Ny undersøgelse: Pædagoger har et af Danmarks følelsesmæssigt hårdeste job
Hvis du af og til føler dig flad eller nedtrykt, når du går hjem fra arbejde, er det helt forståeligt. Pædagoger er nemlig en af de faggrupper i Danmark, som oplever mest støj, travlhed og størst følelsesmæssige pres på deres job.
Det viser den nye undersøgelse, ’National Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere,’ som Arbejdstilsynet netop har offentliggjort (se boks).
Flere end 30.000 lønmodtagere besvaret en række spørgsmål om deres arbejdsmiljø. Ser man overordnet på branchegrupper, oplever daginstitutionsansatte i højere grad end eksempelvis ansatte hos politi, beredskab og fængsler, at deres job er følelsesmæssigt krævende.
Læs også: Pædagoger står alene med store børnegrupper: ’Det er ren overlevelse’
Forsker: Depression og langtidssygemeldinger
Pædagoger er også blandt de faggrupper, som oftest har et så højt arbejdstempo, at det er svært at udføre arbejdet tilfredsstillende, og det pres, pædagogerne oplever, kan få konsekvenser.
Det understreger Annette Meng, cand.psych., ph.d. og forsker hos Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).
NFA’s forskning viser, at høje følelsesmæssige krav i jobbet er forbundet med øget risiko for både depression og langtidssygemeldinger.
”Samtidig ser vi, at ubalance mellem jobkrav og ressourcer øger risikoen for sygefravær og sandsynligheden for, at man forlader jobbet eller arbejdsmarkedet. Følelsen af ikke at kunne udføre sit arbejde tilfredsstillende med de ressourcer, man har, kan opleves som belastende,” siger arbejdsmiljøforskeren.
Læs også: Forsker: God ledelse beskytter pædagoger mod stort følelsesmæssigt pres
BUPL: Risiko for at flere forlader faget
Også Lasse Bjerg Jørgensen, forretningsudvalgsmedlem i BUPL med arbejdsmiljø som politisk ansvarsområde, peger på den øgede risiko for langtidssygemeldinger eller flugt fra pædagogfaget.
Selvom Arbejdstilsynets rapport er hård læsning, er resultaterne desværre ikke overraskende, mener han. Især ikke i betragtning af, at undersøgelsen er lavet i foråret 2021, hvor coronapandemien var med til at presse pædagogernes arbejdsmiljø yderligere.
”Vi har desværre også tidligere fået lignende meldinger fra pædagogerne. Det pressede arbejdsmiljø giver risiko for onde cirkler på pædagogernes arbejdspladser, og det giver risiko for, at flere vælger at forlade faget,” siger han.
Behov for politisk handling nu
Lasse Bjerg Jørgensen påpeger, at politikere både lokalt og nationalt bør handle hurtigt for at styrke pædagogernes arbejdsmiljø:
”Pædagoger skal kunne nå deres arbejde uden konstant at føle, at de skal gå på kompromis i indsatsen for børnene. Det er kommunerne nødt til at tage alvorligt. Ellers vil flere pædagoger knække, og rekrutteringen til faget vil lide endnu mere. Samtidig er politikerne nødt til at sikre ordentlige normeringer og betingelser for det pædagogiske arbejde,” siger han.
Forsker: Sådan kan arbejdsgivere hjælpe
Annette Meng håber, Arbejdstilsynets nye undersøgelse kan øge opmærksomheden på pædagoger og andre omsorgsmedarbejders arbejdsmiljø og trivsel.
”Der er i disse jobgrupper en tendens til at sætte dem, man yder omsorg for, før en selv," siger hun.
Og der er faktisk flere ting, man kan gøre for at mindske problemerne, fortæller hun på baggrund af NFA’s forskning.
"Specifikt i forhold til jobs med høje følelsesmæssige krav er rolleklarhed og udviklingsmuligheder med til at begrænse de negative konsekvenser og sænke risikoen for eksempelvis langtidssygemeldinger," siger Annette Meng.
Undersøgelsen, som specifikt kiggede på jobs med høje følelsesmæssige krav, påviste ikke, at indflydelse på arbejdet og ledelseskvalitet mindskede risikoen for sygefravær.
"Men vi ved fra anden forskning, at ledelseskvalitet og gode relationer mellem medarbejderne kan bidrage positivt generelt til det psykosociale arbejdsmiljø,” siger hun.
Læs flere af NFA’s råd til håndtering af arbejde med høje følelsesmæssige krav.