Pædagogik og fællesskaber er nøglen til bedre trivsel

Pædagogik står helt centralt i Trivselskommissionens anbefalinger, fortæller medlem af kommissionen. Fritidspædagogikken kan med sit fokus på fællesskabet bidrage til mere trivsel, men det kræver også flere penge, mener ekspert.
Børnefællesskaberne blomstrer, når vi investerer i fritidspædagogikken
Fritidspædagogikken har en hel central rolle i at styrke børn og unges trivsel og fællesskaber, påpeger forskere.

Når halvdelen af de unge mistrives, og 4 ud af 10 unge piger siger, at de har en psykisk lidelse, så skal man være virkelig tunghør for ikke at høre alarmklokkerne.

Regeringen har da også hørt dem og nedsatte efter valget i 2022 Trivselskommissionen, som i februar 2025 kom med anbefalinger, som kan understøtte børn og unges trivsel.

Og her fylder pædagogik rigtig meget, fortæller Andreas Rasch-Christensen, forskningschef ved Via University College og medlem af Trivselskommissionen.

11 udvalgte anbefalinger fra Trivselskommissionen


Trivselskommissionen kom i februar 2025 med 35 anbefalinger og endnu flere underpunkter. Her er 12 udvalgte anbefalinger:

  1. Alle skal gøre sig umage med at nuancere sproget om trivsel og mistrivsel
  2. Børn og unges behov i centrum for indsatser og støtte i skolen
  3. Gentagne kvalitetsundersøgelser i dagtilbud
  4. Udskyd børns smartphonedebut, til de er fyldt 13 år
  5. Grundskoler skal gøres smartphonefrie – også i SFO og fritidshjem
  6. Karakterdannelse som en central del af dagtilbud og folkeskole
  7. Undervisning på skoler og kommunale ungdomsskoler med henblik på, at unge får et fritidsjob
  8. En tidssvarende pædagogisk praksis i dagtilbud, grundskole og på ungdomsuddannelser
  9. Et stærkere almenområde, der understøtter bedre trivsel for flere
  10. Nye modeller for fritids- og foreningslivets samarbejde med de fritidspædagogiske tilbud
  11. Mere fysisk aktivitet og bevægelsesglæde i børn og unges liv, herunder øget fokus på krop og bevægelse i dagtilbud

Kilde: Trivselskommissionens rapport

Find rapporten og læs mere på Trivselskommissionen.dk

De gode fællesskaber i børnenes institutioner er afgørende

Mange løsninger skal nemlig findes i fællesskaberne, fremhæver Andreas Rasch-Christensen.

”Vi har måske haft en tendens til i overdrevet grad at se mistrivsel i det enkelte individ. Men hvis vi tager de pædagogiske briller på, er mange af de gode indsatser fællesskabsorienterede. Det har en positiv effekt at være en del af gode fællesskaber,” siger han og peger på, at nogle af de fællesskaber, børn tilbringer rigtig meget tid i, er dagtilbud og skole.

”De skal have en særlig opmærksomhed. Det er ikke sådan, at nu skal vuggestuer og børnehaver løse mistrivselskrisen, men vi ved bare, at de fællesskaber er afgørende, når vi taler mistrivsel,” siger Andreas Rasch-Christensen.

Kompetente pædagoger er centralt for børnefællesskabernes blomstring

Men hvis børnefællesskaberne skal blomstre, skal en forudsætning være på plads:

”Det kræver uddannede pædagoger, som har mulighed for at udfolde deres faglighed,” fastslår Andreas Rasch-Christensen.

En anbefaling fra kommissionen handler om, at karakterdannelse skal være en central del af både dagtilbud og folkeskole, og her er der ikke mindst i SFO’er og klubber brug for kompetente pædagoger, pointerer Andreas Rasch-Christensen.

”Friheden er central for karakterdannelsen. Det handler om at finde balancen mellem på den ene side at sige, at børn og unge er frie og skal blive i stand til at træffe beslutninger for deres eget liv, og at de samtidig har brug for støtte. Her har de brug for kompetente pædagoger, de kan læne sig op ad. Og det har særlig stor betydning for de børn og unge, der ikke får den hjælp og støtte andre steder,” siger han.

Kalder på investeringer i fritidspædagogikken

Også Lea Ringskou, lektor ved Via University College og forsker i fritidspædagogik, mener at fritidspædagogikken kan noget særligt, når det handler om at arbejde med børn og unges trivsel:

”Frem for de psykologiserede, individualiserede tilgange til trivsel, og interventioner, der er rettet mod den enkelte, arbejder klubberne lige præcis med fællesskaber som afsæt for den enkeltes trivsel. Fællesskabet står som den store komponent i klubbernes fortælling om deres trivselsarbejde,” siger Lea Ringskou.

Også når forskeren spørger de unge selv, har de blik for fællesskabets store betydning for deres trivsel. Men det er ikke gjort med bare at snakke om fællesskaber, påpeger hun.

”Jeg kan godt være bekymret for, at det bare bliver endnu en dagsorden, der bliver lagt ned over børn og unge. Men følger der penge med? Altså, der skal jo investeres, ikke mindst i fritidsklubber, hvis det her skal sættes igennem,” fastslår hun.  

Kræver livtag med pædagogik og præstationspres

Pengene skal være med til at bane vej for en styrket fritidspædagogik. Og det kræver mere end penge.

”Hvis vi skal arbejde for fællesskaber og karakterdannelse, kræver det også nogle mere grundlæggende livtag med den pædagogik, vi har i vores skoler, klubber og SFO’er. Vi skal arbejde med fællesskaber på en anden måde end bare fællesskaber, hvor man skal præstere, især fagligt,” siger hun.

Læs hele artiklen i Børn&Unge nr 2/2025

Alarmerende tal om unges trivsel

53 procent af pigerne i 9. klasse angiver, at de er kede af det næsten hver uge eller hyppigere. For drenge er det 14 procent.

41 procent af pigerne i 7. klasse har mindst et af følgende symptomer næsten hver dag: hoved- eller mavepine, rygsmerter, søvnbesvær, være ked af det, irritabel/i dårligt humør, nervøs eller svimmel. For drenge er det 23 procent.

38 procent af de 15-årige drenge er fysisk sammen med vennerne flere gange om ugen i 2021. I 2009 var det 63 procent. For pigerne er tallet faldet fra 63 til 50 procent.

40 procent af de 19-årige piger svarer, at de har haft en psykisk lidelse i 2021. Blandt drengene er det 20 %.

Kilder: 'Skolebørnsundersøgelsen' 2022 og 'Børn og unge i Danmark – velfærd og trivsel' 2022.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.