Fritidsjobbere giver pædagogerne ro til at koncentrere sig om børnene

I Vuggestuen Århusbo hjælper fritidsjobbere med det praktiske om eftermiddagen. De klarer oprydningen, så børn og pædagoger kan komme tidligere på legepladsen. Generelt får vi mere ro på, fortæller pædagog Karin Pedersen.
Efter leg og hygge med børnene, kan Karin Pedersen roligt lade legetingene flyde og gøre børnene klar til udeleg. Senere kommer fritidsjobbere nemlig og klarer afrydningen.
Når Karin Pedersen har leget med børnene, kan hun lade legesagerne flyde og gå direkte til at gøre børnene klar til legepladsen. En fritidsjobber tager sig nemlig af alt det praktiske.

Hver dag ved 14.30-tiden kommer Sophie eller Tara, to 14-årige skolepiger, og hjælper med forskellige praktiske opgaver i Vuggestuen Århusbo.

”De tørrer bordene af efter eftermiddagsmaden, rydder legesagerne op, fejer, sætter stole op på bordene og går ud med skraldet. Hos os har fritidsjobbere udelukkende praktiske opgaver,” fastslår pædagog og tillidsrepræsentant Karin Pedersen, der ligesom kollegerne kun har godt at sige om ordningen.

Typisk er der nemlig kun to voksne til 13 børn på stuerne om eftermiddagen.

”Så det betyder meget, at vi bare kan lade bordene være og legetøjet flyde og gå to pædagoger ud på legepladsen med det samme. Det er stressende nok, at børn skal op fra lur og i tøjet, samtidig med at vi skal ud. Når vi ikke skal rydde op oveni, får vi bedre ro til at koncentrere os om børnene,” siger Karin Pedersen, der har været vuggestuepædagog siden 1989.

Får stor hjælp for små penge

Hun kan sagtens huske, da de tidligere kun var én pædagog på legepladsen.

”Så håbede man bare, at børnene blev hentet hurtigt. Hvis et barn lavede i bleen, måtte man jo afvente sin kollega, før man kunne skifte bleen. Når vi nu kan gå to ud sammen, er det ikke noget, vi skal bekymre os om,” siger hun.

Som tillidsrepræsentant og pædagog ville hun i den bedste af alle verdener altid foretrække en uddannet arbejdskraft fremfor uuddannet, men hun opfatter de unge som en ekstra hjælp, der ikke går fra de pædagogiske kræfter i institutionen.

”Vi får så meget for de små penge, en ungarbejder koster. Og jeg synes også, at det er rart, at de unge mennesker her hos os kan begynde deres arbejdsliv et godt og trygt sted. Samtidig kan vi se, at børnene er glade for de store piger, der kommer i huset,” siger Karin Pedersen.

Opgaver med børnene kræver særlig viden

Selv om nye regler tillader, at fritidsjobbere også leger og læser med børnene, har Vuggestuen Århusbo ingen planer om at give de unge opgaver med børnene.

”Det vil kræve en hel anden oplæring. Skal du læse med et barn, kan du ikke bare sætte dig i sofaen. Du skal vide, at med den dreng skal du være tydelig, fordi han hører dårligt, og den pige skal du have tæt ved dig, fordi hun kan finde på at slå ud efter de andre. Der kræves en særlig viden om børnene, og hvis de unge skulle indgå i arbejdet med børnene, ville det også kræve et helt andet overblik fra os pædagoger,” siger Karin Pedersen.

Ida-Filippas arbejdserfaring i en vuggestue gør, at hun nu vil søge et arbejde, hvor hun er i kontakt med mennesker.
Erfaringen som fritidsjobber har givet Ida-Filippa et særligt ønske om sit fremtidige job. Læs interviewet nedenfor.

Tidligere fritidsjobber:
Jeg skal helt sikkert have et arbejde, hvor jeg er i kontakt med mennesker

Som 14-årig fik den i dag 20-årige Ida-Filippa Stavnsbo Madsen fritidsjob i Vuggestuen Århusbo. Hun husker det som et hyggeligt job at gøre sig de første erfaringer på arbejdsmarkedet i.

Hvordan fik du jobbet?

”Min mor var pædagog her, så jeg er kommet i vuggestuen, fra jeg var lille. Det var jo trygt, men også bare et dejligt arbejde, hvor man er i kontakt med andre mennesker. Jeg havde overvejet et job som avisbud, men så skulle jeg gå rundt alene, og det ville ikke give mig det samme som at komme herned og blive mødt af smil og børn, der siger hej til en.”

Hvad kan være mindre godt ved jobbet?

”Efter en lang skoledag er det måske ikke altid det fedeste for en teenager at skulle ned at rydde op. Men jeg kunne lide, at det var de samme opgaver hver gang, for så vidste jeg, hvornår jeg var færdig, og måske kunne jeg lige nå at være 10 minutter ude på legepladsen til sidst.”

Hvad kan du bruge erfaringen til?

”Jeg var her i flere år som fritidsjobber. Det har helt sikkert lært mig noget om at danne relationer at være hernede blandt børn og pædagoger. Jeg tænker ikke, at jeg skal være pædagog selv. Jeg har brug for noget med mere adrenalin i og vil være politibetjent. Men her får jeg helt sikkert brug for pædagogiske kompetencer. Dem øver jeg også nu, hvor jeg er blevet tilkaldevikar. Jeg skal helt sikkert have et arbejde, hvor jeg er i kontakt med mennesker.”

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.