Stor rift om arbejdsmiljøpulje: Sådan bringer du pædagogerne i spil

Der er rift om midlerne til at forbedre arbejdsmiljøet i kommuner og regioner. Da trepartsaftalen om løn blev indgået, blev der samtidig afsat 216 millioner kroner til arbejdsmiljøprojekter.
Pengene er afsat til projekter, som kommuner og regioner kan søge om, og de første 52 millioner er allerede væk. Halvdelen af landets kommuner og en enkelt region søgte i efteråret, og ud af de i alt 64 ansøgninger har syv fået bevilget penge.
"Arbejdstilsynet fik mange ansøgninger, og det samlede ansøgte beløb var otte gange højere end beløbet, der var til uddeling. Det er selvfølgelig positivt, at så mange kommuner og regioner har søgt puljen, og det vidner om stor interesse for dagsordenen. Men det betød også, at Arbejdstilsynet måtte give afslag til mange ansøgninger, og desværre også mange rigtig gode ansøgninger," fortæller Steffen Hyldborg Jensen, som er projektleder hos Arbejdstilsynet.
Nye penge på vej til efteråret
Selvom de første 52 millioner allerede er på vej ud for at gøre gavn, er det langt fra for sent at få støtte. Både det kommende efterår og året efter er der nemlig 82 millioner, man kan søge. Det er kommunens Hoved-MED, der søger, så du kan ikke gøre det som arbejdsmiljørepræsentant.
Du kan dog spille en rolle ved fx at bringe dine inputs og idéer videre til FTR, TR eller den part, som du ved har en plads i Hoved-MED.
Det er ifølge Steffen Hyldborg Jensen kendetegnende for de syv projekter, der har fået bevilget penge, at de potentielt kan forbedre arbejdsmiljøet for en stor del af de medarbejdere og ledere, som indsatserne retter sig mod.
"Herudover har ansøgerne udarbejdet overbevisende planer for forankring af projekternes indsatser i organisationen. En god og gennemtænkt forankringsplan er afgørende for, at indsatserne kan leve videre på arbejdspladsen, efter at projektet er afsluttet,” siger han.
Sådan gjorde de i Lyngby-Taarbæk Kommune
Et af de syv projekter, som nu skal i gang, er rettet mod nye lærere og pædagoger på skolerne i Lyngby-Taarbæk Kommune. Her har man nemlig oplevet, at mange nyansatte siger op igen, inden de har været ansat i to år. I 2023 var det tilfældet for 91 lærere og 34 pædagoger, der var ansat på kommunens skoler. En forholdsvis stor andel af dem er nyuddannede.
Det vidste Peter Winding, som er FTR i BUPL i Lyngby-Taarbæk Kommune, da han blev opmærksom på puljen.
Sammen med den lokale kreds i Danmarks Lærerforening (DLF) gjorde Peter Winding i første omgang forvaltningen opmærksom på muligheden for at søge penge fra puljen. Det foregik i MED-systemet, og der var enighed om at forsøge sig med en ansøgning. Derefter beskrev DLF og BUPL lokalt i tæt samarbejde de elementer, en ansøgning kunne indeholde, hvorefter selve ansøgningen blev skrevet af en konsulent i forvaltningen.
Bare gå i gang
Kommunen har nu fået bevilget syv millioner kroner til projektet, som blandt andet indeholder introforløb og kompetenceudvikling for nyuddannede og nyansatte lærere og pædagoger. Som en del af pakken er deres arbejdstid reduceret, så de har tid til at deltage i forløbene. Samtidig kommer der mentorordninger på skolerne.
Skal du til at søge om et projekt i din kommune, skal du sandsynligvis ikke gøre det samme som i Lyngby-Taarbæk. Der findes nemlig ikke en "one size fits all"-løsning på, hvordan man får bevilget penge til et projekt, vurderer Peter Winding.
"Der var et godt samarbejde med lærerne og forvaltningen, og konsulenten i forvaltningen, der skrev ansøgningen, er god til det. Og så skal indholdet passe til det, man i forvejen gør i kommunen," siger han.
Han har alligevel råd til andre tillidsvalgte, som vil skubbe på for at søge penge til at forbedre arbejdsmiljøet.
"De kommunale forvaltninger har nok at se til, så det kan være en god ide at gøre en del af forarbejdet selv og være lidt pågående med at banke nogle døre ind," siger han.
Han understreger, at der ikke er nogen risiko ved at forsøge sig.
"Bare gå i gang med at finde på. Det er jo gratis at finde på, så beskriv, hvad I drømmer om at gøre på arbejdsmiljøområdet," siger Peter Winding.