Flere mulige lovbrud: Ny sag kan ramme dagtilbud i hele landet

Ministeriet for Børn og Undervisning har bedt Ankestyrelsen om at undersøge en sag, hvor Furesø Kommune potentielt har brudt loven på flere punkter. Det viser en række aktindsigter foretaget af pædagogernes fagblad Børn&Unge.
Sagen kan få betydning for dagtilbud i hele landet. For Ankestyrelsens håndtering af den kan enten åbne en dør for yderligere besparelser i kommunerne eller endegyldigt lukke den.
Kommune kan spare penge på mulige lovbrud
Sagen handler om Furesø Kommunes drift af daginstitutionen Humlehaven. Institutionen er oprettet med grundlag i dagtilbudsloven. Men meget tyder på, at Furesø Kommune reelt driver Humlehaven som en specialinstitution i strid med dagtilbudsloven:
- Eksempelvis omtaler Furesø Kommune selv Humlehaven som 'kommunens tilbud' til børn med blandt andet ’gennemgribende udviklingsforstyrrelser’.
- Desuden peger ministeriet på, at det umiddelbart kun er muligt at få en plads i institutionen, hvis man bliver visiteret af kommunen.
Furesø Kommunes fremgangsmåde medfører også, at kommunen kan undgå lovkrav til pædagogiske specialinstitutioner i barnets lov (tidligere kaldet serviceloven).
Samlet giver Furesø Kommunes praksis flere potentielle økonomiske fordele:
- Humlehaven har en normering, som er langt bedre end niveauet for minimumsnormeringer. Og fordi Humlehaven tælles med i Furesø Kommunes opgørelser af normeringer i dagtilbud, kan kommunen spare tilsvarende på normeringen i de øvrige dagtilbud uden at komme på kant med loven om minimumsnormeringer.
- Desuden er det som udgangspunkt muligt at få dækket en del af de ekstra udgifter til den særligt gode normering ved at hæve egenbetalingen fra forældre til børn i kommunens øvrige daginstitutioner.
Se mere om sagens detaljer i faktaboksen nederst.
Sag kan ramme dagtilbud i hele landet
Loven om minimumsnormeringer har begrænset kommunernes mulighed for at spare på normeringen. Så hvis Ankestyrelsen godkender Furesø Kommunes praksis, kan andre kommuner fristes til at kopiere metoden for at spare penge.
Det bekymrer Karen Aslaug Ramm, næstformand i BUPL Storkøbenhavn:
”Hvis kommuner kan lægge specialtilbud ind under dagtilbudsloven, er der risiko for, at det vil udvande kvaliteten både i specialtilbud og almene daginstitutioner,” siger hun.
Hvis Ankestyrelsen til gengæld bekræfter, at Furesø Kommunes praksis er ulovlig, kan sagen sætte en vigtig grænse for kommunernes mulighed for at udvande minimumsnormeringerne:
”Det er vigtigt for os, at der ikke er huller i lovgivningen, som kommuner kan spekulere i. Derfor er vi tilfredse med, at ministeriet nu har bedt Ankestyrelsen om at undersøge, om Furesø Kommunes drift af Humlehaven er i strid med loven,” siger Karen Aslaug Ramm.
Kommune har ikke svaret
Børn&Unges aktindsigter viser, at Furesø Kommune over for Børne- og Undervisningsministeriet fastholder, at Humlehaven bør høre under dagtilbudsloven. Det er på den baggrund, at ministeriet har sendt sagen videre til Ankestyrelsen (se mere i boksen nedenfor).
Børn&Unge har forsøgt at få en kommentar til sagen fra Furesø Kommune, men kommunen har ved redaktionens deadline endnu ikke svaret.
Ankestyrelsen oplyser til Børn&Unge, at styrelsen afventer høringssvar fra Furesø Kommune med frist i slutningen af maj. Herefter vil Ankestyrelsen tage stilling til, om der skal rejses en sag.