4 af 10 overvejer at stoppe som leder: Her er det værst

Dårlige arbejdsvilkår giver næsten halvdelen af landets pædagogfaglige ledere lyst til at droppe lederjobbet. Men især fem forbedringer kan få lederne til at blive, viser undersøgelse. Se, hvor mange, der overvejer at stoppe i din kommune.
Sad happy child
Langt hovedparten af de ledere, som er utilfredse med deres arbejdsvilkår, peger på mere tid til pædagogfaglig ledelse som en afgørende forbedring, hvis de skal fortsætte i lederrollen. Det viser BUPL's seneste vilkårsundersøgelse.

Landets pædagogfaglige ledere har så pressede arbejdsvilkår, at 39 procent af daginstitutionslederne og 24 procent af de pædagogfaglige ledere på skole- og fritidsområdet overvejer at stoppe i lederjobbet.

Det viser BUPL’s seneste vilkårsundersøgelse, hvor knap 2.000 pædagogfaglige ledere har deltaget.

Men undersøgelsen viser samtidig, at særligt fem forbedringer kan få et flertal af lederne til at blive i jobbet.

Store lokale udsving: I jysk kommune overvejer 9 ud af 10 at stoppe

Vilkårsundersøgelsen viser, at der er store lokale forskelle på, hvor mange daginstitutionsledere, der overvejer at droppe ledergerningen på grund af arbejdsvilkårene.

Bedst ser det i Køge Kommune, hvor ingen af de 13 medvirkende daginstitutionsledere overvejer at stoppe. Også i kommunerne Hjørring og Kerteminde er det under hver 10. leder, der overvejer at stoppe i lederrollen.

Omvendt går 9 ud af 10 daginstitutionsledere – 88 procent – i Fredericia Kommune og 79 procent af lederne i Mariagerfjord Kommune ifølge vilkårsundersøgelsen med tanker om at stoppe (Se kommuneopdelt Danmarkskort nederst i artiklen).

Fredericia Kommune er særligt interessant, fordi andelen af ledere, som overvejer at stoppe, er mere end tredoblet fra 2022 til 2023.

Voksende opgavepres øger risiko for lederflugt

BUPL’s undersøgelse viser, at ledere, der har for mange opgaver til, at de kan nå dem i arbejdstiden, i langt højere grad overvejer at droppe lederrollen.

Og netop et stigende antal ad hoc-opgaver har øget presset på daginstitutionslederne i Fredericia Kommune, fortæller Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen, næstformand i BUPL Sydjylland. 

Selvom kommunens pædagogfaglige ledere endnu ikke søger væk i bemærkelsesværdigt tempo, er hun bekymret over, at så mange ledere overvejer at stoppe.

”Det kan få store konsekvenser for kommunen, hvis mange pludselig søger væk. ”

Forstår frustration: Vores ledere vil levere høj kvalitet

Karina Glud Nielsen, leder af Dagtilbud og Læringsmiljø i Fredericia Kommune, er også bekymret over det billede, BUPL’s vilkårsundersøgelse tegner.

”Vi har dygtige og erfarne ledere, som sætter en ære i at levere høj kvalitet. Det er fuldt forståeligt, at besparelserne på børneområdet har medført stor frustration,” siger hun.

Siden besparelserne fra efteråret 2023 blev vedtaget, har forvaltningen dog haft stort fokus på at lette presset på lederne blandt andet ved at systematisere arbejdsgange og gøre det tydeligt, hvor ansvaret for forskellige opgaver ligger, påpeger Karina Glud Nielsen.

Har taget vigtige skridt mod løsning

Karina Glud Nielsen håber, at kommunens indsats vil afspejle sig i ledernes svar næste gang, BUPL laver en vilkårsundersøgelse. 
”Jeg kan ikke love, at alt kommer til at se fantastisk ud, for besparelserne forsvinder jo ikke. Men jeg mener, vi har taget vigtige skridt for at styrke ledernes mulighed for at løse opgaven på trods af besparelserne,” siger hun. 

Også Mette Tolstrup Ringstrøm Andersen oplever, at kommunen har stort fokus på balancen mellem opgaver og ressourcer.

”Samtidig mærker vi, at kommunen begynder at inddrage BUPL mere i dialogen om eksempelvis planlagte besparelser. Det er en vigtig åbning i forhold til at få løst problemerne,” siger næstformanden i BUPL Sydjylland.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.