10 gode grunde: Derfor skal I spille fodbold

Så er det afgjort. Pædagoger scorer mange flere vindermål end selvmål ved at spille fodbold med børnene. Her får du 10 gevinster og 5 nederen ting ved fodbold.
Der er 10 gode grunde til at spille fodbold, og 5 grunde til at lade være

Sæt spillet i gang, og løb selv med på banen. Der er masser af fordele for både børn og pædagoger ved at spille fodbold. Og kun halvt så mange ulemper.

Få overblikket her.

10

gevinster ved at spille fodbold

1) En fodbold er verdens bedste legetøj 

Fodbold kræver kun verdens bedste legetøj: bolden. En bold er billig, fås i flere størrelser og hårdheder, er nem at have med, kan bruges på alle underlag, og man kan bruge den alene eller sammen med andre.

 

2) Du kommer i god fysisk form

Med fodbold kan man tabe sig, øge sin muskelmasse, forbedre balancen og hjertets funktionsevne og sit kolesteroltal. En professionel spiller løber i gen-nemsnit 11 kilometer i en fuld fodboldkamp.

 

3) Du får en hurtig hjerne

Kognition og hjerne bliver hurtig med fodboldtræning. Man øger sin koncentrationsevne ved at bevare fokus på bolden, og man forbedrer sin koordination via de mange retningsskift på banen.

 

4) Du opbygger livsduelighed

Børn opbygger selvværd og robusthed, når de møder modstand og øver sig, taber og vinder på banen. At kunne fokusere på sit næste udviklingsmål og ikke frygte at fejle kan bruges mange steder i livet. Forskere taler om transferværdi.

 

5)  Du bliver god til at samarbejde

Samspil er essentielt i fodbold for at få bolden i mål, og det er lige så vigtigt for at forsvare sig mod scoringer på eget mål. Selv Christiano Ronaldo vinder intet alene.

 

6) Du booster dit humør

Der er ofte grin og glæde involveret i fodbold. Man kan ikke være sur, når man løber efter en bold. Sejre og mål frisætter dopamin, siger hjerneforskere.

 

7) Du øver dig i vigtig følelsesregulering

Man kan også godt blive både sur og vred i fodbold, hvis man taber eller brænder et skud eller føler sig dårligt og uretfærdigt behandlet. Men man øver at regulere sine følelser, for det nytter ikke at blive i vreden, hvis man skal spille godt videre.

 

8) Holdsporten styrker fællesskabsfølelse

Ikke bare de aktive spiller, men også det udenfor banen er med til at understøtte fællesskabet om et fodboldhold. Stemningen skabes af alt fra farven på holdtrøjen til tilskuernes kampråb. Man co-regulerer også som hold: Kom igen venner!

 

9) Jobmotivation

VIVE og DBU’s projekt ’Fodbold for fremtiden’ skal bygge bro mellem foreningsliv og arbejdsmarked og hjælpe unge langtidsledige på 16 til 29 år væk fra offentlige ydelser og i job. Lignende projekter har tidligere været en succes og fået udsatte unge i uddannelse og arbejde.

 

10) Antimisbrug

Fodboldinitiativet Ombold er for mennesker i udsatte positioner. En undersøgelse viser, at 88 procent af spillerne oplever at få et fællesskab. Over halvdelen får mod på job og studier. Blandt misbrugere reducerer 60 procent deres misbrug ved at træne fodbold sammen med andre.

5

nederen ting ved fodbold

1) Høj risiko for fysiske skader

Det er sundt at spille og træne fodbold, men kampe kan være hårde ved krop-pen. Hyppige fodboldskader er hjernerystelse, forstuvning, fibersprængning, trælår og skader på ledbånd, menisk og korsbåndet.

 

2) Mandsdomineret sport

Tidligere var kvindefodbold forbudt på officielle fodboldanlæg! Selv i dag spiller det danske kvindelandshold deres kampe i Vejle, mens Parken er forbeholdt herrerne. For mange er det også helt ukendt, at Danmarks kvindefodboldhold vandt guld ved VM i Mexico i 1971, mens de fleste danskere kender til de danske fodboldherrers EM-sejr i 1992. Samlet set er kun 10 millioner af verdens 120 millioner registrerede fodboldspillere i dag kvinder. I Danmark er godt hver femte 0-12 årige spiller en pige. For de 13-18 årige er tallet hver fjerde. Dog er der i denne aldersgruppe aktuelt større medlemstilgang end blandt drengene.

 

3) Et udpræget resultatfokus

Fodboldens eliteverden er meget præstations-, konkurrence og resultatorienteret. Der er eksempler på, at man i jagten på det næste store talent presser børn for tidligt. Så meget, at nogle talenter falder helt fra.

 

4) Eksklusion

Skolegårdsfodbold kan give anledning til konflikter, når størstedelen af oftest drengene i en klasse spiller fodbold i fritiden. Mindretallet, der ikke gør, kan føle sig ekskluderet. Niveauforskelle giver også konflikter på banen. Men man kan gøre meget, hvis man rammesætter det gode spil og samspil - som i al anden leg iøvrigt.

 

5) Bettingreklamer

Forskningsklinikken for Ludomani advarer om, at meget esport- og fodboldinteresserede drenge er særligt udsatte for at blive lokket af betting, fordi de udsættes for reklamer for det, når de ser fodbold online eller på tv. 

Læs tema om fodbold i Børn&Unge nr 5/2024

Børn&Unge forside 5/2024

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.