Guide: Sådan kan I minimere smitten

Vinteren er over os med sne, kulde og blæst - og dermed også løbende snotnæser og hoste blandt både børn og voksne, men I kan gøre jeres for at minimere smitten hos jer.

De kolde vintermåneder er over os, hvilket giver anledning til løbende snotnæser og hoste blandt børn og voksne. De mange sygedage kan være frustrerende for både personale, børn og forældre, men med små tiltag og ændringer i hverdagen kan I nedbringe antallet af sygedage.

Firkløveren i Humlebæk har arbejdet intenst med at minimere antallet af snotnæser og sygedage - og et af rådene handler faktisk om at komme mere ud i vinterkulden.

»Sammen med de andre initiativer, vi har sat i gang, har udedagen været med til, at sygefraværet er faldet blandt medarbejderne,« siger Louise Frank, leder i Firkløveren.

Her kan du læse flere af Firkløverens gode råd til at begrænse smitte i jeres institution.

 

SÅDAN FIK VI SMITTEN OG FRAVÆRET NED

Udedag: Hver mandag er alle børn som hovedregel ude hele dagen.

Barfodsinstitution: Børn og voksne tager fodtøjet af, inden de går indenfor.

Sprit: Der er hængt spritdispensere op, som er nemme at bruge. Både børn og voksne spritter hænder af, når de kommer og går.

Oprydning: Firkløveren har kasseret legetøj med små dele og legetøj, der ikke kan gøres rent. Legetøjet ligger i kasser, der kan tages frem og stilles væk igen.

Møbler: Gamle stole og sofaer, hvor betrækket ikke kunne tages af og vaskes, er blevet kasseret.

Håndvask: Som mange andre institutioner har Firkløveren fokus på, at børnene vasker hænder.

Måtter: Gamle måtter er blevet kasseret. Firkløveren har beholdt legetæpper, der kan vaskes, og indkøbt nye måtter, der nemt kan tørres af.

Udluftning: Der luftes ud flere gange om dagen i Firkløveren.

Forhæng: Alle forhæng er kasseret, så de ikke hænger og samler skidt og støv.

Opdelt garderobe: Det beskidte udetøj som flyverdragter og gummistøvler hænger for sig, så børnene ikke tager skidt med ind i garderoben.

Reoler: Er sat på ben, så der nemt kan støvsuges og vaskes gulv under dem.

Indretning: Institutionen har indrettet et hjørne med bløde legeredskaber og gummimåtter, der alle kan skiftes ud og vaskes af.

 

VORES GODE RÅD TIL ANDRE

Børn&Unge har bedt Firkløveren i Humlebæk om fem gode råd til andre institutioner, der vil sætte ind over for sygdom og smittefare:

  1. Ryd op, sorter, og smid ud.
  2. Arbejd sammen med kommunens sundhedspleje om hygiejnetiltag.
  3. Samarbejd med forældrene, hvis I vil forbedre hygiejnen.
  4. Vælg nemme løsninger, så det er let at have fokus på hygiejnen og ikke er en ekstra opgave.
  5. Prioriter penge til at købe pædagogiske og hygiejnevenlige materialer.

 

7 GODE RÅD OM HYGIEJNE

Projektet Sundhed i Børneinstitutioner var et fireårigt projekt, som blev finansieret af Rådet for Teknologi og Innovation under Videnskabsministeriet. Projektet blev afslutttet i 2013.Formålet var at finde nye måeder at minimere spredning af smitsomme sygdomme i daginstitutioner.

Her kan du se SiB-forskernes råd til, hvordan enkle greb kan mindske smittefaren:

Husk at vaske legetøjet med jævne mellemrum, især tekstiler som puder og bamser.

Inddel legetøjet i to hold kasser, som I tager frem henholdsvis om formiddagen og om eftermiddagen. En del af det smittespredende materiale vil udtørre, når legetøjet er lagt til side.

Mikrofiberklude suger skidt og bakterier til sig, og et vaskeprogram på 60 grader er ikke nok til at vaske dem af. Der skal minimum 90 grader til.

Det hjælper at spritte hænder. Børnehavebørn har færre sygedage, når de voksne vasker og spritter deres hænder efter forskrifterne.

Udpeg en hygiejneansvarlig, som bliver uddannet i hygiejne og smitterisiko, holder sig opdateret med nye retningslinjer på området og oplærer de andre i institutionen i hygiejnerutiner og korrekt brug af kemikalier.

Vask puslepuden mindst to gange om dagen med universal rengøringsmiddel, og sprit den af efter hvert bleskift. Brug to puslepuder, så spritten kan fordampe på den ene, mens I skifter næste barn på den anden.

Har I brug for hjælp, så kontakt den kommunale sundhedstjeneste, som ifølge Sundhedsloven skal rådgive om smitsomme sygdomme og vejlede om hygiejne i daginstitutioner.

 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.