Professionshøjskoler advarer mod nedskæringer: Uddannelser risikerer at lukke

Besparelserne på uddannelsesområdet kan ende med, at professionshøjskolerne må lukke afdelinger på pædagoguddannelserne, advarer Stefan Hermann, formand for rektorkollegiet hos Danske Professionshøjskoler. BUPL opfordrer til at droppe de årlige nedskæringer.

To procent. To procent. To procent.

År for år bliver pædagoguddannelserne - ligesom alle andre uddannelser - barberet mere og mere ned. Selvom regeringen i sit finanslovsudspil har lagt op til, at de sparede penge fra 2022 kan blive i uddannelsesverdenen, advarer rektorerne for de danske professionshøjskoler om, at besparelserne i sidste ende kan føre til lukkede afdelinger – også på pædagoguddannelserne.

»Vi vil gøre mest muligt for, at det ikke sker, for vi vil gerne sikre et bredt udbud af uddannelser i hele landet, men der er så omfattende nedskæringer, at vi kan blive nødt til at nedlægge afdelinger,« siger Stefan Hermann, der er formand for rektorkollegiet hos Danske Professionshøjskoler.

Den årlige besparelse på to procent blev indført i 2016, og i sit forslag til næste års finanslov lægger regeringen op til, at besparelserne skal fortsætte tre år endnu.

Vi råber ikke 'ulven kommer'

Indtil videre betyder nedskæringerne blandt andet, at der på pædagoguddannelserne er store hold, eleverne har færre timer, de får mindre feedback og mindre vejledning, fortæller Stefan Hermann.

»Vi kan ikke bare fortsætte med at smøre tyndere og tyndere ud, så om få år – i 2020 eller 2021 måske – kan lukninger af afdelinger blive nødvendige,« siger han, og understreger, at udmeldingen ikke er teatertorden.

»Vi vil ikke råbe, ”ulven kommer,” så vi siger det kun, fordi det kan blive konsekvensen. Hvis det sker, kan det blandt andet betyde, at det bliver svært at rekruttere pædagoger til de lokale dagtilbud og skoler,« siger Stefan Hermann.

Praktikanterne bliver væk

Det har konsekvenser, når det lokale seminarium lukker, fortæller Hanne Jensen, der er pædagogisk leder i Børnehuset Gerlev syd for Jægerspris. Netop Jægerspris husede Dannerseminariet, som lukkede i 2008. Nu ligger den nærmeste pædagoguddannelse i Hillerød omkring 40 minutters kørsel væk.

»Dengang havde vi næsten altid praktikanter, men siden Dannerseminariet lukkede, har vi sjældent nogen. Nu kan vi mærke, at vi ligger i en landkommune, som er svær at nå med offentlig transport,« siger hun.

Hanne Jensen har ikke oplevet problemer med at rekruttere uddannede pædagoger, men det skyldes først og fremmest, at institutionen har meget stabile medarbejdere, så der har ikke været brug for mange nye kolleger. Til gengæld er det et tab for institutionen, at praktikanterne mangler.

»Praktikanter er vigtige. De giver noget dynamik i huset. De ser tingene på nye måder og stiller andre spørgsmål. Samtidig kan de tilføre ny viden til institutionen,« siger hun.

BUPL: Drop besparelserne

Hos BUPL oplever Lasse Bjerg Jørgensen, der er medlem af forretningsudvalget, at besparelserne på uddannelserne har alvorlige konsekvenser. Han opfordrer politikerne til at droppe de årlige besparelser på to procent.

»Besparelserne rammer rigtig hårdt på pædagoguddannelsen, for den er i forvejen lavt finansieret. Vi hører, at de studerende ikke får meget feedback, har få timer og i det hele taget ikke ser så meget til underviserne. Vi hører også groteske eksempler på, at man for eksempel ikke har råd til nye strenge til musikundervisningen. Det er alvorligt,« siger han.

Lasse Bjerg Jørgensen er enig med Stefan Hermann i, at nedskæringerne kan ende med lukninger.

»Det kan føre til, at nogle små uddannelsessteder må lukke – måske på Bornholm eller i Hillerød - fordi man simpelthen ikke kan blive ved med at udhule en i forvejen udhulet uddannelse. Så er der kun de rigtig store afdelinger på professionshøjskolerne tilbage,« siger han.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.