10 gode råd: Sådan slapper du ordentligt af i ferien

Efter et år med coronarestriktioner oven i det sædvanlige hektiske arbejdsliv er sommerferien en kærkommen lejlighed til at lade batterierne op. Det gør du ved at bruge friheden til at slappe af. Læs her, hvordan du kan slippe alle tanker om jobbet.
mand med hat ligger på græsplæne

Du giver dig selv en dårlig indgang til sommerferien, hvis du bruger de allersidste arbejdsdage til at gøre så mange beskrivelser af børnenes udvikling færdige og også lige vil lægge sidste hånd på dokumentationen af jeres pædagogiske arbejde. Alt imens at du selvfølgelig også skal være sammen med børnene.

Du får nemlig svært ved at slippe tankerne om dit arbejde, hvis ikke du bruger den sidste uge på jobbet til at geare ned til at holde ferie. Det siger Anja Enggren, der som privatpraktiserende stresscoach og trivselskonsulent også har pædagoger blandt sine klienter.

”Sæt farten ned, og lad være med at fylde en masse skriftlige opgaver på, som du lige skal nå inden sidste arbejdsdag. Skab dig i stedet overblik over, hvilke opgaver det er vigtigt, du når inden ferien, og hvilke der kan vente til bagefter. Hvis du samtidig laver en liste over, hvilke tre opgaver du først skal tage fat på, når du vender tilbage, kan du bedre slippe tankerne om dem under ferien,” siger Anja Enggren.

Hjernen har brug for at slappe af

Pædagoger kan også geare ned ved at skabe feriestemning blandt børnene og i hele institutionen.
”Pædagoger kan slække på deres ambitioner på børnenes vegne i de sidste uger op til ferien og være lidt mere loose. For eksempel ved at lave andre aktiviteter med børnene, end de plejer at gøre. Gerne i naturen, for det er i sig selv afstressende at komme ud. På den måde kan man bedre slappe af fra første dag i ferien,” siger Anja Enggren.

Når det er vigtigt at give slip på alle tanker om arbejdet, skyldes det, at både kroppen og hjernen har brug for at restituere sig. Det gælder også til hverdag, men ferier er en kærkommen lejlighed til at falde helt til ro.

”Det er vigtigt at slappe af, for ellers lader du kun batterierne op, når du sover. Hjernen har også behov for pauser i løbet af dagen, og endnu bedre er det, når både krop og hjerne får en længere restitution i en velfortjent ferie. Restitution gør os stærkere og bedre til at præstere, og det kan være med til at holde stress fra døren,” siger Anja Enggren.

Hvad har du lyst til?

Det er forskelligt, hvad man har lyst til at lave i de første dage af sin ferie. Nogle foretrækker at tulle rundt derhjemme, mens andre har det bedst med at komme ud at opleve en masse med det samme.

”Det handler om at lave noget, som man bliver glad af. Det er altid godt at komme ud i naturen og at bruge kroppen, og ellers kan det være noget, man ikke når så meget af til hverdag. Fokuser på det, som gør dig glad. For nogle kan det være rart ikke planlægge en masse, så man kan være impulsiv, mens andre vil i badeland med hele familien eller ud at rejse, så snart ferien begynder. Man må finde ud af, hvad man har det bedst med,” siger Anja Enggren.

Pak mobilen væk

Uanset hvilken tilgang man vælger, er et af hendes bedste råd at pakke mobiltelefonen væk. Også selv om det måske ikke er så ligetil.

”Vores hjerner er i den grad overbelastede, ikke mindst fordi vi er online det meste af vores vågne tid. Mobilen er bygget til at kalde på os med sine lyde, og derfor er det svært at lægge den helt væk. Men man kan slå alle notifikationer fra, og man kan aftale med familien, at man kun tjekker på et bestemt tidspunkt af dagen, og at man ellers laver alt muligt andet i ferien, så hjernen får tid til at slappe af,” siger Anja Enggren.

Ferie hjælper ikke på stress

Hvis du har svært ved at finde ro og glæde i ferien, og får du søvnen yderligere forstyrret ved tanken om, at du snart skal tilbage til arbejdet, skal der mere til end tre ugers ferie til for at rette op på det. 

”Hvis man går på ferie med stresssymptomer, er det er slet ikke nok at slappe af i to-tre uger, for hverdagen er præcis den samme efter ferien. Her er man nødt til få ændret på sine arbejdsvilkår”, siger Anja Enggren.
 

  1. Aftal med dine kolleger, at I laver aktiviteter præget af feriestemning i de sidste uger op til sommerferien. Meget gerne i naturen, da naturen i sig selv virker afstressende.
  2. Gear ned den sidste uge op til ferien ved at skabe overblik over dine opgaver, og udskyd dem, der kan vente til efter ferien. Prioritér de tre opgaver, som du vil begynde med, når du lander igen efter ferien. Det giver ro i hoved og mave, at du lader arbejdet blive på jobbet.
  3. Sæt kolleger ind i opgaver, som de skal tage sig af, mens du er væk. Så behøver du ikke tænke på arbejdet i din ferie.
  4. Sæt autosvar på både mail og mobil, som tydeligt beskriver, at du er på ferie, og at du ikke besvarer henvendelser, men nok skal vende tilbage. Henvis eventuelt til en kollega. 
  5. Lad derefter din mobil blive i tasken, og læg din pc langt væk. Din familie vil de elske dig for det nærvær, du viser ved bare at være til stede og opmærksom. Vær det gode eksempel og vis din familie og dine venner, at de er mindst lige så vigtige som dit arbejde.
  6. Brug tiden på aktiviteter, som gør dig glad, og brug gerne kroppen fysisk. Leg, gå ture, byg en hule, kast dig over aktiviteter, du ikke når i en travl hverdag, og mærk glæden ved at slippe tankerne løs og bringe de positive følelser i spil. Hold ferie, se venner, hyg dig med familien. Hold fri-fri, hvis du har behov for det. 
  7. Mange vender op og ned på døgnrytmen i ferien. Vend gradvist tilbage til normal rytme de sidste dage af ferien. Her er det vigtigt at gå i seng og stå op samme tid hver dag og at undgå middagsluren, som du måske har nydt i ferien.
  8. Uanset hvilken ferie du har haft, er det vigtig at vende godt tilbage til arbejdet. Aftal med dine kolleger, hvordan I kan begynde stille og roligt. Der er måske lidt færre børn i institutionen, og selv om I nok også er færre pædagoger, kan I tilrettelægge dagen, så alle kan lande fredeligt igen.
  9. Prøv at undgå møder de første dage og brug i stedet tid på se på det overblik og de opgaver, du prioriterede før din ferie. Så er du i gang igen.
  10. Vær opmærksom på dine kolleger, som også vender tilbage. Giv dem plads og tid til at lande, og spørg nysgerrigt ind til deres ferie.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.