Syv kort kickstarter samtaler om børnenes trivsel

Vesterbro Ungdomsgård i hjertet af København forsøger med systematiske trivselssamtaler at brede klubbens trivselsarbejde bredt ud.
Særlige emnekort bruges til at kickstarte snakken, og både pædagoger og børn oplever, at svære ting bliver lettere at snakke om.
I en lille slidt papæske med påskriften ’Systematiske trivselssamtaler’ ligger en vejledning og syv forskellige kort med emner, som man kan tage op. Det kan være såvel børn som pædagog, der vælger emnet.
Kortene er ikke nogen manual, men skal bruges, så de giver mening for de deltagende. Ideen er, at man bruger lidt tid på samtalen i tilknytning til en aktivitet. Men i vejledningen står også: ’Husk, at de (børnene, red.) primært går til musik, krea, dans osv. og ikke til samtale!’.
Emnekort inspirerer til naturlig samtale
E-sportspædagog Martin Breitner kan godt lide ideen om de systematiske trivselssamtaler, og han glæder sig også over metodefriheden, for han er ikke så meget for at bruge de fysiske samtalekort synligt i aktiviteten. Men han bruger kortene som inspiration.
”Den store udfordring er jo at få det til at virke naturligt med samtalerne i stedet for at stå med et kort og sige: ’I dag skal vi snakke om sorg. Statistikker viser sådan og sådan’. Så tror jeg, at børnene får lidt skoleangst og tror, de skal have undervisning. Øvelsen er at få det passet ind,” siger han.
Martin Breitner forsøger selv at få samtalen til at glide ind i aktiviteten, når børnene kommer til e-sport og skal logge ind og sætte mus og tastatur op.
”Hvis vi skal snakke om venskab, så prøver vi at koble det sammen med gaming.” siger han.
Gaming med snak om venner, køn og identitet
Skal man også være venner i et computerspil, hvis man er venner i virkeligheden? Og hvad nu hvis en ven anmoder om at spille sammen, og man ikke gider - Skal man så sige det til vennen eller ignorere anmodningen?
Det er spørgsmål, som Martin Breitner prøver at få børnene til at snakke om, mens de gamer sammen.
”Så kommer vi ind på, hvad venner er, og får på den måde flettet de systematiske samtaler ind,” siger han.
E-sport kan også bruges til at snakke køn og identitet, fremhæver Martin Breitner.
”I Fortnite kan din figur have forskellige skins (udseende, red.). Den kan være en stor trold, en kvinde eller en mand. Så kan vi jo snakke om, hvorvidt man kan være en pige i spillet, hvis man selv er dreng eller mand? Og er det så, fordi man gerne vil være en pige?”


Sorg og død kræver noget særligt
Emner som venskaber og mobning er noget de fleste børn kan tale med om. Andre emner kan være sværere at flette naturligt ind i samtalerne.
”Hvis det handler om sorg og død, er det bedre at tage det væk fra spillet og snakke om det på lidt mere traditionelt vis, hvor det går lidt på runde,” siger Martin Breitner.
Men det er ikke sådan, at børnene bliver spurgt ind til, præcis hvordan de har det med et givent emne.
”Vi nævner et scenarie og spørger så, hvad de synes. Børnene fortæller, hvad deres egne oplevelser og tanker er, hvis de har lyst,” understreger han.
Bliver lettere at åbne op om svære ting
Målet med samtalerne er blandt andet, at børnene skal lære at tale med andre børn om deres egne erfaringer og at tage det med ud i livet uden for klubben.
”Men det er også for at vise børnene, at de altid kan komme og snakke med os pædagoger,” siger Martin Breitner og nævner et eksempel med en dreng, der på flere måder har det lidt svært.
Han går på specialskole og en dag, hvor de to spiller Fortnite, nævner han, at han for første gang har taget bussen til skole alene, hvilket for ham er et stort spring.
”Det har jo intet med gaming at gøre, men han siger det til mig, fordi vi har en naturlig snak i forvejen, og han oplever mig som en, man kan tale med om svære ting. Den relation har vi bl.a. på grund af trivselssamtalerne. Så er jeg ikke bare en, der giver spilletid eller hjælper ham med pc’erne. Jeg synes, at trivselssamtalerne åbner op for, at de nemmere kan komme til os,” siger Martin Breitner.