Trepart: Nu kommer pengene ind på din konto

Så er de første trepartsmidler klar til at blive udbetalt. For en fuldtidspædagog betyder det omkring 3.600 kroner mere med junilønnen, fordi trepartslønløftet skal udmøntes med tilbagevirkende kraft.
Elisa Rimpler ankommer til trepartsforhandlingerne om et lønløft
Opbakningen var stor, da BUPL's formand Elisa Rimpler i efteråret 2023 skulle til trepartsforhandlinger. Nu kan du se resultatet på din lønseddel.

Er du pædagog ansat på kommunal overenskomst, kan du godt glæde dig til den løn, der bliver udbetalt her med udgangen af juni måned.

Nu er kommunerne nemlig klar til at give dig det ekstraordinære lønløft, som trepartsaftalen har sikret dig. Kommunalt ansatte pædagogers løn stiger med omkring 600 kroner om måneden gældende tilbage fra 1. januar 2024 (inklusive pension, særlig feriegodtgørelse og for en fuldtidsansat). 

For perioden 1. januar – 31. marts får du lønstigningen udbetalt som et pensionsgivende engangstillæg. Fra 1. april udbetales tillægget som et fast månedligt beløb, der indgår i dit grundløntillæg.

Derfor kan du måske få lidt svært ved at finde det samlede lønløft på din lønseddel, men i alt burde det summe op til omkring 3.600 kroner ekstra med junilønnen før skat, hvis du arbejder på fuldtid. Husk, at nogle af pengene vil gemme sig i pensionen og den særlige feriegodtgørelse.

Som deltidsansat er du naturligvis også omfattet af trepartsaftalen, beløbet reguleres bare i forhold til dit timetal. Arbejder du for eksempel 30 timer om ugen, vil du få et samlet lønløft her i juni på knap 3.000 kroner (alt inklusive).

Lønnen stiger igen til januar

Allerede i januar 2025 stiger trepartslønløftet til omkring 900 kroner om måneden. Og til januar 2026 er trepartsaftalen fuldt indfaset, og pædagoger får til den tid et samlet varigt lønløft på ca. 1.800 kroner brutto om måneden for en fuldtidsansat.

Lønstigningen i juni kommer lige i kølvandet på en god lønseddel for maj. Der steg pædagogernes løn nemlig med 4 procent, svarende til 1.500 kroner om måneden i runde tal for gennemsnitslønnen for pædagoger, inklusive pension og før skat. 

Det var første del af de generelle lønstigninger fra overenskomstforhandlingerne, der blev udmøntet der. Hvordan overenskomstens øvrige lønstigninger bliver udbetalt, kan du læse mere om her.

Hvad med lederne?

De får også glæde af lønløftet fra treparten, men udmøntningen falder lidt anderledes, nemlig med en pensionsforhøjelse på 1,2 procentpoint fra 17,04 procent til 18,24 procent pr. 1. april 2024. 

Ledere på lederoverenskomsten fik en samlet pulje fra treparten på 40 millioner kroner, som gives som en forhøjelse af fritvalgstillægget. Forhøjelsen indgår i den eksisterende fritvalgsordning, hvor pensionsbidrag over 16,44 procent kan udbetales som løn.

Samtidig får lederne en yderligere pensionsforbedring pr. 1. april 2025, hvor pensionen stiger med 3,2 procentpoint fra 18,24 procent til 21,44 procent. Beløbet indgår i fritvalgsordningen, dog hæves grænsen for fritvalg til 17,04 procent. Dermed vil ledere have en fritvalgsordning på 4,4 procent.

Læs mere om ledernes nye overenskomst her.

Hvad med de private overenskomster?

Er du privatansat får du udbetalt trepartspengene med september lønnen, hvis du er omfattet af overenskomsten for Frie Grundskoler. 

Er du privatansat på en daginstitution med overenskomst, der også er blevet fornyet i 2024, får du udbetalt trepartspengene med oktober lønnen. 

Er du privatansat i en daginstitution uden overenskomst skal du kontakte din lokale BUPL-fagforening for råd og vejledning om, hvordan du også kan få del i trepartspengene. 

Læs mere om de nye overenskomster for pædagoger, der arbejder i private dagtilbud her.

Læs mere om den nye overenskomst for pædagoger, der arbejder på overenskomst med Frie Grundskoler her.

 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.