Spark pædagogikken ind i fodbolden med disse bøger, podcast og film

Fodbold er Danmarks største sportsgren med over 230.000 spillere i alderen 0-18 år. Her får du en række bøger, podcast og film med pædagogfaglige input til at møde alle de fodboldglade børn i deres udbredte interesse.
Læs, lyt og se film om stærkt samspil mellem pædagogik og fodbold
Snør støvlen, og prøv kræfter med fodbolden som et stærkt pædagogisk redskab. På listen herunder finder du masser af inspiration til hvordan.

Fodbold er spillet, der med den rette pædagogik kan få alle børn på banen. Der kan opbygges relationer, arbejdes med barnets personlige udvikling og etableres stærke fællesskaber. Og som Danmarks største sportsgren med over 373.000 aktive spillere i klubregi, hvoraf omkring 230.000 er børn på 0-18 år, så interesserer spillet ubestrideligt mange danske både piger og drenge.

Så mon ikke du som pædagog kender et fodboldinteresseret barn eller ti i din børnegruppe? Og måske var der særligt mange af dem under sommerens EM? 

Uanset om du allerede arbejder pædagogisk med fodbold, eller måske savner pædagogfaglige input til at se mulighederne med den lille runde bold, så får du på listen nedenfor en række tips til gode bøger, podcasts og tv-udsendelser, som kan hjælpe dig med at give bolden op for børnenes store interesse.

Glem heller ikke at kigge i Fagbladet Børn&Unge nr 5/2024, hvor du finder meget mere om det stærke samspil mellem pædagogik og fodbold.


5

inspirerende bøger til fodboldpædagogen

Læs, lyt og se film om stærkt samspil mellem pædagogik og fodbold

1) Sådan bliver du elitefodboldspiller 

Af Jens Bangsbo 
Forlaget Carlsen, 160 sider.

Sådan bliver du elitespiller, forside

Det er nok for sent for dig selv at blive elitefodboldspiller, men måske er du pædagog for nogle børn i SFO'en eller klubben, som er godt på vej i den retning. 

I denne bog får børn med ambitiøse fodbolddrømme alt fra inspirerende spilleranekdoter til fysiske øvelser og gode kostråd. 

Bogen er også til trænere, forældre, pædagoger og andre, som fra sidelinjen kan støtte barnet i dets udvikling på vej mod drømmen. For det er ikke nogen nem vej, og der er brug for pædagogisk støtte undervejs: 

”Få når toppen, men alle skal komme hele ud af elitefodbold,” siger Jens Bangsbo, der overfor Børn&Unge også fastslår, at især vilje og viden er vigtigt at have med sig for at klare sig igennem. 

Jens Bangsbo kom selv på landsholdet og har været med i trænertruppen i storklubber som Juventus og Atalanta. I dag er han blandt andet professor i arbejds- og træningsfysiologi på Københavns Universitet.

2) Hjælp, jeg er blevet fodboldtræner

Af Anders Jacobsen, oversat fra norsk af Jakob Aaby Harrits
Forlaget Turbine, 235 sider.

Hjælp, jeg er blevet frivillig fodboldtræner, bogforside

Bogen her er en guide til alle, der kaster sig ud i at træne børnefodboldhold særligt i foreningslivet, men de gode tips og råd kan også bruges af pædagoger, der vil træne fodbold med børnegrupper på legepladsen eller nærliggende boldbaner. 

Bogens norske forfatter er udover at have været professionel fodboldspiller også oplært i pædagogik som led i sin uddannelse til gymnasielærer. Det ses i hans tilgang til børnefodbold: ”At træningen foregår i et trygt miljø og er baseret på leg, venskaber og fodboldglæde, er det vigtigste,” siger han til Børn&Unge. 

Bogen er oversat til dansk af redaktør Jakob Aaby Harrits, der selv er børnefodboldtræner og også har bidraget med elementer fra en dansk fodboldkontekst.

3) Fodbold – samtalekort 

Udarbejdet af Frederik Svinth
Udgivet af Snak i samarbejde med bold.dk

Fodbold, samtalekort

Er du til de gule eller de hviii’? Hvad er din største oplevelse med fodbold? Kan fodbold få dig til at græde? 

Det er eksempler på spørgsmål fra et spil med 55 samtalekort med 110 spørgsmål om fodbold. Spillet er udviklet af firmaet Snak, der ønsker at fremme samtaler og relationer mellem mennesker. 

Spillet om fodbold skal nok få gang i sjove og overraskende samtaler om fodbold med børn og unge i SFO’en eller i klubben – og måske også på personalestuen.

 

4) Drenge græder ikke

Af Carl-Christian Okking
Forlaget Grønningen 1, 240 sider.

Drenge græder ikke, forside

Bogen er en fiktiv historie, som er skrevet på baggrund af forfatterens egne oplevelser som elitefodboldspiller fra 2017-2019 for EfB Akademi – Esbjergs ungdomselite. 

Han læser i dag Nordisk sprog og litteratur på Aarhus Universitet, og ’Drenge græder ikke’ er hans debutroman. 

Den giver et sjældent indblik i bagsiden af elitefodboldverdenen, hvor holdspillere bliver hinandens konkurrenter fremfor kammerater, man træner til man kaster op, og mange bukker under for presset. Man kan helt miste sig selv, for at være en del af et hold. 

Bogen giver også et indtryk af, at elitefodbold kan blive for præstationsfokuseret og savner pædagogik og menneskelighed.


5) Den store quiz om landsholdet

Af Ole Sønnichsen & illustreret af Claus Bigum
Forlaget Carlsen, 240 sider.

Den store quiz om landsholdet, forside

Undertitlen på denne quiz-bog er ’1.000 spørgsmål til hele familien’, men den kunne også være ’til hele SFO’en’. 

Med quizbogen kan I hurtigt finde institutionens største fodboldnørd og nemt lave sjove quizzer til at hygge med under for eksempel sommerens EM. 

I bogen findes spørgsmål og svar om herrelandsholdet fra dengang i 1980’erne, hvor stjernerne hed Arnesen og Elkjær, og frem til slut-2022, hvor de – som stadig i dag – hedder Mæhle og Schmeichel.


 

5

podcast til at styrke din fodboldpædagogik

Kvinde lytter podcast om samspillet mellem fodbold og pædagogik

1) TrænerDNA: Hvem er Glen Riddersholm?

Af Gamechanger Podcast
50 minutter

Podcast fra gamechanger om Glen Riddersholm

GameChanger er en vidensplatform med artikler og podcast om dansk fodbold. Platformen er skabt af DBU og Divisionsforeningen. 

I et afsnit af podcastserien TrænerDNA er den pædagoguddannede mangeårige elitefodboldtræner Glen Riddersholm gæst. 

Han fortæller om trænerrollen, og hvorfor lederskab og menneskelige relationer betyder mest for ham i hans arbejde med at udvikle mennesker. Hvilket, enhver pædagog nok genkender.

Lyt til podcasten fra Gamechanger her

Læs mere om Glen Riddersholm i artiklen 'Fodbold i børnehøjde skaber et godt fællesskab'


2) Sådan lykkes du med at opbygge relationskompetence

Af Gamechanger Podcast
37 minutter

Podcast fra Gamechanger om relationskompetencer i børnefodbold

Ligesom med pædagogisk praksis er god fodboldtræning ikke alene bundet op på trænerens fodboldfaglighed, men også på trænerens relationskompetencer. 

Trænerens relation til spillerne og spillernes interne relationer skal være stærke. Og i denne podcast fra GameChanger forklarer forsker Louise Klinge relationskompetencebegrebet. 

Talenttræner fra DBU Claus Frank-Nielsen perspektiverer det pædagogiske begreb til fodboldverdenen.

Lyt til podcasten fra Gamechanger her


3) Verdens bedste børnefodbold 

Af Fodboldmagasinet Øst
30-60 minutter

Fodboldmagasinet Øst podcast logo

’Verdens bedste børnefodbold’ er titlen på en podcast fra Fodboldmagasinet Øst, som producerede en lang række fodboldudsendelser fra 2021 til 2022. 

Den nævnte udsendelse handler om DBU’s første samlede børnestrategi for dansk børnefodbold, der trækker på pædagogiske tilgange til at skabe et godt, udviklende og legende børnemiljø. Andre titler er ’Bleer, bolde og begejstring’ om boldleg for de alleryngste. 

Lyt også til episoderne om pige- og kvindefodboldens historie og status i dag. Der er en rivende udvikling i gang i pigefodbold, der aktuelt oplever den største fremgang i aldersgruppen 13-18 år. 

Blandt cirka 230.000 børne- og ungdomsspillere i DBU-regi i alderen 0-18 år, er godt 50.000 i dag piger.

Lyt til podcasten her


4) Besøg hos Ombold

Af Gloria mediehus 
10 minutter

Podcast fra Gloria mediehus logo

Gloria er et medie- og aktivitetshus for psykisk sårbare borgere under Københavns Socialpsykiatri, som her kan prøve kræfter med journalistik og kommunikation. 

I dette indslag besøger radiomedarbejderen Kim nonprofitorganisationen Ombold under en fodboldtræning hos GAME på Enghavevej i København. Ombold er en landsdækkende nonprofitorganisation, som siden 2003 har tilbudt fællesskaber igennem fodboldspillet til udsatte grupper, som ikke selv opsøger foreningslivet. Organisationen står også bag hjemløselandsholdet i fodbold. 

Gennem årene har organisationen engageret flere end 20.000 ofte isolerede og ensomme mennesker i fodboldfællesskaber. En stor del af dem har fået nedbragt deres misbrug, de er kommet i job eller i uddannelse, og især har de fået et netværk og et holdepunkt i livet. 

Læs mere om initiativerne på ombold.dk

Læs mere om Gloria Mediehus

Lyt til podcasten her


5) Fodbold 

Af Hjernekassen på P1, DR LYD
56 minutter

Hjernekassen podcast forside

I denne podcast vil du lære, at fodboldtræning så langt fra alene er benarbejde, men især kræver hurtig tænkning, og at spillet kan have ikke så lidt gavn af moderne hjerne- og kognitionsforskning. 

Værten er hjerneforsker Peter Lund Madsen og hans gæst er neuroscientist Jes Buster Madsen, der er head of research and development og arbejder med talentudvikling og optimering af spillere i FC København. 

Lyt med her
 


 

3

nye fodboldfilm om kvindekamp, fællesskaber og folkefest

2024 er ikke alene EM-år for herrefodbolden, men også året, hvor tre nye filmproduktioner om fodbold rulles ud til danske seere. Her er tre tankevækkende sommerfilm til dig.

 

1) Copa 71

Film forside for Copa 71

Under filmfestivalen CPH:DOX var der på kvindernes kampdag 8. marts 2024 danmarkspremiere på den britiskproducerede dokumentar ’Copa 71’, der fortæller historien om verdensmesterskabet i kvindefodbold i Mexico i 1971, hvor det danske kvindelandshold foran 112.000 tilskuere på Azteca Stadion vandt guld efter en 3-0 finale sejr over værtslandet Mexico. 

En for de fleste danskere ukendt sejr. Men med filmens fortælling om kvindernes fantastiske bedrifter er bolden givet op til en nødvendig omskrivning af en hidtil mandsdomineret fodboldhistorie. 

Filmen er oprindeligt fra 2023, men vises for første gang på dansk tv denne fodboldsommer. 

Se den på DRTV her

 

2) The Beautiful Game 

Film forside The beautiful game

En anden stærk fodboldfilm fra 2024 er Netflix-dramaet ’The Beautiful Game’, der handler om et engelsk fodboldhold, som begiver sig til Rom til VM for hjemløse. 

En af spillerne er et tidligere men nu falleret fodboldtalent, der med hjælp fra holdet finder ud af, at det kan godt være, at han ikke nåede til tops, men fodboldglæden kan ingen tage fra ham. 

Historien er fiktiv, men bygger på virkelige hændelser og er bandt andet til ære for alle de talenter, der blev scoutet, men glemt, og aldig samlet op, da de ikke nåede gennem nåleøjet.

Filmen vises aktuelt på Netflix

 

3) Ricardo – verdens bedste træner’

Film forside til Ricardo, verdens bedste træner

Endelig er der netop udkommet en dokumentarserie om den danske herre-EM-sejr i fodbold i 1992. 

I fokus for dokumentaren ’Ricardo – verdens bedste træner’ er træneren med det iltre fynske temperament og de til tider uortodokse metoder.

Nyfundne optagelser giver unikt indblik i den modsat kvindernes VM-sejr meget kendte danske EM-sejr, og går tæt på både spillerne og træner Richard Møller Nielsen. 

Serien kan aktuelt ses på DRTV


 

Læs fodboldtema i Børn&Unge nr 5/2024

Børn&Unge forside 5/2024

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.