Tiden er inde til det endelige lønopgør

Vi går på gaden med de røde faner, hvis lønnen ikke får et markant løft, lød det klare budskab fra BUPL-formand Elisa Rimpler på historisk stormøde. Budskabet blev mødt med jubel og buldrende klapsalver.
Pædagoger ved stormøde i BUPL
Vi vil have mere i løn. Det budskab lød igen og igen fra de 2.000 forsamlede pædagoger, da der var stormøde for tillidsvalgte i BUPL 29. marts.

2.000 tillidsvalgte pædagoger sad skulder ved skulder i Lokomotivværkstedets enorme fabrikshal i København, da BUPL 29. marts holdt det største organiserede møde i fagforeningens historie.

Budskabet til de mange fremmødte fra BUPL-formand Elisa Rimpler var klart:

Tiden er inde til det endelige opgør med det politisk skabte lønefterslæb, som pædagogerne lider under. Og det opgør kræver mange penge fra Folketinget.

Ordene blev mødt af buldrende klapsalver, men også uden for fabrikshallen buldrer kampen om pædagogernes lønefterslæb afsted allerede.

Elisa Rimpler på talerstolen til BUPL's stormøde 29. marts
Der må ikke være en eneste pædagog, som er i tvivl om, hvad vi kæmper for. Hvis vi skal lykkes, skal vi have alle til at bidrage med det, de kan, understregede BUPL-formand Elisa Rimpler foran 2.000 tillidsvalgte pædagoger.

Kampen er sparket i gang

Til efteråret skal en trepartsaftale fordele den første af tre milliarder kroner på baggrund af Lønstrukturkomitéens rapport – en rapport, der offentliggøres til sommer og forventes at pege på netop pædagogerne som en væsentligt underbetalt faggruppe.

”Vores krav er klart: Treparten skal bane vejen til et stort indhug i vores lønefterslæb nu,” lød det uden tøven fra Elisa Rimpler.

Hun understregede samtidig, at mens overenskomstforhandlingerne i 2024 bliver en vigtig arena for lønkampen, vil det tage 700 år at indhente pædagogernes lønefterslæb udelukkende via overenskomstsystemet. Det er ikke en acceptabel løsning, lød budskabet.

Historiker Astrid Elkjær Sørensen fortalte på stormødet 29. marts Historiker Astrid Elkjær Sørensen fortalte om tjenestemandsreformen af 1969, som placerede kvindedominerede fag lavt i lønhierarkiet.
Historiker Astrid Elkjær Sørensen fortalte om tjenestemandsreformen af 1969, der placerede kvindedominerede fag lavt i lønhierarkiet: ”Reformen bliver ved med at hjemsøge jer pædagoger,” understregede hun.

En vild og historisk udvikling

Stormødet blev holdt på dagen, hvor en ny undersøgelse slog fast, at på trods af, at pædagogernes uddannelsesniveau er steget støt, og på trods af, at både ansvaret og kompleksiteten er steget, så er pædagogernes løn ikke fulgt med (se boks).

Men pædagogernes kamp for højere løn er alligevel kommet langt, understregede Elisa Rimpler:

”For et halvt år siden var det svært at finde et parti på Christiansborg, der ville røre ved lønefterslæbet med en ildtang. Men det har vi ændret på. Nu står både Enhedslisten, SF og Radikale bag kravet, og Socialdemokraternes valgløfte om en milliardpulje til udvalgte faggrupper er blevet en del af regeringsgrundlaget. Det er en vild og nærmest historisk udvikling,” sagde BUPL-formanden.

Læs også: Topforskers spådom: Pædagoger har aldrig været tættere på ekstraordinært lønløft 

Fagboss til pædagogerne: Der er brug for, at I står sammen

Også Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), understregede vigtigheden af, at politikerne endelig har fået øjnene op for, at der skal gøres noget ved lønefterslæbet:

”Det er kun godt, at regeringen tager problemerne med løn i den offentlige sektor seriøst. Men det er også på tide,” sagde hun i sin gæstetale.

Hun understregede samtidig, at rekruttering og fastholdelse i pædagogfaget er et samfundsproblem, som skal løses med konkrete tiltag.

”Men der er brug for hver og en af jer, og der er brug for, at I står sammen. Men det er jeg ikke i tvivl om, at I gør,” sagde FH-formanden.

Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation under sin tale ved BUPL's stormøde 29. marts
Lizette Risgaard understregede, at Fagbevægelsens Hovedorganisation vil lægge vægt på lønstrukturkomitéens konklusioner under de kommende trepartsforhandlinger om løn. 

Ingen må være i tvivl: Alle skal bidrage

Der er stadig masser af forhindringer og mange, som vil modarbejde pædagogernes krav om højere løn. Heriblandt arbejdsgiverne, påpegede Elisa Rimpler. Derfor skal pædagogerne være klar til at tage det tunge skyts i brug i lønkampen:

”Hvis arbejdsgiverne ikke vil lytte, så er vi klar til at gå på gaden med de røde faner og magentafarvede veste,” understregede hun til jubel fra salen.

Netop derfor kræver et endeligt opgør med lønefterslæbet en indsats fra samtlige pædagoger, påpegede Elisa Rimpler:

”Der må ikke være en eneste pædagog ude på vores arbejdspladser, som er i tvivl om, hvad vi kæmper for. Ikke en eneste kollega, der står udenfor fællesskabet, og som ikke deltager i kampen. Hvis vi skal lykkes, skal vi have alle til at bidrage med det, de kan.”

Læs hele formandstalen fra stormødet. 

2.000 tillidsvalgte pædagoger fra hele landet var 29. marts samlet til BUPL's stormøde om opgøret med pædagogernes lønefterslæb.
2.000 tillidsvalgte pædagoger fra hele landet klappede og råbte på mere i løn.

Bliv klædt på til lønkampen: 7 afgørende fakta om pædagogers løn

Opgøret med lønefterslæbet kræver en indsats fra alle pædagoger. Og et vigtigt udgangspunkt for den indsats er at have fakta på plads, understregede Elisa Rimpler fra talerstolen.

Det gælder blandt andet kendsgerninger som:

 • Pædagoger tjener i gennemsnit over 7.000 kroner mindre end den gennemsnitlige lønmodtager uden ledelsesansvar i Danmark.
 • Pædagoger tjener mindst af alle med en mellemlang videregående uddannelse.
 • I gennemsnit tjener pædagoger 4.000 kroner mindre om måneden end gennemsnitslønnen for andre offentligt ansatte med samme uddannelsesniveau.
  Læs mere
 • Pædagoger tjener over 8000 kroner mindre om måneden end lærerne, som 15.000 pædagoger hver dag går på arbejde sammen med.
 • En ny KRAKA-undersøgelse bekræfter, at pædagogernes løn ikke er fulgt med deres stigende uddannelsesniveau.
  Læs mere
 • Over et helt arbejdsliv har pædagogerne 3 millioner kroner mindre at leve for end andre med en mellemlang videregående uddannelse.
  Læs mere
 • Søgningen til pædagoguddannelsen er faldet med 36 procent siden 2019, og en ny undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) viser, at mere end halvdelen af de unge, som vælger pædagoguddannelsen fra, gør det på grund af den lave løn.
  Læs mere

Se også BUPL's temaside om højere løn til pædagoger

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.