Fra torsdag kan du stemme om overenskomsten: Se, hvad du stemmer om
Fra torsdag den 21. marts klokken 9 kan du stemme om den overenskomst, som BUPL har forhandlet sig frem til for pædagoger og ledere ansat på en kommunal overenskomst. Du får en mail om, hvordan du stemmer. Hvis du ikke får en mail, så bør du tjekke, om BUPL har de rigtige medlemsoplysninger om dig. Det kan du gøre her.
BUPL’s formand Elisa Rimpler opfordrer alle til at stemme, uanset om de har tænkt sig at stemme ja eller nej.
”Jo flere, der stemmer, jo tydeligere bliver det for arbejdsgivere og politikere, at pædagoger og ledere interesserer sig for deres løn og vilkår,” siger hun.
BUPL’s hovedbestyrelse har enstemmigt besluttet at anbefale et ja til overenskomsten:
’Samlet set vurderer hovedbestyrelsen, at der er tale om et godt resultat, som gør det mere attraktivt at blive og være pædagog. På den baggrund anbefaler vi medlemmerne af stemme ja til resultatet,’ lyder det fra hovedbestyrelsen.
Det kan du læse mere om her.
Du kan stemme frem til søndag den 14. april kl.12. Mandag den 15. april skal forligsmanden have stemmeopgørelserne ind, og derefter offentliggøres resultatet.
Læs mere på siden 'Det stemmer vi om'
Sammenkædet afstemning
Afstemningen om overenskomsten er denne gang anderledes, end den plejer at være. Som et led i trepartsaftalen, som giver pædagoger og pædagogfaglige ledere på kommunal overenskomst et ekstraordinært lønløft, er alle overenskomster på det kommunale og regionale område sammenkædet under forligsinstitutionen.
En sammenkædning betyder, at ja- og nej-stemmerne fra alle de fagforeninger, der skal stemme om mæglingsforslaget, herunder altså også BUPL, bliver lagt sammen. Er et flertal af samtlige afgivne stemmer et ’ja’, har du en overenskomst for de næste to år.
En enkelt utilfreds fagforening kan ikke forkaste mæglingsforslaget og gå i strejke, som for eksempel sygeplejerskerne gjorde det i 2021. Enten strejker alle overenskomstansatte i regioner og kommuner, eller også strejker ingen.
Skal det være et ’nej’, skal over halvdelen af de afgivne stemmer være nej-stemmer. Er stemmeprocenten lav, bliver det dog sværere at få et nej. Hvis mindre end 40 procent af de stemmeberettigede har stemt, skal 25 procent af de stemmeberettigede have stemt nej, for at en konflikt kan komme på tale.