registrere al deres daglige arbejdstid.
Skal sikre hviletidsbestemmelserne
Reglerne blev allerede i januar vedtaget af Folketinget på baggrund af en dom fra 2019 ved EU-domstolen, som pålagde alle medlemsstater at indføre ny lovgivning, der forpligter alle arbejdsgivere til at registrere medarbejdernes daglige arbejdstid.
Formålet er at sikre, at arbejdsgiverne kan dokumentere, at de overholder reglerne i EU’s Arbejdsdirektiv om hvileperioder og maksimal ugentlig arbejdstid. Disse indebærer lønmodtagernes ret til:
- En daglig hvileperiode på 11 timer.
- Minimum et ugentlig fridøgn.
- Maksimal ugentlig arbejdstid på 48 timer over en fire måneders periode.
De nye regler vil styrke arbejdsmiljøarbejdet på arbejdspladserne, da al arbejdstid nu kommer frem i lyset.
Johnny Gaardsdal, medlem af forretningsudvalget i BUPL.
BUPL: Alle pædagoger skal registrere al arbejdstid
Johnny Gaardsdal er medlem af forretningsudvalget i BUPL og politisk ansvarlig for arbejdsmiljø- og arbejdslivspolitik. Han ser tidsregistreringskravet som en beskyttelse af alle pædagoger.
”De nye regler sætter en streg under, at al arbejde skal registreres, også det usynlige arbejde som i dag ikke bliver registreret. Det kan for eksempel være planlægning af det pædagogiske arbejde den følgende dag eller samtaler med forældre,” siger han.
Og han opfordrer alle pædagoger og pædagogfaglige ledere til at tale om, hvilke arbejdsopgaver de løser uden at registrere det i dag, og hvad der er arbejdstid, og hvad der ikke er.
Kan styrke arbejdsmiljøet og modvirke stress
Langt de fleste pædagoger tidsregistrerer allerede i dag på den ene eller anden måde, og de nye regler vil derfor ikke medføre de store forandringer.
Men registrerer du som pædagog ikke i dag din arbejdstid, anbefaler BUPL, at du snarest indleder en dialog med din TR eller arbejdsgiver om, hvordan du skal registrere din arbejdstid fremover.
”Nu får vi de sidste med, og det hilser vi velkomment i BUPL. De nye regler vil styrke arbejdsmiljøarbejdet på arbejdspladserne, da al arbejdstid nu kommer frem i lyset. Det er en fælles opgave på arbejdspladserne at trække en mere klar linje mellem arbejde og fritid. Det har vi i BUPL store forhåbninger til vil være en medvirkende faktor til at styrke arbejdsmiljøet og modvirke stress,” siger Johnny Gaardsdal.
Læs mere om dine arbejdstidsregler på BUPL.dk