Derfor skal vi have en ny hovedorganisation: Det er blevet sværere at få indflydelse

Når de offentligt og privat ansattes organisationer slår sig sammen i den nye Fagbevægelsens Hovedorganisation, skulle det gerne give mere indflydelse. Måske kan det også hjælpe pædagogernes ligelønsprojekt.

Styrket interessevaretagelse. Det skulle gerne blive resultatet, når hovedorganisationerne FTF og LO pr. 1. januar officielt slår pjalterne sammen i den nye Fagbevægelsens Hovedorganisation, som der kommer til at stå på navneskiltet.

Og der er brug for at stå sammen i fagbevægelsen, forklarede FTF’s formand Bente Sorgenfrey.

»Det er blevet sværere og sværere at få indflydelse,« fortalte hun fra talerstolen på BUPL’s kongres, hvor hun var kommet for at fortælle om den nye hovedorganisation.

Den nye hovedorganisation får rigeligt at se til, fortalte Bente Sorgenfrey: Den danske model er presset af globaliseringen. Også EU kan få indflydelse, for eksempel når man pusler med tanker om en lovbestemt minimumsløn, som vil kunne underminere det danske aftalesystem. Også arbejdsmiljø og velfærd kommer på dagsordenen.

Droner styrer barnevognen

Den teknologiske udvikling, blandt andet med robotter, er også en udfordring. Det pædagogiske område står dog ikke øverst på dagsordenen, når der skal udvikles nye teknologier, kunne hun berolige de kongresdelegerede.

»Men man eksperimenterer blandt andet i Japan med store, dronestyrede barnevogne, der kan køre 10 børn rundt på tur, og så har pædagogen en remote control, der styrer dronen,« fortalte Bente Sorgenfrey.

Hvad med ligelønnen?

Kan den nye hovedorganisation så hjælpe med pædagogernes ligelønsprojekt., ville Brigitte Christensen fra BUPL Storkøbenhavn vide.

»Vi har arbejdet med det i 100 år. Jeg synes ikke, der sker så meget,« svarede Bente Sorgenfrey.

Men alligevel kan den nye hovedorganisation måske skubbe på kampen for ligeløn, netop fordi den offentlige og private sektor nu bliver bundet tættere sammen.
»Det handler også om at få indflydelse på dem, der lægger linjen ved overenskomstforhandlingerne. Det er i dag Dansk Metal og Dansk Industri. Det er en bevidst strategi for dannelsen af den nye hovedorganisation, at vi kommer til at sidde ved samme bord, og vi er nødt til at tage de samme diskussioner. Lige nu er vi (de offentligt ansattes organisationer, red.) meget på afstand af det og må altid bare kopiere det, de har fundet på på det private område,« sagde Bente Sorgenfrey.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.