![Pengesedler](/sites/default/files/styles/4_3_tablet_above_fold/public/2022-03/Pengesedler.jpg?h=1c4868d3&itok=n_RhpZBL)
Forstå din løn
Er du privatansat?
Grundløn
Grundlønnen er fastsat i de enkelte overenskomster. Grundlønnen er udgangspunktet for din løn. Selve grundlønnen dækker de funktioner, som man forventer, at en nyansat/nyuddannet pædagog kan varetage.
Grundlønnen er sammensat af et bestemt løntrin og et grundlønstillæg.
Grundlønnen udgør sammen med et eventuelt overenskomstfastsat funktionstillæg mindstelønnen for stillingen.
For pædagoger, der ansættes i basis- eller mellemlederstillinger, er det stillingen, der bestemmer grundlønnen.
Funktionsløn
Du kan få funktionsløn for ansvar og funktioner, der rækker ud over det, som din grundløn dækker. Funktionsløn kan være både varig løn, tidsbegrænset løn eller opgavebestemt løn, hvor funktionslønnen gives, så længe opgaven varetages.
Der skal gives funktionsløn til pædagoger, der varetager tillidsrepræsentantfunktionen.
Det fremgår i øvrigt af de enkelte overenskomster, hvilke funktioner der skal gives funktionsløn for.
Kvalifikationsløn
Kvalifikationsløn er et tillæg til din grundløn og eventuel funktionsløn.
Du kan for eksempel få kvalifikationsløn for efter- og videreuddannelse, erfaring med at løse bestemte funktioner eller opgaver, udvikling af faglige kompetencer mv.
I pædagogoverenskomsten er det bestemt, at du skal have kvalifikationsløn for gennemført pædagogisk diplomuddannelse.
Kvalifikationsløn er varigt, så længe du er i samme stilling.
Resultatløn
Resultatløn er en aflønningsform, der knytter sig til løsningen af en afgrænset eller knkret opgave, hvor man opfylder et eller flere mål af kvantitativ eller kvalitativ karakter.
Resultatløn kan gives som engangsbeløb eller midlertidige tillæg.
Garantiløn
Garantilønnen gælder kun, hvis du er ansat på pædagogoverenskomsten. Garantilønnen træder i kraft, hvis dine aftaler om funktions- og kvalifikationsløn ikke har sikret dig en bestemt lønfremgang ud over grundlønnen efter henholdsvis 6 og 10 års beskæftigelse (anciennitet) på baggrund af din uddannelse.
Garantilønnen sikrer, at du som pædagog minimum får en løn, som svarer til løntrin 30 + grundlønstillæg efter 6 års beskæftigelse samt løntrin 35 + grundlønstillæg efter 10 års beskæftigelse.
Garantilønnen til visse grupper af ikke-pædagoguddannede bliver givet efter 3 års beskæftigelse og er på løntrin 19.
Garantiløn udbetales som kvalifikationsløn.
Garantiløn gælder ikke for ansatte i stillinger som mellemledere (og stedfortrædere).
Tillæg i øvrigt
Ud over funktionstillæg og kvalifikationstillæg skal du have tillæg for eksempelvis delt tjeneste og arbejde i weekenden. Disse tillæg fremgår af arbejdstidsaftalen.
Hvis du er ansat under overenskomst inden for det forebyggende og dagbehandlende eller særlige stillinger, skal det være aftalt lokalt, hvordan arbejdet på særlige tidspunkter honoreres.
Timelønnede
Du kan som pædagog blive ansat på timeløn, hvis du er beskæftiget under en måned.
Helt generelt gælder det, at timebetalingen beregnes som 1/1924 af den årsløn, du ville få, hvis du blev ansat på månedsløn i den samme stilling. Timelønnede får betaling for det faktiske antal timer, også for de aktiviteter, der ligger uden for den faste arbejdstid.
Herudover får du et tillæg for arbejde om aftenen eller i weekenden.
Garantiløn gælder også for timelønnede.
Nyt job
Sørg for klarhed om din løn, inden du siger ja til et nyt job. BUPL anbefaler, at du først accepterer en ny ansættelse, når lønnen og alle øvrige aftaler er på plads.
Tag derfor kontakt til din lokale fagforening og forhør dig, om der er særlige aftaler for den konkrete stilling. Spørg også, om der er aftaler og politikker for tillæg hos den pågældende arbejdsgiver. For eksempel om der er er aftaler for størrelsen af tillæg og hvilke personlige kvalifikationer, der kan udløse tillæg.