Nye tal understreger pædagogmanglen: Hvert tredje forsøg på at skaffe en pædagog slår fejl

Det er langt sværere at skaffe pædagoger end sygeplejersker og SOSU'er, viser nye tal. I en af de hårdest ramte landsdele er andelen af forgæves rekrutteringsforsøg næsten fordoblet på kort tid.
Gennemlæsning af ansættelseskontrakt

Pædagogmanglen er nu så stor, at hvert tredje forsøg på at skaffe en pædagog til et job er forgæves, viser de seneste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).

Helt præcist fejlede 3.950 forsøg på at finde en pædagog til et pædagogjob i perioden september 2022 til februar 2023. Det svarer til 31 procent af samtlige forsøg på at rekruttere en pædagog.

Dermed er andelen af forgæves rekrutteringer højere for pædagoger end for både social- og sundhedshjælpere (25 procent), SOSU-assistenter (20 procent) og sygeplejersker (18 procent).

De nye rekrutteringstal er særdeles interessante, fordi netop rekruttering ser ud til at blive en afgørende faktor for fordelingen af de tre milliarder kroner, som regeringen har afsat til højere løn for visse offentlige faggrupper. 

Læs også: Lønstrukturkomitéens rapport giver vigtig ammunition i pædagogernes kamp for højere løn

Lokale tal: Dobbelt så svært at skaffe pædagoger

Der er dog store lokale forskelle på, hvor mange af rekrutteringsforsøgene, som er forgæves (se grafik nederst).

Her springer Østjylland i øjnene som et område, hvor pædagogmanglen er blevet væsentligt forværret de seneste måneder: Ifølge de nye STAR-tal var 38 procent af forsøgene på at skaffe en pædagog forgæves i perioden september 2022 til februar 2023.

Det er tæt på en fordobling sammenlignet med de tidligere STAR-tal, som dækkede perioden juni til november 2022. Her var kun 22 procent af forsøgene på at finde en kandidat til et østjysk pædagogjob forgæves.

BUPL om nye tal: Det skal gøres mere attraktivt at blive og være pædagog

Pædagogmanglen er steget støt gennem de seneste år på trods af opråb fra blandt andre BUPL, understreger BUPL-formand Elisa Rimpler.

"Det er ganske enkelt nødt til at være mere attraktivt at blive og være pædagog. Lige nu er det børnene, der betaler prisen for, at alt for mange fravælger faget. Mange steder står pædagoger alene med ansvaret, fordi de ingen uddannede kollegaer har at sparre med på stuen, og nogle steder er der børn, der helt må undvære en pædagog i hverdagen. Det går uundgåeligt ud over kvaliteten," siger hun.

Lønnen skal op

BUPL-formanden peger på, at en styrket pædagoguddannelse, som Folketinget netop har indgået aftale om, er en del af vejen til at få flere til at vælge faget.

"Men bedre vilkår og en højere løn er fuldkommen afgørende for at løse rekrutteringskrisen," siger Elisa Rimpler.

Netop den lave løn og bekymringer om arbejdsvilkårene i pædagogfaget er afgørende årsager til, at så mange unge fravælger pædagoguddannelsen, understregede en stor undersøgelse i foråret 2023.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.