Så vilde ting bliver der sagt om din pædagogløn

"Lønnen er da fin". "I drikker jo bare kaffe". Eller "Min bil er 10 gange mere værd end din årsløn". Det er vildt nok, hvad pædagoger må lægge øre til om deres løn. Læs her, hvad lønnen betyder for fem af de 2.000 pædagoger, som deltog i BUPL’s stormøde for tillidsvalgte.
Christine Clausen fortæller om pædagogers løn
Tillidsrepræsentant Christine Clausen kan godt blive provokeret af ting, hun har hørt andre sige om pædagogers løn.

Der er ikke den ting i verden, som pædagoger ikke skal fixe. Men til trods for det store ansvar og en stadig stigende kompleksitet i pædagogers arbejde, så er lønnen ikke fulgt med. 

Sådan sagde BUPL-formand Elisa Rimpler fra talerstolen til de cirka 2.000 tillidsvalgte pædagoger, som onsdag den 29. marts 2023 deltog i BUPL’s stormøde om pædagogers løn i Lokomotivværkstedet i København.

”Vi er mere værd end det, der står på den lønseddel, der værdisætter vores arbejde,” lød det også fra formanden til store klapsalver fra de fremmødte.

Men selv om pædagogerne på stormødet er enige med formanden i, at de fortjener mere i løn, så hører de alt for ofte ting som 'lønnen er da fin nok', eller 'I drikker jo bare kaffe'.

Her fortæller fem af deltagerne, hvad de gennem årene har måttet lægge øre til af vilde, grove eller mærkelige udsagn om pædagogers løn. Men også, hvad løn betyder for dem.

"Min bil er 10 gange mere værd end din årsløn"

Hørt af Fredrik Haglund, 42 år, tillidsrepræsentant og pædagog i Klubben ved Brydegården i Ballerup.

Fredrik Haglund fortæller om sin pædagogløn

Hvad er det vildeste, nogen har sagt om pædagogers løn?

”Noget af det groveste, jeg har hørt, var da jeg arbejdede i en ungdomsklub, og en af de unge lige havde fået en bil af sin far og sagde: ’Min bil er 10 gange mere værd end det, du tjener på et år’. Og det er jo rigtigt, at nogle biler er så meget værd, men det siger også, hvor lav selv de unge tænker, at vores løn er.”

Hvad betyder løn for dig?

”Løn er vigtigt. Uanset hvor meget jeg kan lide mit arbejde, så kan jeg jo ikke leve af min arbejdstilfredshed. Jeg er nødt til at have en løn, jeg kan leve af. Jeg er nødt til at have tøj, jeg er nødt til at have mad, og jeg er også nødt til at have tøj og mad til mine børn.”

"De tror, jeg møder op af interesse"

Hørt af Christine Clausen, 53 år, pædagog og tillidsrepræsentant i Børnehuset Mælkevejen i Lyngby-Taarbæk Kommune. 

Christine Clausen fortæller om pædagogers løn

Hvad er det vildeste, nogen har sagt om pædagogers løn?

”Det vildeste, jeg har hørt, er nok, når vi møder op til aftenarrangementer, en arbejdsweekend eller en sommerfest, og forældre og andre så tror, at vi gør det af ren og skær interesse. At vi må have ’interessetimer’ af en slags. Det er enormt provokerende, for det er jo vores arbejde.” 

Hvad betyder løn for dig? 

”Løn er begyndt at betyde mere og mere. Nu har jeg været tillidsrepræsentant i mange år, og når jeg før spurgte mine kolleger til løn, så ville de egentlig hellere have flere medarbejdere end mere i løn. Men med rekrutteringskrisen er løn kommet til at betyde utroligt meget, også i forhold til at værdisætte vores arbejde. Vi skal væk fra den retorik, vi ofte møder, om, at alle kan gøre vores arbejde.”

"I passer jo bare børnene" 

Hørt af Carina Hyldig-Hansen, 49 år, pædagog og tillidsrepræsentant i den integrerede institution Fogedgården i Ejby i Køge Kommune.

Carina Hyldig Hansen fortæller om pædagogers løn

Hvad er det vildeste, nogen har sagt om pædagogers løn?

”Det er nok den der: Pædagoger passer jo også bare børnene, så burde lønnen nok være, som den er. Men vi gør jo meget mere end det.”

Hvad betyder løn for dig?

”Da jeg søgte ind på seminariet, var det, fordi jeg elskede at arbejde med børn, og jeg tænkte egentlig ikke over lønnen. Men nu er der efterhånden mange ting, vi pædagoger skal kunne, og vi møder mange krav på uddannelsen og i arbejdet. Derfor synes jeg, lønnen er lidt lousy. Vi skal jo forholde os til børn i udsatte positioner og integrere dem i almindelige institutioner. Det kræver altså noget arbejde at rumme og udvikle alle børn.”

"Den med kaffekoppen lever stadig"

Hørt af Mette Pedersen, 47 år, fællestillidsrepræsentant og SFO-pædagog på M.C. Holm Skole i Morsø Kommune.

Mette Pedersen fortæller om sin pædagogløn

Hvad er det vildeste, nogen har sagt om pædagogers løn?

”Det mærkeligste er nok, at nogen siger, at vi tjener nok. Jeg lader det passere. Og så er den med kaffekoppen – at vi bare drikker kaffe – den fordom lever desværre stadigvæk.”

Hvad betyder løn for dig?

”Det er vigtigt, at vi bliver anerkendt for det stykke arbejde, vi gør, og at lønnen også afspejler det. Nu har vi jo kolleger på skoleområdet, som tjener væsentligt mere end os, selv om vi mener, at vores arbejdsopgaver har samme værdi, og vores uddannelsesniveau er det samme.”

"Det er en fin løn"

Hørt af Julie Sort, 30 år, arbejdsmiljørepræsentant og skole- og SFO-pædagog på Risingskolen i Odense Kommune.

Julie fortæller om pædagogers løn

Hvad er det vildeste, nogen har sagt om pædagogers løn?

”Det mærkeligste, jeg har hørt nogen sige, er vel ’at vi får det, som vi skal have’. Eller ’Det er en fin løn’. Det synes jeg ikke. Vi kan jo se, at mange unge fravælger faget på grund af lønnen. Det er en meget uattraktiv løn. Og den der med, at ’pædagoger drikker kaffe’ hænger også stadig i luften. Folk spørger ikke så meget til løn, men ’hvor meget kaffe drikker du så?’.”

Hvad betyder løn for dig?

”Løn er jo ikke det hele. Det er jo ikke på grund af lønnen, man har valgt at være pædagog, i hvert fald ikke mig. Det er for at gøre en forskel. Men det betyder noget, når man ser, at dem, der har taget en ligeså lang uddannelse, får mere i løn for den samme type arbejde. Jeg bruger mig selv meget i arbejdet, og det synes jeg ikke, jeg bliver ordentligt belønnet for. Lønnen afspejler ikke, at pædagoger gør et kæmpe vigtigt arbejde for samfundet. Når vi afleverer vores egne børn for at passe andres, så er det jo det, der gør, at samfundet kan fungere. Det er hele drivkraften i samfundet.”
 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.