Fik stort beløb efter løntjek: Nu kigger Lisa ekstra godt på lønsedlen

Pædagog Lisa Frimann fra den integrerede daginstitution Børnesymfonien i Aarhus har særlig grund til at være glad for sin kollega og tillidsrepræsentant Ida Kirkeby Hansen.
I forbindelse med et løntjek sidste år opdagede tillidsrepræsentanten nemlig en fejl på Lisa Frimanns lønseddel, der betød, at Lisa har fået omkring 90.000 kroner efterbetalt og kan være tryg ved, at hun fremover får det rette i løn.
”Fejlen var, at jeg lige siden min ansættelse ikke havde fået et tillæg for min kandidatuddannelse i pædagogik. Det havde jeg ikke fået i fem år, så det var blevet til mange penge, og de er blevet udbetalt til mig af nogle omgange. Hver måned betyder det også, at jeg nu får de 1.491 kroner mere, som kvalifikationstillægget er fastsat til,” fortæller Lisa Frimann.
Fejl affødte blandede følelser
Lisa Frimann er yderst tilfreds med, at fejlen er blevet opdaget, og at pengene er hentet hjem. Men hun har lidt blandede følelser omkring, at der overhovedet var en fejl.
”Først tænkte jeg selvfølgelig: ’Fedt, det var da lækkert’. Men det var også lidt skræmmende, at man ansætter folk med uddannelser, men ikke sørger for, at de får den løn, de skal have. Jeg havde faktisk selv spurgt til, om ikke jeg skulle have tillæg, men fik det svar, at min løn så ud til at passe. Så det var heldigt, at der var en tillidsrepræsentant, som tjekkede det for mig. Hun tog sagen videre til fagforeningen, og BUPL klarede det hele,” siger Lisa Frimann.
Fejl på 12 ud af 30 lønsedler
Tillidsrepræsentanten var Ida Kirkeby Hansen, der som nyvalgt i august sidste år besluttede sig for at lave løntjek for alle pædagogerne på arbejdspladsen.
”Jeg var blevet tillidsrepræsentant ikke bare for Børnesymfoniens ansatte, men også for de ansatte i to andre børnehuse i dagtilbuddet, og for mig var det en god måde at komme ind på livet af mine medlemmer,” fortæller Ida Kirkeby Hansen, der blev overrasket over, hvor mange fejl hun fandt på kollegernes lønsedler.
”Jeg kørte 30 pædagogers lønsedler igennem og fandt fejl på 12 af dem. Det er ret vildt. Nogle småfejl handlede om timetal eller andre mindre mangler, men så var der også Lisas manglende tillæg for meruddannelse. Jeg fandt fejl for samlet set 100.000 kroner blandt de ansatte i børnehuset sidste sommer. Lisas sag var jo klart den største,” siger Ida Kirkeby Hansen.
Nu ved jeg mere om, hvad jeg skal kigge efter. Man må ikke bare taget for givet, at man får den løn, man skal have.
Lisa Frimann, pædagog

Har barberet studiegælden ned
Selvom 90.000 kroner er mange penge, har Lisa Frimann allerede brugt de fleste af dem, fortæller hun.
”De kom op til jul, så der var lidt ekstra til gaver. Men ellers har jeg betalt min elcykel ud og afdraget på mit SU-lån. Så mange af pengene er brugt snusfornuftigt,” siger Lisa Frimann, der netop flyttede til Aarhus for at læse kandidatuddannelsen i pædagogik.
Gælden, hun nu har tilbagebetalt en stor del af, fik hun, fordi hun valgte at være under uddannelse, mens hun havde børn og mange udgifter.
”Derfor var det også bare fedt, at jeg endelig har fået nogle penge for det arbejde, jeg har lagt i at læse to år ekstra på kandidatuddannelsen, og at jeg nu kunne barbere noget af min studiegæld af,” siger Lisa Frimann.
Du kan altid få tjekket din løn
Ida Kirkeby Hansen er også glad på kollegaens vegne, og hun har besluttet at gentage sidste års succes efter sommerferien med et nyt løntjek.
”Aktuelt har vi lidt af en boksekamp om et nyt funktionstillæg til pædagoger, der har støttetimer og skal lave handleplaner og afholde samtaler. Og der er også kommet nye tillæg og et helt nyt lønsystem, der kan give begynderfejl. Løntjek er jo en ongoing ting, man altid kan få hjælp til, og fagforeningen har en årlig kampagne. Men jeg fortsætter også selv med at gøre det her i børnehuset hvert år efter sommerferien. Det gav jo pote,” siger Ida Kirkeby Hansen, der får ros for sit arbejde af Lisa Frimann:
”Det er super fint, vi har en tillidsrepræsentant, der lige kommer og følger op på sådan noget som løn og går tingene efter. Det virker som et sikkerhedsnet, der gennemtrawler for fejl, og fanger det, hvis der er noget galt. Så er man glad for at være i fagforeningen,” siger Lisa Frimann.
Søg hjælp, og hold selv godt øje
Pædagogers lønsedler kan generelt være meget komplicerede at læse og gennemskue. Og mens Ida Kirkeby Hansen opfordrer alle pædagoger til at søge hjælp fra fagforeningen i tvivlsspørgsmål, så påpeger Lisa Frimann, at man også selv bør være ekstra opmærksom på tallene på sin lønseddel.
”Jeg vil i hvert fald selv holde ekstra godt øje, og nu ved jeg mere om, hvad jeg skal kigge efter. Man må ikke bare taget for givet, at man får den løn, man skal have, for de mange fejl viser jo, at det langtfra altid er en selvfølge,” siger Lisa Frimann.
En undersøgelse udført af Epinion for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) i 2021 viser, at hver anden lønmodtager i Danmark har oplevet at finde fejl på lønsedlen.