Ledere har særligt ansvar: Sådan taler du om 'elefanten i rummet'

Medarbejdere, som nedgør andre eller konsekvent sniger sig uden om det fælles ansvar. Den slags 'elefanter i rummet' fylder, og ledere har et særligt ansvar for at tage fat i dyret, siger ekspert. Her får du 10 gode råd til de svære snakke.
elefanter
Der er risiko for at slå hovedet, når man 'prikker til elefanten.' Derfor er det vigtigt, at du som leder går nænsomt frem, lyder et af rådene fra ekspert.

Alle kender udtrykket ’Elefanten i rummet,' som refererer til noget, som er indlysende for alle.

Noget, som alle ved, kan se og mærke, men som ingen taler om. Det kan være en medarbejder, der konsekvent ryster på hovedet af kollegernes forslag, eller det kan være to medarbejdere i evig konflikt.

Ingen siger noget, for det er potentielt besværligt og kan føre til konflikter at pege på elefanten. Desuden tror den enkelte kollega ofte, at han eller hun er ene om at blive irriteret.

Lederen har ansvaret for at tage fat i arbejdspladsens elefant, men mange ledere er bange for det. Det viser ph.d. og organisationspsykolog Lotte Svalgaards forskning. Hun er aktuel med bogen ’Med elefanten på arbejde’, hvor hun giver tip til, hvordan man sætter ind overfor de besværlige elefanter i rummene.

”Vi mennesker er gode til at finde på historier, som retfærdiggør, at det er bedst at vige uden om. For ledere er en typisk selvfortælling, at det bedre at lade være med at blande sig, hvis man ikke ved, hvordan man skal fikse problemet. For så risikerer man at blive betragtet som inkompetent, lyder ræsonnementet,” siger hun.

Dilemma: Skal en uundværlig pædagog have bedre vilkår?

Andre lader være med at adressere elefanten for at undgå at vække modstand og aggression, for eksempel hvis det handler om en dygtig medarbejder, man ikke kan undvære.

”Som leder kan man spørge sig selv om to ting: Kan det passe, at en dygtig medarbejder skal have andre vilkår end de øvrige ansatte? Eller kan du sige direkte: Jeg har svært ved at undvære dig, men der er nogle ting, du skal være opmærksom på. Det er vigtigt at kende de grøfter, man kan falde i,” siger Lotte Svalgaard.

Andre ledere opdager måske slet ikke elefanten.

”Når man har travlt og føler sig presset, er tendensen, at man udelukkende fokuserer på den opgave, man skal løse. Alt, hvad der sker mellem medarbejderne, glider i baggrunden. Hvis man er dobbelt opmærksom, bevæger man sig mellem opgave og samarbejde, så man kan få øje på de små signaler, ingen taler om. Det kan være, at én er utilfreds med en beslutning, er uengageret eller ruller med øjnene over noget, en anden siger. Det skal man adressere undervejs.”

Alle forsøger at undgå elefanten - træk den i stedet frem i lyset

Det gavner arbejdsklimaet at trække elefanten frem i lyset.

”Mange elefanter har fået lov til at skabe deres eget liv, men det sker i en kultur, hvor ingen synes, det er fedt at engagere sig, og hvor opgaven ikke går ud på at spille hinanden gode. Det bliver snarere: Hvordan undgår jeg at arbejde sammen med ham eller hende? Derfor er lederen nødt til at gribe ind overfor små signaler”, siger Lotte Svalgaard.

Gode råd: 10 greb til at få bugt med elefanten

Ph.d. og selvstændig organisationspsykolog Lotte Svalgaard har mange års erfaring med både forskning og undervisning, udvikling af top- og mellemledere, gruppeprocesser og gruppedynamik og udvikling af organisationer. Læs hendes tip til, hvordan du som leder går til elefanten på arbejdspladsen.

1. Vær dobbelt opmærksom

Første skridt er, at du fokuserer på, hvad medarbejderne arbejder sammen om, og hvordan de arbejder sammen. Det kaldes dobbelt opmærksomhed. Højt præsterende team er stærke på både opgave og samarbejde, fordi de fletter mange små processpørgsmål ind undervejs: Hvad tænker du? Hvad foreslår du? Er alle med på, hvad vi gør? Så ved alle, hvor de har hinanden, og det giver lyst til at engagere sig.

2. Sig højt, hvad du ser

Vis, at du ser de små uheldige signaler, medarbejderne sender til hinanden, og sig for eksempel: Du ruller med øjnene - synes du, at noget skal være anderledes? Så går elefantens adfærd ikke ubemærket hen, men bliver adresseret. Sig højt, hvad du ser, og vær nysgerrig efter, hvad der ligger bag.

3. Hvad gør jeg, når jeg ikke ser signalerne?

Stil dig selv spørgsmålet: Hvad, hvis jeg ikke ser signalerne i det øjeblik, hvor de er der?
Så følger et andet spørgsmål altid med: Skyldes det, at jeg ikke ser det? Eller ser jeg det rent faktisk mere, end jeg umiddelbart er opmærksom på?
Du ser altid noget, så bid mærke i det, som du undrer dig over.

4. Hvordan tager jeg fat i det svære?

Gør op med den myte, at du som leder skal vide alt og løse alle konflikter. Hold i stedet fast i, at du vil gøre det tydeligt, at en elefant er på spil. Begynd med at prikke til den. Vær konkret og faktuel: Hvad ser jeg? Hvad hører jeg? Hvad oplever jeg? Succesen måler du i dit indre: Jeg vovede mig frem og sagde det højt.

5. Gå nænsomt til elefanten

Du risikerer at vække modstand og aggression, når du trækker elefanten frem i lyset. Derfor skal du være nænsom og direkte uden at blive konfronterende:
Jeg undrer mig over, at du taler på den måde. Hvad ligger der bag?
Vær nysgerrig og gør det derefter tydeligt for elefanten, hvordan den kommer i vejen for den fælles opgaveløsning. Tænk også over, hvad elefanten har brug for af støtte for at kunne lykkes med at ændre adfærd.

6. Vær nysgerrig efter medarbejdernes perspektiv

Hvis du ikke kender den præcise vej til at få bugt med elefanten, kan du inddrage medarbejderne: Hvad ser I? Hvad tænker I? Hvor står I? De har længe været irriterede over dyret, men alle har troet, at de stod alene med deres frustration. Det udløser lettelse, at du tager fat i elefanten.

7. Tag mikrohandlinger alvorligt

Hvis I altid fejer elefantens mikrohandlinger af bordet med ’Arh, det går nok’, har I pludselig samlet til bunke. Du skal altid nysgerrigt undersøge mikrohandlinger, som ikke fremmer trivsel og en god løsning af jeres opgave. Det tager ikke tid at tage det løbende. Det gør det, hvis det går i hårdknude.

8. Hvad stiller jeg op med elefantens økosystem?

Udfordringen er ikke kun elefanten, men også de undgåelsesrutiner, som har eksisteret sammen med kolossen. Økosystemet omkring elefanten skal også adresseres, for det har tilladt den at vokse sig stor og mægtig. Derfor er det vigtigt at se på, hvad alle omkring elefanten har bidraget med, som har givet den gode levevilkår.

9. Hvad gør jeg som ny leder?

Som ny leder er det naturligt, at du spørger ind til samspillet mellem medarbejderne. Hvis ingen vil arbejde sammen med den dygtige medarbejder, kan du beslutte dig for at ændre kulturen. Det er aldrig for sent at tage fat i elefanten i rummet, men sæt barren lavt, bevæg dig ind i det usagte og sæt tid af til, at medarbejderne kan italesætte det, de ser.

10. Hvad sker der, hvis jeg lader stå til?

Mange elefanter har fået lov til at forme deres eget liv, fordi man har skabt en undgåelseskultur, hvor man lader elefanten være i fred. Det sker i en kultur, hvor opgaven ikke er at spille hinanden gode, fordi alle fokuserer på, hvordan de undgår at komme til at arbejde sammen med elefanten. Alle tier stille og håber på det bedste for sig selv.


Læs mere

Lotte Svalgaard er aktuel med bogen ’Med elefanten på arbejde’, som guider med hjælp, støtte og tip til at sætte i gang netop dér, hvor det vil gøre en forskel for den enkelte, gruppen og den samlede organisation. I 2019 udgav hun bogen ’Elefanten i rummet. Om modet til at handle på det, vi mærker”. Begge bøger er udgivet af Akademisk Forlag.

'Med elefanten på arbejde - Strategier og metoder til at engagere sig i det usagte,' af Lotte Svalgaard, Akademisk Forlag, 196 sider, 340 kroner.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.