Trepartsforhandlinger: Lønløft vil også gavne lederne

Lederforeningen i BUPL ser frem til trepartsforhandlingerne om et lønløft til pædagoger. Forventningen er, at det ikke bare bliver nemmere at rekruttere pædagoger, men også ledere.
Foto af Kulturminister Jakob Engel-Schmidt på vej til første møde i trepartsforhandlinger.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M) fik et budskab, der burde være til at forstå, med ind til det første møde i trepartsforhandlingerne. Pædagoger var troppet talstærkt op på Christiansborg Slotsplads.

Onsdag begyndte trepartsforhandlingerne om et lønløft til især disse fire medarbejdergrupper: Sygeplejersker, SOSU’er, fængselsbetjente og pædagoger.

Regeringens fremskrivninger viser, at manglen på uddannet arbejdskraft i de fire fag kan blive katastrofal. Regeringen spår selv, at der blandt andet vil mangle 5.000 pædagoger, mens en ny opgørelse fra AE-Rådet sætter tallet til 8.000. 

En højere løn skal gøre det mere attraktivt både at blive pædagog og være pædagog: Flere skal tage uddannelsen, flere vil arbejde på fuld tid, og flere vil blive i faget.

Læs også: Officielt: Statsministeren vil give pædagoger mere i løn

Lederne følger med

Forhandlingerne vil blive fulgt fra nærmeste hold af Lederforeningen i BUPL, som ser frem til, at der vil blive rettet op på pædagogernes årelange lønefterslæb.

”Hvis pædagogerne via overenskomstforhandlinger skulle op på niveau med andre med tilsvarende uddannelser, ville det tage 700 år. Vi kan ikke løse det i overenskomsten, fordi vi så internt i Forhandlingsfællesskabet skulle blive enige om, hvem der ikke skal have mere i løn. Det kommer aldrig til at ske,” siger Lederforeningens formand Eva Munck Immertreu.

Hun har samtidig en forventning om, at der vil blive en afsmittende effekt på lederlønningerne, hvis trepartsforhandlingerne ender med et lønløft til pædagogerne.

 ”Vi har en udfordring med at rekruttere pædagoger. Og når der mangler pædagoger, mangler der også pædagoger, som vil være ledere. Og de ledere, som vi får, vil vi også gerne have til at blive.”

Læs også: Sådan vil regeringen dig lønløft

Lederne skal også løftes

Eva Munck Immertreu nævner specifikt de mindre institutioner, hvor der kan være lille eller ingen forskel på lønnen for en leder og en pædagog med høj anciennitet.

”Hvis vi skal kunne rekruttere ledere fremadrettet, er vi nødt til at sikre, at man rent faktisk får lidt mere i løn, når man får lederansvar. Og det må jo aldrig være sådan, at pædagoger med høj anciennitet skal gå ned i løn for at blive ledere,” siger hun.

For Lederforeningen er det vigtigt, at faget igen bliver attraktivt efter syv år, hvor færre og færre har søgt ind på pædagoguddannelsen. Og det må også gerne være mere attraktivt at arbejde på fuld tid, som er en af regeringens målsætninger med trepartsforhandlingerne. 

”Der har været en tendens til at ansætte pædagoger i færre timer for at få flere hænder. Men opgaverne er de samme, uanset om man arbejder 30 eller 37 timer, og risikoen er, at man skal løbe stærkere for at nå det samme. Som leder er fint at kunne fremhæve fordelene ved at arbejde på fuld tid,” siger Eva Munck Immertreu.

Læs også: Nu begynder spillet om dit lønløft

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.