Tiden er inde til det endelige lønopgør
2.000 tillidsvalgte pædagoger sad skulder ved skulder i Lokomotivværkstedets enorme fabrikshal i København, da BUPL 29. marts holdt det største organiserede møde i fagforeningens historie.
Budskabet til de mange fremmødte fra BUPL-formand Elisa Rimpler var klart:
Tiden er inde til det endelige opgør med det politisk skabte lønefterslæb, som pædagogerne lider under. Og det opgør kræver mange penge fra Folketinget.
Ordene blev mødt af buldrende klapsalver, men også uden for fabrikshallen buldrer kampen om pædagogernes lønefterslæb afsted allerede.
Kampen er sparket i gang
Til efteråret skal en trepartsaftale fordele den første af tre milliarder kroner på baggrund af Lønstrukturkomitéens rapport – en rapport, der offentliggøres til sommer og forventes at pege på netop pædagogerne som en væsentligt underbetalt faggruppe.
”Vores krav er klart: Treparten skal bane vejen til et stort indhug i vores lønefterslæb nu,” lød det uden tøven fra Elisa Rimpler.
Hun understregede samtidig, at mens overenskomstforhandlingerne i 2024 bliver en vigtig arena for lønkampen, vil det tage 700 år at indhente pædagogernes lønefterslæb udelukkende via overenskomstsystemet. Det er ikke en acceptabel løsning, lød budskabet.
En vild og historisk udvikling
Stormødet blev holdt på dagen, hvor en ny undersøgelse slog fast, at på trods af, at pædagogernes uddannelsesniveau er steget støt, og på trods af, at både ansvaret og kompleksiteten er steget, så er pædagogernes løn ikke fulgt med (se boks).
Men pædagogernes kamp for højere løn er alligevel kommet langt, understregede Elisa Rimpler:
”For et halvt år siden var det svært at finde et parti på Christiansborg, der ville røre ved lønefterslæbet med en ildtang. Men det har vi ændret på. Nu står både Enhedslisten, SF og Radikale bag kravet, og Socialdemokraternes valgløfte om en milliardpulje til udvalgte faggrupper er blevet en del af regeringsgrundlaget. Det er en vild og nærmest historisk udvikling,” sagde BUPL-formanden.
Læs også: Topforskers spådom: Pædagoger har aldrig været tættere på ekstraordinært lønløft
Fagboss til pædagogerne: Der er brug for, at I står sammen
Også Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), understregede vigtigheden af, at politikerne endelig har fået øjnene op for, at der skal gøres noget ved lønefterslæbet:
”Det er kun godt, at regeringen tager problemerne med løn i den offentlige sektor seriøst. Men det er også på tide,” sagde hun i sin gæstetale.
Hun understregede samtidig, at rekruttering og fastholdelse i pædagogfaget er et samfundsproblem, som skal løses med konkrete tiltag.
”Men der er brug for hver og en af jer, og der er brug for, at I står sammen. Men det er jeg ikke i tvivl om, at I gør,” sagde FH-formanden.
Ingen må være i tvivl: Alle skal bidrage
Der er stadig masser af forhindringer og mange, som vil modarbejde pædagogernes krav om højere løn. Heriblandt arbejdsgiverne, påpegede Elisa Rimpler. Derfor skal pædagogerne være klar til at tage det tunge skyts i brug i lønkampen:
”Hvis arbejdsgiverne ikke vil lytte, så er vi klar til at gå på gaden med de røde faner og magentafarvede veste,” understregede hun til jubel fra salen.
Netop derfor kræver et endeligt opgør med lønefterslæbet en indsats fra samtlige pædagoger, påpegede Elisa Rimpler:
”Der må ikke være en eneste pædagog ude på vores arbejdspladser, som er i tvivl om, hvad vi kæmper for. Ikke en eneste kollega, der står udenfor fællesskabet, og som ikke deltager i kampen. Hvis vi skal lykkes, skal vi have alle til at bidrage med det, de kan.”
Læs hele formandstalen fra stormødet.