36 kommuner lever ikke op til minimumsnormeringer: Se, hvordan det ser ud i din kommune

På landsplan er minimumsnormeringerne en succes. Under et lever alle kommuner op til loven, viser nye tal. Men mere end en tredjedel af landets kommuner er ikke i mål. Samtidig falder pædagogandelen. Se pædagogandel og normeringer for din kommune.
Barn ser betuttet ud
Pædagogandelen falder stadig. På landsplan er den faldet fra 52 til 51 procent på et år. I 37 kommuner er under halvdelen af de ansatte i daginstitutioner pædagoger.

Minimumsnormeringer virker. Så kort kan det opsummeres på baggrund af helt nye tal fra Danmarks Statistik. På landsplan er der nemlig 2,9 børn pr. voksen i vuggestue, og 5,9 børn pr. voksen i børnehave. Men 36 kommuner lever ikke op til minimumsnormeringerne. Se nedenfor, om din kommune lever op til kravet.

Ifølge lov om minimumsnormeringer skal der være 3 børn pr. voksen i vuggestue og 6 børn pr. voksen i børnehave på kommunalt plan. Statslige puljemidler til sociale normeringer er trukket ud af normeringsopgørelsen. 

Tallene fra Danmarks Statistik er fra 2023. Loven om minimumsnormeringer trådte først i kraft pr. 1. januar 2024.

En politisk sejr

BUPL’s formand Elisa Rimpler glæder sig over de nye tal.

”Minimumsnormeringerne var en politisk sejr for børn, forældre og pædagoger, og nu ser vi endelig, at de styrkede normeringer slår igennem i kommunerne. Endelig har vi sikret en bund under normeringerne og vendt den årelange negative udvikling. Men det er vigtigt at slå fast med syvtommersøm, at minimumsnormeringer på kommuneniveau alene er en bund. Alle børn har jo krav på pædagoger nok,” siger Elisa Rimpler.

Læs også Børn&Unges tema om minimumsnormeringer her. 

Kun 166 flere pædagoger

Behovet for mere personale, som minimumsnormeringer har affødt, kan også aflæses i statistikken. Der er i alt kommet 1.290 ekstra pædagogiske personaler i daginstitutionerne i 2023, men kun 166 af dem er pædagoger. 

Det er dog en massiv forbedring i forhold til 2022, hvor der kom 1.722 nye kollegaer i daginstitutionerne, men kun seks af dem var pædagoger.

Læs også: Rystende nye tal

Faglighed i frit fald

Pædagogmanglen betyder, at fagligheden fortsat er i frit fald. På landsplan er pædagogandelen faldet fra 52 procent til 51 procent fra 2022 til 2023. Og i 37 kommuner udgør pædagogerne under halvdelen af personalet. Se nedenfor, hvordan pædagogandelen er i din kommune. 

BUPL’s formand Elisa Rimpler ærgrer sig over, at det går den forkerte vej med fagligheden.

”Kvalitet er ikke alene et spørgsmål om, at der er hænder og hoveder nok på stuerne. Kvalitet hænger uløseligt sammen med vores evne til at sikre en høj faglighed og faste pædagoger omkring børnene. Og der må vi desværre konstatere, at det går den forkerte vej, når det handler om at sikre en personalesammensætning, der kan garantere den kvalitet, som børnene har krav på,” siger Elisa Rimpler.

Ringe betingelser for god pædagogik

Det gør selvfølgelig en mærkbar forskel for børnene, at der er ansat 1.290 ekstra personaler i daginstitutionerne, understreger hun.

”Men når kun 166 af dem er pædagoger, er det svært at levere den kvalitet, som forældrene med rette forventer. Hver fjerde pædagog er den eneste faste pædagog på sin stue, og det siger sig selv, at det er enormt skrøbeligt og giver alt for ringe betingelser for at bedrive god pædagogik, som er så afgørende for børnenes trivsel og udvikling,” siger BUPL’s formand Elisa Rimpler. 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.