Stort flertal af ledere: Min kommune har ingen plan for coronavinteren

Selvom vinteren er begyndt, og corona-virusset slet ikke er forsvundet, svarer kun hver femte leder i BUPL's vilkårsundersøgelse, at kommunen har en plan for, hvordan børn og pædagoger skal klare kolde dage på legepladsen. Måske er der hjælp på vej fra Christiansborg.

Det er koldt, der er corona, og børn og pædagoger kan se frem til at tilbringe time efter time på legepladsen de næste måneder. Alligevel har de færreste kommuner lagt en plan for, hvordan børn og pædagoger skal få læ, lys og varmt udetøj til pædagogerne.

Det viser BUPL's nye vilkårsundersøgelse. Her svarer 58 procent af lederne, at kommunen ikke har en plan for vinteren. 21 procent svarer til gengæld, at deres kommune har lagt en plan. Resten ved det ikke.

En leder i undersøgelsen skriver:

»Jeg er meget utilfreds med de udendørs vilkår, børn og personale får tilbudt uden lys, varme og ordentlige toiletforhold.«

Intet svar

En anden leder fortæller:

»Vi har efterspurgt udetøj her til vinter. Har ikke fået svar. Alt personale har store ekstraudgifter til dette i år.«

De manglende vinterplaner bekymrer Eva Munck Immertreu, formand for Lederforeningen i BUPL:

»Der burde ligge planer i alle kommuner nu. Alle ved jo, at vinteren ville komme, så det må være et udtryk for, at det ikke er blevet prioriteret,« siger hun.

Måske penge på vej

Nu er der måske penge på vej til kommunerne til at hjælpe børn, pædagoger og lærere gennem vinteren. Politikerne er i gang med slutspurten i forhandlingerne om finansloven, og Radikale Venstre foreslår at afsætte 100 millioner kroner til at gøre udevinteren lettere i skoler og dagtilbud, fortæller børneordfører Lotte Rod.

»Det er vigtigt, at vi er på forkant og gør, hvad vi kan for, at børnene i skoler og børnehaver får gode muligheder for at være ude. Vi skal ikke vente særlig længe, for vinteren kommer nu. Derfor kan vi ikke vente og se, om corona blusser yderligere op,« siger hun.

Lotte Rod peger på, at pengene for eksempel kan bruges til shelters, bålhuse, transportable toiletter og flyverdragter, hvis der er brug for det. Indkøbene skal tilpasses de lokale forhold.

»Mange institutioner har en stærk udekultur, og vi adskiller os lidt fra mange andre lande på det punkt. Jeg elsker, når børnene kommer hjem med mudrede flyverdragter, men der er skoler og dagtilbud, hvor mulighederne ikke er gode nok til en vinter med endnu mere udeliv. Det skal vi hjælpe med,« siger hun.

Kom så i gang

Det er en god ide med ekstra penge til at gøre skoler og dagtilbud vinterklar, mener Eva Munck Immertreu.

»Politikerne skal komme i gang. Der er flere gange blevet truffet en masse beslutninger, som lederne har skullet implementere hen over en weekend. Nu må det stå klart for alle, at corona ikke forsvinder denne vinter, så der er brug for, at børn og pædagoger hurtigt får bedre muligheder for at være ude,« siger hun.


Sådan har lederne svaret

Sådan lød spørgsmålet:

’Er der i din kommune lavet – eller påbegyndt – en vinterplan for corona, fx i forhold til læ, lys, varmt vand, udetøj til pædagoger?’

  • Ja: 21 procent
  • nej: 58 procent
  • Ved ikke: 21 procent

Kilde: BUPL's vilkårsundersøgelse. 1.616 ledere har besvaret netop dette spørgsmål.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.