Valget er afgjort: Her er de valgløfter, som er til gavn for børn, unge og pædagoger
Valgnatten blev en gyser, men nu tegner der sig et folketingsflertal, som peger på Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen som regeringsleder.
Nu, hvor mandatsammensætningen af det nye Folketing er kendt, er det også tid til at gøre status på de løfter, partierne har givet til børn og pædagoger før og under valgkampen.
Og pædagogerne skal ikke være i tvivl om, at BUPL vil gøre sit for at holde politikerne op på deres valgløfter, understreger BUPL-formand Elisa Rimpler:
”Vi har knoklet hårdt før og under valgkampen for, at der kom så mange løfter som muligt til børn og pædagoger, og de løfter vil vi gøre alt, hvad vi kan for at holde politikerne op på,” siger hun.
Se partiernes valgløfter til børn, unge og pædagoger nederst i artiklen.
Har givet pædagogerne store sejre: Fortsat udsigt til rødt flertal
Mette Frederiksen har udtalt, at hun ønsker en regering hen over midten i dansk politik. Elisa Rimpler noterer sig dog, at det røde flertal i Folketinget består. Det kan få indflydelse på, hvilke af valgløfterne til børn og pædagoger, som kan gennemføres politisk.
”Eksempelvis er en styrket indsats mod børn og unges stigende mistrivsel en dagsorden, som det primært er de røde partier, som har slået sig op på - i hvert fald når det kommer til mere forebyggelse med bedre normeringer og højere faglighed,” siger Elisa Rimpler.
Hun understreger, at BUPL samarbejder med alle Folketingets partier, men hun er ikke blind for, at det var et rødt flertal i folketinget, som vedtog loven om minimumsnormeringer og åbnede for et opgør med pædagogernes lønefterslæb.
”Vi så i sidste regeringsperiode flere åbninger, mens dagsordenen om at slanke den offentlige sektor under den forhenværende borgerlige regering var en udfordring. Så valgaftenen var en gyser, og udsigten til 90 mandater til rød blok giver umiddelbart bedre forudsætninger for pædagogernes dagsordener, end hvis der havde været et rent blåt flertal,” siger hun.
Støttepartier kan blive afgørende for pædagogers løn
Elisa Rimpler noterer sig dog, at der er opbakning til en række af pædagogernes dagsordener på tværs af Folketingssalen.
”Også de blå partier bakker op om behovet for at styrke pædagoguddannelsen, og så er en styrkelse af rekrutteringen til pædagogfaget en bunden opgave uanset regeringens farve,” siger hun.
Her lægger BUPL-formanden vægt på, at Mette Frederiksen i sidste time før valget understregede, at en socialdemokratisk ledet regering ville afsætte tre milliarder kroner til en trepartsforhandling om at hæve lønnen til offentligt ansatte grupper med rekrutteringsproblemer.
”Den udmelding er selvfølgelig enormt vigtig. Men lønefterslæbet er stadig et sted, hvor det kan blive afgørende, hvem Socialdemokraterne indgår samarbejde med. Her vil vi kæmpe for at fastholde presset,” siger Elisa Rimpler.
Vil i dialog med nye ordførere: Hvad vil Løkke og Støjbergs partier på børneområdet?
Valget betyder også udsigt til en række nye ordførere og ministre, som BUPL skal i dialog med.
”Vi skal skabe relationer og vise de nye ordførere, hvordan pædagogernes fagforening er en synlig og vigtig spiller, der hjælper til at løse nogle af de store udfordringer, vi som samfund står med. Det er vigtigt for, at vi også fremover kan få politikerne til at give og indfri løfter til børn og pædagoger,” siger Elisa Rimpler.
Hun peger på, at Moderaterne og Danmarksdemokraterne, som nu er blandt Folketingets største partier, endnu ikke har meldt meget ud om deres politik på børneområdet.
”Her har vi en stor opgave i at gå i dialog med dem om, hvorfor indsatsen mod mistrivsel, en styrket pædagoguddannelse og højere løn som et led i indsatsen for at styrke rekrutteringen af pædagoger, er vigtige dagsordener,” siger Elisa Rimpler.