Stor uenighed: Sådan siger partierne om minimumsnormeringer

Flere af Folketingets partier vil have minimumsnormeringer i den enkelte institution. Andre ønsker at skrotte loven om minimumsnormeringer. Læs partiernes planer for loven her.
Børn ligger i efterårsblade
Der er stadig solidt flertal for loven om minimumsnormeringer, viser Børn&Unges rundspørge blandt partierne, der stiller op til folketingsvalget.

Loven om minimumsnormeringer er ikke engang trådt i kraft endnu, det gør den først i 2024. Alligevel er der her under valgkampen nu uro om loven, der skal sikre, at der er 1 voksen til 3 børn i vuggestuer og 1 voksen til 6 børn i børnehaver på kommunalt niveau.

For det er ikke godt nok, mener tre partier ifølge en rundspørge, Børn&Unge har lavet blandt samtlige partier, der stiller op til folketingsvalget den 1. november.

Således ønsker Enhedslisten, Alternativet og SF, at minimumsnormeringerne ikke bare skal være udtryk for et kommunalt gennemsnit, som loven er nu, men derimod være en realitet i den enkelte daginstitution.

Som SF’s formand Pia Olsen Dyhr siger i Jyllands-Posten:

»Vi skal skrue yderligere op. Det er et krav fra SF’s side, at vi ønsker, at minimumsnormeringerne skal være på institutionsniveau.«

S: Vi vil bruge penge på bedre normeringer

Kravet om bedre normeringer i daginstitutioner bliver bakket op af børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S):

»Ønsker jeg, at det kan lade sig gøre? Ja. Og vi vil gerne bruge pengene på det,« siger hun.

Før folketingsvalget i 2019 var Socialdemokratiet modstandere af en lov om minimumsnormeringer, men nu har man altså ændret holdning.

R vil have flere pædagoger

Radikale bakker også op om bedre normeringer, siger partiets børneordfører Lotte Rod, men har ikke formuleret et krav om, at der skal være minimumsnormeringer på institutionsniveau.

”Minimumsnormeringer skal være bedre. Lige nu er minimumsnormeringer stadig for meget på papiret og for lidt på gulvet. Samtidig skal der ansætte flere og bedre uddannede pædagoger. Vi har brug for at tage det mest fundamentale mere alvorligt. Lige nu er normeringer ikke med uddannede pædagoger, og det går ikke,” siger Lotte Rod til Avisen Danmark.

K siger nej til lov om minimumsnormeringer

I den mere blå ende af det politiske spektrum siger Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Konservative Folkeparti nej til at fastholde loven om minimumsnormeringer, viser Børn&Unges rundspørge. Venstre og Danmarksdemokraterne har meldt ud, at de vil beholde minimumsnormeringer.

Især Konservative har været tydelige i deres afvisning af loven. I Jyllands-Posten lover partiets politiske ordfører Mette Abildgaard at afskaffe loven, hvis man kommer til magten.

»Det bør være et kommunalt anliggende, om det er det rigtige i den givne kommune. De to første kommuner til at indføre minimumsnormeringer var – så vidt jeg ved – Helsingør og Frederiksberg, som på det tidspunkt begge var konservative kommuner. De havde vurderet, at det var den rigtige løsning, men vi mener ikke, at det er noget, som vi skal sidde på Christiansborg og beslutte,« siger hun.
 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.