På vej mod nyt job
Baseret på forskellige arbejdsliv -og karrieresamtaler, som Karriererådgivningen har haft med ledermedlemmer i BUPL, kan du her finde udvalgte emner, som jobsøgende ledere typisk har fokus på.
Forberedelse til jobsøgningen
Som leder skal du udover at synliggøre dine egne kompetencer og resultater, som kan bidrage til løsning af opgaverne i den nye stilling, også danne dig overblik over områdets organisering, de politiske visioner og særlige indsatser, der skal eksekveres på, hvis du får stillingen.
På alle ledelsesniveauer skal lederen demonstrere, at der kan tænkes og handles i forhold til helheder og sammenhænge. Jo grundigere du har været i forberedelsesarbejde, jo bedre finder du anknytningspunkter mellem din erfaring og kompetencer og den nye stilling. Vær helt skarp på hvad vil du præge og hvorfor er det netop dig, der kan løse den opgave.
CV
Som leder skal du synliggøre dine tidligere løste opgaver, processer og resultater – set med dine ledelsesbriller.
Et eksempel:
- Opgave: Medarbejdergruppen skulle have fælles mål og retning for pædagogiske arbejde i de aldersopdelte grupper.
- Proces: Inddragelse af hele medarbejdergruppen. Drøftelser via personalemøder, mindre ad hoc grupper og organiserede videndelingsgrupper med nyeste forskning og deling af medarbejdergruppens egen praksisviden
- Resultat: Der arbejdes i dag ud fra fælles mål og retning. Det har udmøntet sig i temaer, som er visualiseret sammen med børnene og løbende kvalificeres på pædagogiske møder og i dagligdagen.
Find almindelige gode råd om CV
Brug LinkedIn
LinkedIn er brugbar for dig som leder – til at profilere dig, dine interesseområder og bidrager med nye vinkler og materiale til dit fagområde.
Se en guide til brug af LinkedIn i Ledetråden side 18
Kompetencer og forventning til ledelse på forskellige niveauer
Væksthus for ledelse har udarbejdet en publikation, der beskriver kendetegn, faldgruber og særlige udfordringer i overgangen fra et ledelsesskift til en andet.
Læs om faldgruber på lederweb.dk
Gode råd til samtalen
Mange ledere har stor erfaring med ansættelsessamtaler, hvor de selv har været ansættende. Det er et solidt udgangspunkt i forhold til din egen jobsøgning.
Nedenfor finder du de særlige opmærksomhedspunkter, som har været samtaleemner for nogle af de ledere, som har henvendt sig til Karriererådgivningen og fået sparring i forbindelse med en konkret jobsamtale.
“Fortæl lidt om dig selv”
Samtalen er både din og arbejdsgivers mulighed for at komme tættere på, om I er et rigtigt match. Indledningsvis vil du ofte blive bedt om at fortælle om din motivation for at søge stillingen, eller ”lidt om dig selv”. Denne del skal du ikke undervurdere, men have forberedt og øvet. Lige netop denne del fortæller arbejdsgiveren, hvordan du håndtere uvante – og lidt pressede- situationer.
Inddrag flere perspektiver
Generelt kan det være givtigt at svare på spørgsmål ud fra flere perspektiver: Borgerens/børnenes perspektiv og din ledelseserfaring som supplerende. Vær konkret, hvilke resultater gav en særlig indsats? Hvilke tegn så du/din medarbejdergruppe hos borgeren/børnene? Hvordan ledte du processen? Hvem var dine nærmeste samarbejdspartere? Gav det anledning til forandringer internt? Var ledelsesopgaven vanskelig og hvad gjorde du – som sikrede resultatet.
Er der en arbejdspause i CV´et?
Måske er du fratrådt en stilling frivilligt eller ufrivilligt? Måske bliver du spurgt til samtalen. Hvad vil du fortælle om det? Vær ærlig og strategisk. Tal aldrig nedsættende om din tidligere arbejdsplads. Måske så du og din tidligere leder bare forskelligt på ledelse? Var det omstrukturering? Hvad har pausen i arbejdslivet givet dig? Har det kvalificeret dig yderligere som leder? Hvad tager du med dig i forhold din egen rolle som leder? Forbered dig og lad fortællingen pege frem mod det aktuelle job, hvis det er muligt. Et godt råd for nogle er at indøve svaret og faktisk sige det højt for sig selv inden samtalen.
Ledergruppen
Spørg til samarbejdet i ledergruppen. Det er vigtigt. Det er dit nye arbejdsfællesskab. Hvordan arbejder ledergruppen konkret sammen? Typisk er der i ansættelsesudvalget en anden leder repræsenteret. Spørg lederkollegaen, hvordan de griber større projekter an, hvordan de håndterer uenighed og vanskelige situationer? – vær klar på dine styrker og bidrag i et ledelsesfællesskab – og hvor du har brug for dine lederkollegaers hjælp.