Sådan kommer du med på podcastbølgen

Podcasts er blevet en vigtig del af mange danskeres medieforbrug, og der er også gode oplevelser til dig, der interesserer dig for pædagogik. Få hjælp til at komme i gang med lytningen i denne guide.
Mand lytter til podcast
Få hjælp til at komme i gang med lytningen, hvis du ikke er kommet med på podcastbølgen.

Et par klik på mobilen, på med høretelefonerne, og så er du klar til at lytte til det, du har lyst til, imens du gør rent, laver mad eller sidder i bussen på vej til arbejde.

Podcasts er blevet en vigtig kilde til nye informationer og gode oplevelser for mange danskere. Ifølge DR Analyse lytter én ud af tre danskere til podcast hver uge, og blandt de 19-34-årige er det omkring halvdelen, der lytter hver uge, viser en rapport fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Podcasts henvender sig både til den brede befolkning med udsendelser, der downloades i 100.000’er, men der er også nicheprægede podcasts, som formidler ny viden om særlige emner. Du kan eksempelvis lytte til Børn&Unge Podcast, som bringer dig nyt om pædagogik.

I denne guide får du hjælp til at komme i gang med lytningen, hvis du endnu ikke er kommet med på podcastbølgen. Vi giver dig også forskellige tips til spændende indhold og nyttig viden om det populære medie.

Hvorfor hedder det podcast?

’Podcast’ er en ordsammensætning, der stammer fra ’iPod’ (Apples medieafspiller, der især var populær i 0’erne) og ’broadcast’, som normalt forbindes med at sende lyd eller levende billeder ud til befolkningen gennem tv- eller radiosignaler. Senere er ’pod’ kommet til at stå for ’personal on demand’. Podcast betyder dermed noget i retning af ’udsendelser til personlig afhentning på nettet og afspilning ved lejlighed’ – men definitionen er ikke fast, og mediet forandrer sig hele tiden.

Vi lytter, mens vi laver noget andet

Danskerne lytter typisk til podcast gennem hovedtelefoner samtidig med, at de laver noget andet. Ifølge en undersøgelse, som DR Analyse har foretaget, er det eksempelvis under transport, madlavning, rengøring og gåture, at man lytter til podcast.

Men en stigende del af podcastlytterne elsker også at lytte til velkendte stemmer fra deres yndlingspodcasts inden sengetid.

Kom i gang med at lytte

Det er enkelt at komme i gang med at høre podcast. Hvis du følger disse fem trin, er du allerede godt på vej:

  1. Hent en podcast-app til din mobil. Mange telefoner har i forvejen en app installeret, men der er både gratis og betalte alternativer, som har forskellige funktioner og tilbud.
  2. I app’en kan du søge efter emner, der interesserer dig, eller skrive navnet på en bestemt podcast i søgefeltet. Skriv eksempelvis ’børn’ for at finde frem til Børn&Unge Podcast. Du kan også vælge at lade dig inspirere af de forslag, din app giver dig, eller lede blandt de mest populære podcasts.
  3. Find de episoder af den enkelte podcast, der interesserer dig mest. Disse udsendelser kan du tilføje til dit eget bibliotek eller din egen afspilningsliste. Eller lyt til alle indslag fra en ende af. Du kan også vælge at abonnere på en podcast, så du automatisk får besked, når der er nye udsendelser klar.
  4. Frem med hovedtelefonerne og tryk på afspil – så er du klar til at lytte.
  5. Du kan sagtens høre podcast, selvom du ikke har en smartphone. De fleste udbydere lægger også de enkelte udsendelser ud på deres website eller bruger populære tjenester som Soundcloud, Youtube og Spotify.

Børn&Unge i dine ører

Fagbladet Børn&Unge har udgivet podcast siden 2017, og der er nu flere end 140 episoder at vælge imellem. I Børn&Unge Podcast kan du finde viden om ny forskning, pædagogik i praksis, etiske dilemmaer i pædagogik og pædagogfaglig ledelse.

Se alle udgivelser på bupl.dk/podcast, eller find de nyeste her:

Lyt til podcast i Børn&Unges nye app

Du kan lytte til Børn&Unge Podcast i app’en ’Fagbladet Børn&Unge’, hvor du også kan bladre igennem den nyeste udgave af magasinet Børn&Unge eller gå på opdagelse i tidligere artikler fra Børn&Unges redaktion.

Hent den i Google Play eller App-Store.

Kan man se en podcast?

I begyndelsen var podcast et lydmedie, men nu bliver flere og flere podcasts også præsenteret som video og lagt tilgængelige på videotjenester. Næsten hver fjerde danske podcastlytter bruger nu Youtube som deres faste tjeneste, og flere steder i udlandet er tendensen endnu mere markant.

Aktualitet, kendisser og krimistof hitter

Når man ser på de mest populære podcasts, står det klart, at kendte personer og ’true crime’ trækker mange lyttere. Men aktuelle samfundsemner har også toppet listerne de seneste år. Her er nogle af de mest elskede og indflydelsesrige podcasts – herhjemme og internationalt.

Genstart: Uge for uge ligger DR-podcasten Genstart i toppen af hitlisten. Genstart, der udkommer alle hverdage, præsenterer i hver episode et aktuelt emne, som værten interviewer en ekspert om.

Sara & Monopolet Podcast: Det populære radioprogram har også mange podcastfans. Hver uge koges P4-programmet ned til en podcastudgave, så man kan få kendispanelets gode råd, selvom man ikke hører radio lørdag formiddag.

Mørkeland: Ugentlig true crime-podcast, hvor to værter fører en samtale om ældre kriminalsager og udforsker sindets mørke sider.

This American Life: En af de absolut mest kendte og anerkendte podcasts er amerikanske ’This American Life’, som radiostationen WBEZ står bag. Holdet udgiver også podcasten ’Serial’, der har været en pionér indenfor podcastverden.

Third Ear: Dansk podcast, der bærer fanen videre fra amerikanske ’Serial’ og fortæller historien om ’Kvinden med den tunge kuffert’ eller tager lytteren med til ’Ruths hus’.

Kilde: podcastindex.dk

Lyt til pædagogik

Flere danske podcasts sætter fokus på pædagogik. Lyt blandt andet til:

Pædagogisk Extrakt: VIA Pædagogik og dannelse udgiver denne podcast om det, der rører sig i den pædagogiske verden.

Pædagogisk kvarter: Socialt Indblik sætter på et kvarter fokus på et pædagogisk emne og diskuterer, hvad børnesyn betyder for pædagogik.

Det pædagogiske kvarter: UC Syd har lavet en ’pixipodcast’ om pædagogik om de begreber, der fylder i pædagogiske samtaler.

Vi taler om pædagogik: Pædagogernes stemme mangler i den faglige debat, mener pædagogerne bag denne podcast målrettet pædagoger.

PETERgogikum: ’Education to go’ er ifølge folkene bag denne podcast, hvad man får ud af at lytte med hver gang.

POP – På opdagelse i pædagogik og læring: Professionshøjskolen UCN udgiver denne podcast om viden og erfaringer inden for dagtilbud, skole og uddannelse.

Børn&Unge Podcast: BUPL’s podcast om nyt inden for forskning, praksis, etik og ledelse i den pædagogiske verden.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.