Få pædagogernes råd: Sådan sikrer vi en god vuggestuestart

Det ville vi:
Hjælpe usikre forældre
Vi oplever en meget usikker og nervøs forældregeneration. Og vi har over en længere periode fået et stigende antal børn, som ikke har helt basale færdigheder i forhold til deres alder. Det mærker personalet i vuggestuen ret hurtigt under en indkøring. Det handler fx om at være sammen med andre børn, at blive passet af andre end mor og far, at sove i barnevogn, at udfordres motorisk, at sidde ved et bord til måltiderne og spise mere fast føde. Hvis et barn ikke har stiftet bekendtskab med de ting før, kan vuggestuestarten blive meget utryg. Vi ville støtte og forberede forældrene, så vuggestuestarten bliver god og tryg for deres børn.
Det gjorde vi:
Vi samarbejdede med sundhedsplejersken
Vi er en nyopstartet institution i et nyt boligområde med mange førstegangsforældre. Vi indledte et stort feltarbejde, hvor vi talte med bl.a. pædagoger, ledere, PPR og sundhedsplejersken. Her fik vi bekræftet vores oplevelse af, at forældre i dag kalder på en helt anden vejledning og omsorgsopgave end tidligere. Samtidig er der sket nedskæringer, så sundhedsplejersker fx ikke kommer så meget på hjemmebesøg som før, så vi blev mødt med en stor velvilje til at indgå i et samarbejde om en digital folder til forældre.
Den kan være med til at ’klæde forældrene på’ og oplyser om, hvad der sker i en daginstitution. Der blev sat tid af til et forældremøde, hvor sundhedsplejersken og pædagoger holdt oplæg for nye forældre under temaet ’Sådan får du dit barn til at høre efter’. Overskriften var skrevet med et glimt i øjet, men formålet var at få gjort forældrene mere sikre i deres roller og give dem redskaber til at håndtere konflikter på bedst mulig vis.
Det lærte vi:
Vi må tage forældrene alvorligt
Vores samtaler med andre fagprofessionelle og fremmødet til forældremødet lærte os, at der er stor interesse for en større indsats for at hjælpe nye forældre. Næsten alle forældrene til vores vuggestuebørn deltog i mødet, og spørgelysten var stor. Det er hele familien, vi tager imod, når et barn begynder i vuggestuen, og det er vi nødt til at tage højde for i modtagelsen.
Hvis der fx er en sårbarhed hos forældrene, nytter det ikke at sige: Nu skal I altså holde op med at være så bekymrede. På grund af udviklingen hos forældrene og nedskæringer på sundhedsplejersken er vores rolle blevet at være mere som en familievejleder.
Her blev vi overraskede:
Det er lidt af en tidsrøver
Behovet for forældreguidning har overrasket os. Nogle har behov for daglig vejledning i forhold til søvn, kost og konflikter eller bare det at sige farvel til sit barn, uden at forælderen selv begynder at græde. Det er lidt af en tidsrøver for pædagogerne at støtte forældrene i at etablere faste rammer og gode rutiner for deres barn og sætte grænser, men tiden er givet godt ud på længere sigt.
Mange forældre ønsker i den bedste mening at undgå, at deres barn bliver ked af det. Når det alligevel sker, har de svært ved at rumme barnets vrede og frustration og få barnet til ro igen. Her har vi pædagoger et stort ansvar for at oplyse forældrene om, hvor vigtigt det er at kunne regulere sine følelser og finde ro i egen krop. Jo før de gode vaner og rutiner etableres jo bedre.
Vi har også talt med PPR om, at kimen til mistrivsel kan blive lagt, allerede når børnene er helt små, og inden de er begyndt i daginstitution.
Det spor satte projektet:
Forældrene er blevet mere åbne
Folderen, som vi fik lavet, ligger nu på vores hjemmeside og kan hentes af alle. Vi ville gerne holde forældremøde med sundhedsplejersken 1-2 gange om året, men det har vi ikke ressourcer til i øjeblikket. Til gengæld har vi fået at vide, at sundhedsplejersken har bedt om at få fast base i vores hus, hvilket styrker muligheden for samarbejde.
Forældrene, som deltog i forældremødet, har er blevet mere åbne i forhold til at bruge hinanden og os til at tale om det, der er svært for dem i relation til barnet. Før kunne nye forældre have en oplevelse af, at de skulle til eksamen, når deres barn begyndte i vuggestue. Vi har fået brudt tabuet om, at alt skal være perfekt.
Gode råd til andre pædagoger
- Brug sundhedsplejersken som sparringspartner.
- Tag fat i forældrenes usikkerhed og undersøg, hvordan du kan hjælpe dem.
- Vær åbne om, at ingen forældre er perfekte.
Hvis du vil vide mere:
Kontaktoplysninger: Tina Stage, leder, på mail tifs@aarhus.dk
