Finder nye fejl: I år er der en særlig grund til at få dig et løntjek

Du skal altid være opmærksom på, hvad der står på din lønseddel. Så klart lyder opfordringen til alle pædagoger fra lønsagsbehandlere og faglige konsulenter i BUPL’s lokale fagforeninger.
Hvert år er de nemlig med til at finde fejl på pædagogers lønsedler for både små og kæmpestore beløb.
”Typisk får vores tillidsrepræsentanter de første spørgsmål fra en pædagog, der undrer sig over sin løn, og så ringer pædagogen selv eller tillidsrepræsentanten til os i fagforeningen. Er der en fejl i lønnen, tager vi sagen videre til kommunen,” fortæller Jacqueline Sporon-Fiedler, der er faglig sekretær og bestyrelsesmedlem i BUPL Sydøst.
Nogle gange handler det om et lille tillæg, der har manglet, eller en forkert indplacering efter anciennitet, eller en fejl i pensionsindbetalingerne.
”Hvis ikke det er blevet opdaget, kan selv små beløb hen over årene blive til sager om rigtig mange penge,” siger hun.
Finder fejl for få og mange tusinde kroner
En af de største efterudbetalinger, som Jacqueline Sporon-Fiedler selv har været med til at gøre krav på for en pædagog, var på 90.000 kroner,
”Det var lige op til jul, og pædagogen blev så glad, så det var også en god dag på kontoret,” siger hun.
Sådan en dag havde lønsagsbehandler og faglig konsulent i BUPL Sydjylland Philip Christensen også for et par måneder siden, da han kunne ringe og fortælle SFO- og klubpædagog Dan Stampe, at hans lønsag var opgjort til, at han med manglede løn, pension og ferietillæg med videre skulle have lige knap 520.000 kroner - og en noget højere månedsløn fremadrettet. Fejlen blev fundet, da Dan selv havde undret sig over sin løn og bad om et løntjek i fagforeningen.
”Han og kollegaerne havde siddet og snakket løn, og når han hørte deres, så syntes han bare ikke det lød rigtigt med hans. Han havde taget en akademiuddannelse i ungdomspædagogik under sin ansættelse på skoleområdet og skulle derfor have været indplaceret som pædagog, men var ikke blevet det. Der gik 10 år med forkert løn, og nu er han gået fra løntrin 19 til løntrin 35 på et par måneder. Og han har fået den manglende løn med tilbagevirkende kraft. Det var en fed fornemmelse at ringe og fortælle ham det den fredag,” siger Philip Christensen.
Læs mere om Dan Stampes sag her på bupl.dk
Du skal holde særligt øje lige nu
Dan Stampes lønsnak med kollegaerne var affødt af de lønstigninger, som mange pædagoger nu oplever slår igennem på deres lønsedler med udmøntningen af overenskomstaftalerne fra OK24.
”Lige nu ser vi mange anciennitetsfejl og fejl i nye ting, der er kommet til med den nye overenskomst. Det er især fejl i forbindelse med en fritvalgsordning, der kan vælges udbetalt som løn eller pension, og et nyt daginstitutionstillæg for nogle medlemsgrupper. En kommune har helt glemt at udbetale tillægget. Kommunerne retter jo op, når vi henvender os med fejlene, men medlemmer og tillidsfolk ringer om dem nu, hvor de nye beløb skulle fremgå på den lønseddel, der kom for april,” siger Jacqueline Sporon-Fiedler.
BUPL’s fagforeninger i ugerne 19 og 20 særligt fokus på løntjek i forbindelse med den årlige FH-kampagne ’OK fagforening’. Medlemmer kan også resten af året altid få et løntjek i sin lokale BUPL fagforening, hvis man undrer sig over tallene på lønsedlen.
”Der er bare sket mange ændringer på folks lønsedler, så jeg vil sige, at det i år er ekstra vigtigt at være opmærksom og gå til sin tillidsrepræsentant eller få sig et løntjek i BUPL, hvis man ikke kan få tallene til at stemme,” siger Jacqueline Sporon-Fiedler.