Fik du læst: Den hotteste pædagogiske forskning fra 2024
Vi er hoppet ind i 2025, og hverdagen har meldt sin ankomst. De sidste kransekagerester er ved at være væk, men nu er der til gengæld mulighed for at få lidt faglige vitaminer.
Børn&Unge har nemlig samlet de 10 mest læste historier fra BUPL’s forskningsunivers i 2024 samt de tre mest læste historier om forskning specifikt på skole- og fritidsområdet.
Børn har ikke flere symptomer: Så hvorfor fordobles diagnoserne?
På ti år er antallet af børn, der har diagnoserne ADHD og autismespektrumforstyrrelse, steget til omkring det dobbelte. Men børnene har ikke flere symptomer, viser store undersøgelser. Forskere og pædagoger efterlyser et system, hvor børn kan få særlig støtte også uden en diagnose.
Forsker: ”Børn er prisgivet, hvis de ikke får omsorg”
Omsorg er en krævende pædagogisk opgave i daginstitutioner, som er fuldstændig afgørende for børnene. Men den professionelle omsorg er fraværende i politiske dokumenter på området. Et kæmpe svigt ifølge forsker Lone Svinth.
Legen skrumper: Slaget skal stå i institutionerne
Legen er trængt i børns liv. Pædagoger skal spille en langt mere aktiv rolle for at skabe legemiljøer, hvor fantasien kan udfolde sig, lyder budskabet fra Ditte Winther-Lindqvist, som har undersøgt hvordan det kan gøres.
Ny forskning: Så lidt tid har pædagoger til forberedelse
Der er overvældende enighed blandt ledere om, at forberedelsestid til pædagoger styrker kvaliteten. Men foruroligende mange pædagoger har næsten ingen tid til forberedelse, viser ny forskning om forberedelsestid i daginstitutioner.
Ny forskning viser stort behov: Disse 14 opgaver kræver tid til forberedelse
Stigende krav til blandt andet dokumentation og evaluering øger behovet for rum til faglig udvikling. Og det kan ikke bare foregå, mens man gynger med børnene på legepladsen, understreger forsker bag opsigtvækkende undersøgelse af pædagogers forberedelsestid.
Brugen af pædagogiske koncepter er eksploderet: Se de 10 mest udbredte
De seneste 10 år er der sket en markant stigning i kommunernes brug af forskellige koncepter og metoder i pædagogisk praksis, viser helt ny kortlægning. Koncepter, som er udviklet til specialbørn, bliver nu udbredt til at omfatte alle børn, fortæller forskeren bag, Christian Aabro.
Guide om DLD: Børn med ukendt sprogforstyrrelse går let under radaren
Det kan være meget stille børn, men også børn, der let kommer i konflikt, eller som er udadreagerende. Nogle børns umiddelbart sociale vanskeligheder kan skyldes den endnu ret ukendte sprogforstyrrelse Developmental Language Disorder (DLD). Omkring 1 ud af 14 børn har DLD. Her lærer du at forstå den skjulte sprogforstyrrelse.
Her er de egenskaber, som forældre og kolleger især sætter pris på
Tre års indstillinger til Politikens Pædagogpris giver et unikt indblik i, hvilke egenskaber hos pædagoger, som forældre og kollegaer fremhæver som særligt prisværdige. Forsker Christian Aabro har analyseret indstillingerne og fundet et fremtrædende mønster.
Accelereret barndom: Derfor har børn brug for langsom pædagogik
Forsker Alison Clark vil skrue ned for tempoet i det pædagogiske arbejde – og i børns liv og hverdag. Med bogen ’Slow knowledge and the unhurried child’ bringer hun erfaringer fra pædagogisk praksis i 11 lande, herunder Danmark.
Forsker observerede tilknytning i vuggestuen: ”Vi overser noget vigtigt”
Forsker Maja Plum fik øje på et særligt mønster blandt børn og pædagoger i vuggestuen. Hun argumenterer for, at vi må udvide tilknytningsbegrebet, for teorien baserer sig på studier af mor-barn-relationen, som adskiller sig meget fra virkeligheden i en daginstitution.
Top 3: De mest læste historier om forskning på skole- og fritidsområdet i 2024:
Stærk fritid: Disse 4 ting løfter kvaliteten i SFO og klub
I rapporten ’Pædagogisk kvalitet i SFO og klubtilbud’ peger pædagoger og ledere især på fire ting, som løfter kvaliteten i fritidspædagogikken. Læs om de fire ting, og brug dem eventuelt til at diskutere jeres egen kvalitet.
Forsker om stigende mistrivsel blandt unge: Vi er nødt til at gøre noget markant anderledes
Hver tredje unge kvinde og hver femte unge mand har dårligt mentalt helbred, viser ny undersøgelse. Årsagerne til mistrivslen er blandt andet præstationspres, individualisering og psykologisering, mener eksperter. Fritidslivet og fritidspædagogikken kan være med til at øge trivslen.
Ny forskning: Sådan hjælper pædagoger børn, som lider i frikvarteret
Frikvarteret kan være hårdt for børn, som i forvejen har det svært i skolen. Ny forskning viser, at der er et kæmpe uudnyttet potentiale for netop at bruge frikvartererne til at forebygge mistrivsel og skolevægring. Og pædagogerne bør få en afgørende rolle, mener forskerne.
Husk, at du i BUPL’s forskningsunivers kan finde hundredvis af forskningsartikler inddelt efter emner som eksempelvis børns leg, fritidspædagogik, omsorg og tilknytning, motorik og bevægelse, specialpædagogik, sprogudvikling, natur og udeliv, ældrepædagogik, forældresamarbejde og evalueringskultur.