Med momserne til fodbold fitness: Pædagoger er holdspillere hele livet
Mindst fem af de gæve kvinder på 60+ fodboldholdet, der i Frederikssund Idrætsklub går under navnet ’momseholdet’, har tidligere arbejdet i daginstitutioner eller fritidsinstitutioner.
Selvom de for længst har lagt pædagoggerningen på hylden til fordel for et otium med børnebørnspasning, havepasning, rejser og forskellige hobbies, kan det selv på fodboldbanen mærkes, at de pensionerede pædagoger er rundet af deres fag.
Den 79-årige tidligere børnehavepædagog Ingrid Sejersten Thomsen gør eksempelvis meget ud af, at alle hendes medspillere får rørt bolden, når de spiller kampe.
”Jeg er en af dem, der løber hurtigt, så jeg er ofte med i angrebet. Jeg scorer også mål, men jeg kan godt lide at spille bolden rundt, så alle er med. Det er vist ret pædagogisk,” medgiver hun.
Tiltrukket af holdsport
Foruden pædagoger er der flere pensionerede sygeplejersker på holdet, der aktuelt tæller omkring 30 kvinder i alderen 60-86 år.
”Sygeplejerskerne er der lynhurtigt, hvis der er en, der falder. Vi pædagoger er måske gode til at se, om nogen står lidt for sig selv, og lige spørge, om de er okay? Men først og fremmest kommer vi bare som de mennesker, vi er,” siger Ingrid Sejersten Thomsen.
Hun mener dog, at mange pædagoger naturligt er tiltrukket af holdsport.
”Jeg elsker at komme herned og snakke og have det sjovt og røre mig sammen med de andre. Som pædagoger er vi holdspillere og har været vant til at arbejde i og med fællesskaber. Man kan næsten ikke være pædagog uden at søge fællesskaber og det sociale,” pointerer hun.
Fodbold er en fantastisk forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme.
Peter Krustrup, idrætsprofessor ved SDU
Fodboldtræning året rundt
Det er også en pædagogisk forbindelse, der i 2016 fik Ingrid med på fodboldholdet: En mor til et barn, som Ingrid var pædagog for i Børnehuset Gerlev i Jægerspris, havde to år tidligere i et samarbejde med fysisk fodboldtræner og idrætsprofessor Peter Krustrup fra Syddansk Universitet (SDU) taget initiativ til at starte 60+ fodbold fitness holdet.
Moren er den i dag 76-årige Aase Hansen. Hun fik ideen efter på tv at have hørt Peter Krustrup fortælle, hvordan fodboldtræning kunne erstatte blodtrykssænkende medicin. Aase havde selv forhøjet blodtryk og fik dengang noget medicin, der gjorde hende dårlig.
”Jeg måtte jo se om fodbold kunne hjælpe, så jeg samlede nogle damer til et hold, og der gik ikke lang tid, før jeg kom af med medicinen,” siger Aase Hansen, der som holdleder står for ’momseholdets’ træninger.
Nogle spillere træner to gange om ugen, men Ingrid er kun med om torsdagen.
”Jeg har mange andre ting at se til. Men på nær skærtorsdag og til jul træner jeg med hver uge året rundt. I regn og kulde tager vi bare mere tøj på,” siger angriberen.
Tacklinger er forbudt
Fodbold fitness har nogle lidt andre regler end almindelig 11-mands fodbold. I løbet af en times træning er der opvarmning med øvelser med og uden bold og så kampe for resten, hvor spillerne inddeles i hold med kun 4-5 spillere. Der er også færre kampregler, fortæller Ingrid.
”Vi har kun to regler: Når et hold har scoret, så giver det andet hold bolden op fra midten. Og når bolden går ud over baglinjen, så er den målmandens. Men så er der også de uskrevne regler om, at man ikke tackler hinanden, man spiller i sko uden knopper, og hvis en spiller ligger ned, så stopper spillet, indtil hun er oppe igen,” siger angriberen, der nok kan få sved på panden og pusten op under træningen, men hun får aldrig ondt i kroppen.
”Jeg er altid øm, når jeg starter op til gymnastik efter en lang ferie, men aldrig efter fodbold, for de muskler bruger jeg hver uge,” siger hun.
Lattermusklerne røres også
Foruden benmusklerne, får Ingrid Sejersten Thomsen også rørt sine lattermuskler til træningen – ikke mindst i tredje halvleg i cafeteriet, hvor kvindeholdet og et tilsvarende 60+ herrehold mødes til snak og hygge over en kop kaffe, en øl, en sodavand eller en is.
”Min bror spiller med på herreholdet, så det er enormt hyggeligt,” siger Ingrid.
Det sociale omkring fodbold fitness holdene er ligeså vigtigt som spillet på banen. Nogle gange hjælper 60+ spillerne til i tutten ved fodboldklubbens førsteholdskampe. Og arrangeret af SDU har de været på holdture til Bornholm, København og Færøerne.
Holdleder Aase Hansen har modtaget en lokal initiativpris for sin indsats. Og idrætsprofessor Peter Krustrup blev sidste år tildelt UEFA’s Gold Award for ’bedste sociale initiativ’ for den 'Fodbold Fitness U90 Træningscamp', han havde holdet med til på Bornholm.
Fantastisk forebyggelse af livsstilssygdomme
Peter Krustrups forskning viser da også, at fodboldtræningens kombination af højintensiv intervaltræning, udholdenhedstræning og styrketræning er en virkelig effektiv træningsform.
”Fodbold er en fantastisk forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme, både relateret til hjerte-kar-sygdomme, stofskiftesygdomme og udfordringer i muskler og knogler,” siger han og pointerer, at de mange gode sideeffekter ved fodbold i mange tilfælde gør, at fodbold kan siges at virke bedre end tabletmedicin.
”Fodbold er jo også godt for kondition, blodtryk, kolesteroltal, fedtprocent, balancen, koncentrationsevnen og ikke mindst humøret,” fastslår forskeren.
Momserne fejrede 10 års jubilæum
Humøret var især højt, da ’momseholdet’ i Frederiksund Idrætsklub dette efterår kunne fejre 10 årsjubilæum med en stor 60+ turnering for både mænd og kvinder. Et prostatahold udefra vandt herreturneringen, og et af momsernes hjemmehold vandt kvindeturneringen, fortæller Ingrid Sejersten Thomsen.
”Jeg var på et andet hold, hvor jeg scorede et mål og lavede en assist – så lidt har jeg da lavet,” ler Ingrid, der har tænkt sig at spille fodbold længe endnu.
”Ellers får jeg ikke pulsen op. Jeg skal helst have en bold at løbe efter,” siger hun.