Nye anbefalinger: Så meget solcreme skal I smøre på børnene

Ingen børn bør kunne blive solskoldet, når de er i dagtilbud. Sådan lyder det fra Sundhedsstyrelsen, der netop er kommet med nye anbefalinger om solbeskyttelse til børn, unge og voksne. Få styr på faktor og fakta her.
Husk solhatten når forårssolen rammer legepladsen
'Brug solhat' er et af de velkendte råd fra Sundhedsstyrelsen. Men styrelsen har også lanceret nogle få nye anbefalinger og skærpelser.

Måske har I allerede droppet termobukserne og flyttet nogle af børnenes måltider ud på legepladsen?

Fra det tidlige forår og hele sommeren opholder børn og pædagoger sig dagligt i mange timer under åben himmel og i stærk sol. Derfor er det vigtigt at huske solbeskyttelsen.

Tidligere anbefalede Sundhedsstyrelsen at beskytte sig med solcreme på mindst faktor 15 i Danmark og faktor 30 i Sydens sol. Men styrelsen har netop ændret anbefalingen herhjemme til mindst faktor 30:

”Vi anbefaler nu, som de fleste andre lande i Europa, at du bruger solcreme med mindst faktor 30. Og brug mere end du tror. Samtidig fastholder vi vores klare opfordring til at huske de andre solråd,” siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Kresten Breddam.

Hudkræft kan forebygges

Hud- og modermærkekræft rammer over 20.000 borgere i Danmark om året, og statistikker viser, at tallet er støt stigende. Ni ud af ti tilfælde af hud- og modermærkekræft kan forebygges med fornuftige solvaner.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Undgå solskoldninger i børnehaven

Sundhedsstyrelsens særlige anbefalinger om solbeskyttelse i dagtilbud er nu blevet opdateret med de nye råd om solcreme faktor 30.

Du kan se de nye anbefalinger på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Og for at ingen børn skal blive solskoldet i vuggestuen eller børnehaven, lyder nogle af styrelsens andre og velkendte solråd blandt andet:

  • Sørg for skyggemuligheder (fx træer og solsejl) på legepladsen.
  • Søg indendørs eller skygge mellem klokken 12 og 15, og når UV-indekset er over 3.
  • Brug solhat, og dæk huden med tøj.
  • Brug rigeligt solcreme efter tommelfingerreglen ’en børnehåndfuld til en hel barnekrop’ (20 ml). Voksne kan også bruge reglen ’en håndfuld til en krop’.
  • Genindsmør børnene efter badning, eller hvis de har svedt meget.
  • Brug svanemærket og allergimærket solcreme, og nu med mindst beskyttelsesfaktor 30. Børn med særlig lys hud, fregner eller rødt hår kan evt. bruge en højere faktor.

Unge skal droppe solariet

Solrådene om at søge skygge, bruge solcreme og holde øje med middagsolen og UV-indekset gælder også for skoler, SFO’er og klubber. Og særligt i forhold til de ældre børn og unge kommer Sundhedsstyrelsen i de nye anbefalinger med en skærpet advarsel om solariebrug.

En undersøgelse fra Kræftens bekæmpelse viser, at 14 procent af de 15-25-årige har været i solarium inden for det seneste år, og skældsord som ’cancer-grill’ synes at være gået i glemmebogen.

”Selvom vi kan se, at solariet igen er blevet mere populært blandt de unge, vil vi have færre til at gå i solarium. For risikoen for at få hud- og modermærkekræft senere i livet er højere, jo yngre man er, når man begynder at gå i solarie,” siger Kresten Breddam fra Sundhedsstyrelsen.

Danmark har aktuelt verdens næststørste forekomst af modermærkekræft – kun overgået af Australien, hvor der er væsentligt flere solskinstimer.

Find alle opdaterede anbefalinger om solbeskyttelse samlet her på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

5 spørgsmål og svar om solbeskyttelse i daginstitutioner og skoler

Siden 2007 har Kræftens Bekæmpelse stået bag ’Solkampagnen’, der hvert år lancerer gratis inspirationsmaterialer til daginstitutioner og skoler. Her får du et pluk fra kampagnesites FAQ (frequently asked questions) om solbeskyttelse møntet på ikke mindst pædagoger.

1)    Hvad kan vi som daginstitution, klub, SFO eller skole melde ud til forældrene om solbeskyttelse?

Både forældre og personale bør holde øje med uv-indekset og kan med fordel downloade den gratis app ’UV-indeks’, hvor I kan holde øje med om UV-indekset er over 3. De større børn kan også have glæde af, at følge det aktuelle UV-indeks på DMI’s hjemmeside.

2)    Er det forældre eller pædagoger, der skal smøre børnene ind i solcreme?

Forældrene smører børnene ind i et tykt lag solcreme hjemmefra og sikrer, at barnet har solhat og tøj, der dækker overarme og lår. Solkampagnen anbefaler, at pædagogerne genindsmører børnene, når de skal ud på legepladsen. Husk håndhygiejnen.

3)    Hvordan sikrer vi god solbeskyttelse på legepladsen? 

Foruden solcreme på huden, er det vigtigt, at personalet sørger for, at udendørsarealerne i daginstitutionen og skolegården giver adgang til skygge. Brug et solsejl over sandkassen eller indret spise- og legeområder under træer, halvtage eller parasoller.

4)    Hvordan kan vi som institution lære børnene om solbeskyttelse?

Solkampagnen har en gratis soltemapakke til institutioner, hvor I blandt andet kan lave papir-solhatte, skabeloner til påklædningsdukker, armbånd af UV-perler der skifter farve i solen og læse højt om, hvordan dyrene solbeskytter sig. Solpakken kan bestilles her, hvor I også kan læse om den lokale soluge for institutioner i uge 20.

5)    Hvordan kan vi som skole lære børnene om solbeskyttelse på en sjov måde, så vi undgår at gøre dem bekymrede?

Til indskolingen findes undervisningsmaterialet Solsmart, hvor man fx skal lave skyggeskattejagt og lære solrådene. Til mellemtrinnet hedder undervisningsmaterialet Soleklart, hvor man fx skal designe en solsikker skolegård og lære om solens UV-stråler.

Skru kun ned for solen

Solkampagnen er også kendt under navnet 'Skru ned for solen', og kampagnen handler netop ikke om at slukke helt for solen og holde børnene inde. Børn har nemlig brug for at være fysisk aktive udenfor, og sollys er nødvendigt for at danne D-vitamin. Så husk blot solcreme, skygge og solhat.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.