Forældre: Sådan mærker vores børn nedskæringerne i SFO

Mangel på personale, færre uddannede pædagoger, nedskæringer på aktiviteter og kortere åbningstider. Besparelserne på fritidsområdet kan i den grad mærkes af forældrene, viser undersøgelse. Se, om din kommune sparer på fritidsområdet næste år.
Glade børn gynger
SFO'en har positiv betydning for børns trivsel, mener forældrene. Men desværre kan forældrene også mærke besparelserne på området.

Langt de fleste forældre oplever, at pædagogiske fritidstilbud gør en positiv forskel for deres børn. Det viser en ny undersøgelse fra Skole og Forældre, landsorganisationen for skolebestyrelser og forældre til børn i folkeskolen.

Her svarer 85 procent af forældre til børn i fritidstilbud, at barnets fritidstilbud har en positiv betydning for barnets trivsel.

Men samtidig ser mange forældre også besparelser på området. Således har hver anden forælder oplevet besparelser på fritidsområdet indenfor de seneste to år, mens kun 15 procent ikke har oplevet besparelser. 39 procent ved ikke, om fritidstilbuddet har været udsat for besparelser.

Næste år vil mange forældre også opleve forringelser i fritidstilbuddene. 26 kommuner har nemlig budgetteret med nedskæringer på området, mens kun 13 kommuner vil tilføre området penge, viser BUPL’s opgørelse af de kommunale budgetter for næste år. 

Se nedenfor, hvilke kommuner der sparer på fritidsområdet, og hvilke der løfter kvaliteten.

Der bliver længere mellem pædagogerne

Forældrene mærker, at fritidsområdet er udsultet på flere måder: På åbningstiderne, de manglende aktiviteter i SFO’erne og på det manglende personale. Det viser undersøgelsen fra Skole og Forældre. 

Om det manglende personale skriver en forælder ifølge undersøgelsen:

’Mit barn føler sig ofte alene ved konflikter, fordi det kan være svært at finde en voksen, som har tid.’

Forældrene bemærker også, at der er langt mellem pædagogerne i SFO’en:

’Besparelserne har betydet, at halvdelen af pædagogerne er blevet til medhjælpere, der lige er gået ud af gymnasiet. Den mangel på faglighed kan mærkes. De har specielt svært ved de børn, der har udfordringer. Medhjælperne stopper typisk også efter 6-12 måneder.’

Ture og aktiviteter er sparet væk

Manglen på personale betyder også, at aktiviteterne bliver nedprioriteret. En forælder skriver: 

’Fordi der mangler personale, skal alle børn være indendørs ved køkkenet fra kl. 15.30, så den ene pædagog, der er til hele årgangen, har en chance for at holde øje med børnene.’

Turene bliver også sparet væk:

’Tidligere var der nogle gange udflugter til zoo, i svømmehal eller lignende. Det er der slet ikke er penge til længere. Det er ærgerligt, at børnene ikke får den slags fællesoplevelser ud af huset – særligt nu hvor der næsten heller ingen lejrture er længere.’

Åbningstiden er også et sted, hvor SFO’erne har været nødt til at spare, konstaterer en forælder:

’Nu lukker de kl. 16.30 i hverdagene og kl. 16 om fredagen. Der er også mindre åbent i ferier.’

Skole og Forældres undersøgelse

Tal og kommentarer er fra Skole og Forældres undersøgelse fra september 2024 med besvarelser fra 795 forældre til børn i fritidstilbud. De udvalgte kommentarer er eksempler på hovedtendenserne i forældrenes kommentarer. Blandt respondenterne er der en overvægt af kvinder og af personer med videregående uddannelse. Svarene er derfor vægtede i forhold til respondenternes køn og uddannelsesniveau. Undersøgelsen er geografisk repræsentativ.

Her sparer de på fritidsinstitutionerne

Se, hvilke budgetændringer der er lagt op til i budgettet for kommunernes fritidsinstitutioner. 

Det betyder farverne:

  • Grøn: Der lægges op til forbedringer i budgettet 
  • Gul: Der lægges op til et uændret budget
  • Rød: Der lægges op til forringelser i budgettet

Hold musen (eller fingeren, hvis du er på en mobil) på den kommune, du vil se budgettet for.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.