BUPL trods løfte om fuld løn: Regeringen bør droppe kontroversiel plan  

SVM-regeringens planer om at afskaffe store bededag møder hård modstand fra flere sider, og BUPL-formand Elisa Rimpler lægger da heller ikke fingrene imellem i sin kritik.
Skolebarn er afvisende. Nej tak

Da den nye SVM-regering præsenterede sit regeringsgrundlag, var det med et løfte om tre milliarder kroner til bedre løn og arbejdsvilkår for ansatte i den offentlige sektor.

Men det var langt fra den eneste udmelding, som vakte opsigt: Regeringens plan om at afskaffe en helligdag fra 2024 – ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) store bededag – har mødt massiv kritik fra både opposition og fagbevægelse.

I forlængelse af den hårde modstand har regeringen forsikret om, at medarbejdere vil blive kompenseret og få fuld løn, hvis de fremover skal arbejde på store bededag. BUPL-formand Elisa Rimpler ser dog stadig regeringens forslag som en væsentlig forringelse af pædagogernes vilkår:

“Var vi blevet spurgt, var vi aldrig gået med til at arbejde en dag ekstra uden løn. Men når det er sagt, så er det stadig problematisk at fjerne en fridag. Pædagoger har et hårdt fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Derfor er hver en fridag vigtig og værdsat. Og det gør jo ikke ligefrem normeringerne bedre, at daginstitutionerne får en ekstra åbningsdag,” siger hun.

Læs også: Regeringen lover tre milliarder kroner: Nu begynder opgøret med pædagogers lønefterslæb

Brug for flere pædagoger – ikke færre helligdage

Den nye SVM-regering vil kunne gennemføre sit forslag trods den store modstand fra både det øvrige Folketing og fagbevægelsen.

Folketinget har nemlig ret til at afskaffe helligdage uafhængigt af, hvad arbejdsmarkedets parter mener, og regeringen har et flertal i Folketinget.

BUPL-formand Elisa Rimpler opfordrer dog regeringen til at droppe forslaget. 

“Uanset hvad så er det ikke et forslag, vi umiddelbart kan støtte. Hvis man vil øge arbejdsudbuddet på vores område, så fikser man det ikke ved at fjerne en fridag. Det gør man ved at gøre det mere attraktivt at blive og være pædagog. Det handler om et arbejdsmiljø, hvor der er tid nok til at løfte opgaven, men også plads til faglig fordybelse og sparring med uddannede kolleger. Det er vejen til, at det bliver mere attraktivt at gå op i tid - og muligt at holde til et langt arbejdsliv som pædagog,” siger hun.

Læs også: Fagligheden er afgørende: Her er de største trusler mod pædagogernes arbejdsmiljø

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.