Forskning og viden hitter: Disse artikler klikker I på

Har du læst de vigtigste forskningsnyheder fra BUPL’s nyhedsbrev? Ellers får du lejligheden her, hvor Børn&Unge har samlet de syv mest populære artikler om aktuel forskning det seneste år.
mand med lup
Se, hvilke forskningsartikler der er blevet læst mest i BUPL's nyhedsbrev, i denne liste fra Børn&Unge.

1. Bekymret forsker er mest læste

Nyheden om, at arbejdsmiljøforsker Pernille Steen Pedersen var ’dybt, dybt bekymret’ over dagtilbudslederes frygt for deres medarbejderes mentale helbred, er den mest læste forskningsartikel det seneste år. I artiklen Coronakrisen i daginstitutioner ryster arbejdsmiljøforsker: ”Jeg er dybt, dybt bekymret” kan du også læse om BUPL’s undersøgelse blandt dagtilbudsledere, som ifølge forskeren afslører en tydelig grad af udbrændthed på grund af de vanskelige arbejdsforhold under coronakrisen.

 

2. Psykolog er populær blandt pædagoger

Den neuroaffektive udviklingspsykologi er blevet populær blandt pædagoger og ikke mindst på grund af Susan Hart, der i årevis har inspireret til arbejdet med at støtte børns følelsesmæssige udvikling. Interessen giver sig også udslag på listen over de mest populære forskningsartikler det seneste år, hvor et interview med psykologen ligger som nummer to: Susan Hart: Følelserne er vores glemte søster.

 

3. Er inklusion en politisk dagsorden?

På tredjepladsen over de mest populære forskningsartikler i BUPL’s nyhedsbrev finder du også en psykolog, nemlig Rasmus Alenkær, som i artiklen Psykolog fra hjerteskærende tv-dokumentar: Det burde ikke handle om inklusion, men om børnenes trivsel fortæller om kaotiske klasser. Og om, at de ikke er udtryk for problemer med inklusionen, men snarere handler om et manglende fokus på børns trivsel.

 

4. Flygtningebørn sætter fagligheden i spil

Det handler om pædagogisk grundfaglighed, men også om viden om, hvordan børn og voksne reagerer i krise. Og så en vis grad af åbenhed og tålmodighed. Sådan lyder nogle af budskaberne fra forskere, pædagoger og interesseorganisationer i artiklen Guide: Sådan kører I flygtningebørn trygt ind i skole og daginstitution, som har været den fjerde mest læste forskningsartikel det seneste år.

 

5. Søg indflydelse og bekæmp afmagten

Når du som pædagog har været igennem en opslidende oplevelse som den lange periode med coronarestriktioner, kan du være efterladt med en følelse af afmagt. En måde at håndtere den på er at søge indflydelse på din arbejdsdag og finde nye strukturer i stedet for de tabte. Sådan lyder nogle af rådene fra krisepsykolog Joël Boukris i artiklen Efter coronakrisen: Medindflydelse skal få jer på ret kurs igen, som ligger nummer fem på listen over de meste læste forskningsartikler det seneste år.

 

6. Øremærket barsel til debat

Debatten om øremærket barsel til mænd fik Dion Sommer til at sige følgende om relationen mellem fædre og spædbørn: ”Vi ved fra biologiske studier, at fædre bliver utrolig kompetente omsorgsgivere for spædbørn, og at de læser barnet lige så godt som moderen. Det at være sammen med et spædbarn – ja, bare det at skifte ble på dukker – gør, at fædrenes hormoner ligefrem ændrer sig. Blandt andet falder omfanget af testosteron. Omsorgsniveauet hos fædre, der har barselsorlov, er lige så højt, som det er i gravide mødre.” Læs mere om debatten i Dion Sommer om øremærket barsel: Far er lige så omsorgsfuld som mor, som ligger på sjettepladsen.

 

7. Gode tips til læreplansarbejde

Det er ikke bare skolebørn, der har glæde af at lære om FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling. De 17 verdensmål kan også inkorporeres i daginstitutioner, hvor arbejdet med målene passer godt til læringsmålene i den styrkede pædagogiske læreplan. Det mener forskerne Stig Brostrøm og Thorleif Frøkjær, som giver gode råd til pædagoger i den syvende mest læste forskningsartikel: FN’s verdensmål: Få 7 gode tip til at arbejde med dem.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.