Ny lederoverenskomst giver lønstigningen som pension og fritvalg

Massive pensionsforbedringer, som også kan udbetales som løn gennem fritvalg, er resultatet for pædagogfaglige ledere på lederoverenskomsten. Alle ledere får samme procentvise lønløft.
Foto af Eva Munkc Immertreu og Lars Søgaard foran KL
Der var magenta opbakning foran KL, inden Eva Munck Immertreu, formand for Lederforeningen i BUPL, og Lars Søgaard Jensen, faglig sekretær i BUPL's forretningsudvalg, gik ind til forhandlingerne med KL.

Efter en del udsættelser er der nu landet en aftale om en ny lederoverenskomst. Og der er godt nyt for lederne, for de kan, ligesom pædagogerne, også se frem til en historisk god overenskomst. De får nemlig den samme ramme som den, Forhandlingsfællesskabet forhandlede sig frem til med Kommunernes Landsforening (KL). For en gennemsnitsleder med en gennemsnitsløn, som for ledere er 53.330 kroner om måneden inklusive pension og særlig feriegodtgørelse, betyder det omkring 5.400 kroner mere om måneden brutto om to år, når overenskomsten udløber.

Længere nede kommer nogle regneeksempler på, hvad overenskomsten vil betyde økonomisk for dig som leder. 

Her er hovedpunkterne:

Varighed: 2 år.

Samlet økonomisk ramme: 8,8 procent.

Generelle lønstigninger i perioden: 6,51 procent inklusive den forventede udmøntning af reguleringsordningen.

Organisationsforhandlinger: 2 procent.

Du kan læse mere om det generelle forlig her.

Sådan stiger din løn

Organisationsforhandlingerne for lederne er udmøntet således:

Fra trepartsaftalen

Pensionsforhøjelse på 1,2 procentpoint fra 17,04 procent til 18,24 procent pr. 1. april 2024. 

Ledere på lederoverenskomsten er ikke omfattet af lønløftet fra trepartsaftalen, men de får en pulje fra treparten på 40 millioner kroner, som gives som en forhøjelse af fritvalgstillægget. Forhøjelsen indgår i den eksisterende fritvalgsordning, hvor pensionsbidrag over 16,44 procent kan udbetales som løn. 

Yderligere pensionsforbedring

Pr. 1. april 2025 stiger pensionen med yderligere 3,2 procentpoint fra 18,24 procent til 21,44 procent. Beløbet indgår i fritvalgsordningen, dog hæves grænsen for fritvalg til 17,04 procent. Dermed vil ledere have en fritvalgsordning på 4,4 procent.

Et engangstillæg

Alle ledere, der er ansat pr. 1. juni 2024, får et engangstillæg på 1.357,69 kroner med førstkommende løn efter 1. juni. Deltidsansatte får en forholdsmæssig andel af tillægget.

Glæde over stort lønløft

Eva Munck Immertreu, formand for Lederforeningen i BUPL, er rigtig glad for, at de lederne kan se frem til store lønstigninger:

”Både BUPL og Kommunernes landsforening har været optagede af, at trepartsaftalen har betydet, at nogle pædagoger lønmæssigt vil komme til at ligge rigtig tæt på deres ledere, men med den her aftale har vi sikret alle ledere et stort lønløft,” siger hun.

Samtidig er der også grund til at glæde sig over, at såvel det faste pensionsbidrag som fritvalgsordningen bliver løftet, påpeger hun. 

Hvad betyder det så for min løn?

BUPL Analyse har beregnet, hvad overenskomsten betyder for ledere på forskellige lønniveauer.

Kan du ikke lige finde dig selv i beregningerne? Så kig på den løn, der kommer tættest på dit eget arbejdsliv. Det giver om ikke andet et godt fingerpeg om, hvor meget din løn stiger.

Alle lønninger er bruttolønninger, det vil sige inklusive pension, særlig feriegodtgørelse med mere og før skat. Bemærk også, at beregningerne er i runde tal, og de bygger på et skøn for udmøntningen af reguleringsordningen.

 

Du tjener: 46.000 kroner om måneden brutto.

Forventet lønstigning: 4.800 kroner om måneden.

Løn pr.31. marts 2026: 50.800 kroner om måneden

 

Du tjener: 50.000 kroner om måneden brutto.

Forventet lønstigning: 5.100 kroner om måneden.

Løn pr.31. marts 2026: 55.100 kroner om måneden

 

Du tjener: 53.330 kroner om måneden brutto (hvilket er gennemsnitslønnen for pædagogiske ledere).

Forventet lønstigning: 5.400 kroner om måneden.

Løn pr.31. marts 2026: 58.730 kroner om måneden

 

Du tjener: 55.000 kroner om måneden brutto.

Forventet lønstigning: 5.600 kroner om måneden.

Løn pr.31. marts 2026: 60.600 kroner om måneden

 

Du kan altid kontakte din fagforening, hvis du vil have en mere præcis beregning af den nye overenskomsts betydning for din løn.

Faglighedspapir og regionale temadage om ledelse

Ud over lønforbedringerne er parterne også blevet enige om et såkaldt faglighedspapir, der skal sætte fokus på sammenhængen mellem faglig ledelse og pædagogisk kvalitet på det pædagogiske og socialpædagogiske område. Som der blandt andet står:

  • Faglig ledelse spiller en afgørende rolle for kvaliteten af det pædagogiske og socialpædagogiske arbejde og dermed for den betydning, som arbejdet har for borgerne. 
  • Faglige ledere sætter den faglige retning i løbende dialog med medarbejdere og forvaltning og sikrer fokus på at udvikle stærke faglige miljøer.
  • Faglig ledelse tæt på praksis har betydning for medarbejdernes arbejdstilfredshed, arbejdsmiljø, reducering af sygefravær og mulighederne for at tiltrække og fastholde medarbejdere. 

For at styrke betingelserne for at prioritere faglig ledelse indeholder faglighedspapiret også et projekt, hvor der skal afholdes 3-4 regionale temadage for faglige ledere på det pædagogiske og socialpædagogiske område. 

”På de temadage skal vi blive mere handlingsorienterede, så vi kan få drøftet, hvad det er, der presser lederne, og hvordan vi kan blive bedre til at arbejde med rammer og vilkår, så vi kan lykkes med vores kerneopgave,” siger Eva Munck Immertreu. 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.