Kommune giver bolden op for 2.000 fodboldglade skolebørn

Elever i Randers har tilbud om at spille fodbold i skolen to timer om ugen. Over 2.000 børn er nu med i Fodboldlinjen Randers, som siden starten på én skole er vokset til at dække alle kommunens 22 skoler.
Alle børn i Randers kan gå til fodbold i skolen

Det er fredag morgen klokken 6.15. Mens mange teenagere næppe har nået at ramme snooze-knappen på deres vækkeur første gang, er omkring 40 elever fra 7. til 9. klasse på Hornbæk Skole i Randers på vej ind på en fodboldbane. De skal til træning, og de er nødt til at gøre det tidligt for at kunne nå et bad og omklædning, inden første time begynder.

Det lyder måske som en hel særlig dag, men det er det ikke. Det sker hver fredag, for eleverne har fodbold som valgfag. Og det er heller ikke et særligt tilbud for Hornbæk Skole, for på alle 22 skoler i kommunen har eleverne mulighed for at træne fodbold to timer om ugen. Det takker omkring 2.000 børn ja til.

“Tanken bag er, at der skal være tilbud om ordentlig træning til alle de børn, som har lyst – uanset niveau. Vi sørger for, at der er så meget træning som muligt til så mange som muligt,” fortæller pædagog Karsten Krogh Madsen, som sammen med en kollega driver Fodboldlinjen Randers.

En del af eleverne spiller også fodbold i byens fodboldklubber, men langt fra alle.

“Mange synes, at det er fint at træne fodbold og blive lidt bedre, uden at det inkluderer, at man skal udtages til kampe eller vinde kampe,” siger Karsten Krogh Madsen.

Alle børn i Randers kan gå til fodbold i skolen
Otte ud af 10 af børnene på Fodboldlinjen Randers er drenge, men her et par piger, der ikke lader sig mærke af at være i undertal. Til træning er holdene ikke inddelt efter køn, men efter niveau.

Drenge og piger spiller sammen

Den første bold blev givet op i 2009. Dengang foregik det på én skole, og 20 elever fra udskolingen var med. Ligesom på Hornbæk Skole trænede de om morgenen før skoletid en gang om ugen. Siden er interessen kun vokset. I dag er fodboldlinjen indrettet, så hver skole selv stiller med en træner, mens Fodboldlinjen Randers entrerer med trænere, der også indgår i træningen på skolerne.

Det samme gør Karsten Krogh Madsen, der udover tiden på grønsværen, også tager sig af det administrative sammen med leder af Fodboldlinjen John Witting.

Omkring otte ud af ti elever på fodboldlinjen er drenge. Til træningerne er eleverne ikke kønsopdelte.

“Men vi deler dem i to til tre grupper efter evner. Det får alle mest ud af. Vi forsøger at gøre det bedst muligt for alle,” fortæller Karsten Krogh Madsen.

Det er de fede timer med børnene. Giv det et skud.

Karsten Krogh Madsen, pædagog

Om Fodboldlinjen Randers

Fodboldlinjen er en breddelinje på folkeskolerne i Randers Kommune, hvor alle spillere er velkomne uanset fodboldmæssige kvaliteter.

Læs mere om Nordens største fodboldlinje her

Kan få en juniorlederuddannelse

Når Karsten Krogh Madsen skal pege på nogle af de resultater, de randrusianske fodboldentusiaster har opnået, er svaret først og fremmest, at så mange børn hver eneste uge får to timers ekstra bevægelse og socialt samvær ind i deres hverdag. 

“Man er en del af et andet fælleskab end i skolen og øver sig i at være en del af det fællesskab,” siger han. 

Det er dog langt fra det eneste, man kan øve. På Fodboldlinjen Randers kan eleverne nemlig tage flere uddannelser. En af dem er juniorlederuddannelsen, hvor elever fra 9. klasse bliver klædt på til at være ledere i idrætsklubber. Forløbet, der varer to måneder,  afsluttes med en eksamen. 

“Her kan elever – også dem der har lidt svært ved det faglige – opleve, at de kan gå til eksamen, uden at det er ubehageligt. Det kan være en stor hjælp, fordi de oplever, at det faktisk kan være en god oplevelse, når man er interesseret i emnet og velforberedt,” fortæller han.

10 elever dømmer nu fodboldkampe

Eleverne kan også tage UEFA C1 træneruddannelse, ligesom de som det eneste sted i Danmark i folkeskoleregi kan tage en dommeruddannelse.

“Uddannelserne henvender sig til dem, der også vil noget anet end at spille fodbold selv. Sidste år meldte 16 elever fra 9. klasserne sig til dommeruddannelsen, og 10 af dem dømmer nu fodboldkampe,” fortæller Karsten Krogh Madsen og videregiver et simpelt råd til andre, der kunne overveje at sætte et lignende initiativ i søen.

“Har du lyst til at sætte det igang, så prøv. Det er de fede timer med børnene. De har jo selv valgt at være med, så de vil det gerne. Giv det et skud,” siger han.

Stort fodboldtema i Børn&Unge nr 5/2024

Børn&Unge forside 5/2024

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.