Rød blok vil stoppe sparefinte: Vil have børnehavenormeringer i forårs-SFO

Seks partier er klar til at stoppe kommunernes brug af forårs-SFO som en sparefinte. De vil have normeringer for børnehaven til at gælde til skolestart. Fremragende idé, mener BUPL.
Foto af penge, der bliver stablet
Der er penge at spare ved at sende børnene i forårs-SFO i stedet for at vente med SFO'en, til børnene skal begynde i skole.

Forårs-SFO kan være en gedigen sparefinte i en presset kommunal økonomi. 6 ud af 10 kommuner sender børnene, før de begynder i skole, viste en undersøgelse, som Index 100 gennemførte for BUPL for et år siden.

Men nu skal det være slut med, at kommunerne sparer penge ved at sende store børnehavebørn SFO i foråret. Det mener i hvert fald partierne Radikale Venstre, Alternativet, Enhedslisten, Frie Grønne, SF og Kristendemokraterne ifølge DR.

De seks partier vil have ændret loven om minimumsnormeringer, så pengene skal følge barnet, også hvis det bliver sendt i forårs-SFO. I forvejen er loven om minimumsnormeringer tilpasset, så vuggestuenormeringer skal gælde for børn, indtil de fylder tre år, så kommunerne ikke kan spare penge ved at sende børnene i børnehave før tid.

Læs også: 6 ud af 10 kommuner sender børn i forårs-SFO før skolestart: Tidlig overgang giver store besparelser

S: Ja, hvis vi kan finde pengene

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) er parat til at drøfte en lovændring efter folketingsvalget:

”Jeg har lyst til bare at sige ja med ti udråbstegn efter, men det er også sådan, at det for os er vigtigt, at pengene er der,” siger hun til DR.

Hun tror, at pengene til lovændringen kan findes.

”Vi er i hvert fald meget åbne for at tage en drøftelse med de partier, der nu har meldt ind, i forhold til at se, om vi kan finde pengene, så vi kan få lukket det hul,” siger hun.

Læs også: Forårs-SFO skal undersøges: Den tidlige overgang er brutal, siger professor

BUPL: Fremragende idé

I BUPL kalder faglig sekretær Lars Søgaard Jensen det for en fremragende idé, at pengene skal følge barnet, indtil det skal begynde i skole. 

”Vi har sagt i lang tid, at man bør lade pengene følge barnet, så kommunerne ikke bliver opfordret til at lave forårs-SFO’er for at spare penge,” siger han.

Der er nemlig langt fra normeringerne i børnehave til normeringerne i SFO, påpeger han. 

”I en børnehave med minimumsnormeringer er der en voksen til seks børn. I SFO er der i gennemsnit en voksen til 18 børn. Der er en kæmpestor forskel på, hvad man kan pædagogisk, så det er afgørende, at børnehavebørn har børnehavenormeringer,” siger Lars Søgaard Jensen.

Læs også: Stor vækst i forårs-SFO’er: Det er en udbredt spareøvelse

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.