Millioner på vej til bedre arbejdsmiljø: Sådan kan du bringe dine idéer i spil 

I efteråret åbner en pulje til indsatser, der kan styrke arbejdsmiljøet i blandt andet dag- og fritidstilbud. Det er kommunerne, der skal søge om midler, men som AMR kan du være med til at sætte idéer i søen, så de pædagogiske arbejdspladser bliver prioriteret
216 millioner på vej til at forbedre arbejdsmiljøet i kommuner og regioner

Har du en god idé til, hvordan arbejdsmiljøet kan forbedres på de pædagogiske arbejdspladser i din kommune? Så er det nu, du skal komme frem med den. Der er nemlig afsat 216 millioner kroner til at forbedre arbejdsmiljøet i kommuner og regioner, og ansøgningsfristen for de første initiativer nærmer sig.

“Det er en chance for at få midler til større indsatser, som kan påvirke alle,” siger Johnny Gaardsdal, som er forretningsudvalgsmedlem i BUPL med politisk ansvar for arbejdsmiljø. 

Pengene blev afsat i forbindelse med trepartsforhandlingerne, som sidste år gav et lønløft til pædagogerne. Siden har parterne arbejdet med at gøre de overordnede beslutninger mere konkrete. Det er mundet ud i syv temaer, der blandt andet fokuserer på nyuddannede, seniorer, fleksibilitet og sygefravær.

Johnny Gaardsdal oplever, at der er blevet lyttet til BUPL i processen.

“Det er godt at få konkretiseret temaerne. Det er afgørende at have fokus på arbejdsmiljø, hvis man skal rekruttere og fastholde pædagoger. I forhold til temaerne er der blevet lyttet. De er næsten alle relevante for pædagogiske arbejdspladser,” siger han.

Godt skridt på vejen

De i alt 216 millioner kroner er blevet delt op i tre, så man de næste tre år en gang om året kan søge midler. Første gang er i dette efterår, hvor 52 millioner er i spil. Som AMR kan du ikke søge selv. Det skal kommunen gøre, men det er en god idé at bringe dine forslag i spil overfor eksempelvis repræsentanter i HovedMED eller den lokale BUPL-fagforening, foreslår Johnny Gaardsdal.

“Har du et bud på, hvor der kan sættes ind, så fortæl det videre. Det må meget gerne være brede indsatser, som også kan komme andre faggrupper til gavn, men det er vigtigt, at de pædagogiske arbejdspladser ikke bliver glemt,” siger han.

Johnny Gaardsdal forventer ikke, at pengene i sig selv løser alle problemer med arbejdsmiljøet, men de kan gøre en forskel.

“De skaber ikke revolutioner, men det kan være gode skridt på vejen, som nu og her gør en forskel for de pædagoger, der er involveret i projektet. På længere sigt kan det også gøre en forskel for andre, hvis det bliver en succes, så det senere bliver bredt ud til flere. Det er en god start,” siger han.

Kommuner kan søge midler inden for disse syv temaer:

  1. Introforløb for nyuddannede og nyansatte. Udvikling og gennemførelse af introforløb og indsatser, der skal styrke arbejdsmiljøet for nyuddannede og nyansatte.
  2. Seniorer. Udvikling og gennemførelse af indsatser, der skal forbedre mulighederne for seniorer for at blive på arbejdsmarkedet. 
  3. Lederes psykiske arbejdsmiljø. Udvikling og gennemførelse af indsatser, der skal styrke det psykiske arbejdsmiljø for ledere. 
  4. Sygefravær. Udvikling og gennemførelse af arbejdsmiljøindsatser, der skal forebygge og nedbringe sygefraværet i kommuner og regioner. 
  5. Borgernære karriereveje. Udvikling og gennemførelse af indsatser, der skal skabe attraktive karriereveje, som styrker medarbejderes tilknytning til det patient- og borgernære arbejde og sikrer tydelighed om medarbejdernes udvikling i jobbet.
  6. Arbejdstilrettelæggelse og fleksibilitet. Udvikling og gennemførelse af indsatser, der skaber bedre arbejdstilrettelæggelse og øget fleksibilitet på tværs af medarbejdergrupper. 
  7. Forebyggelse af fysisk og psykisk nedslidning og arbejdsulykker. Udvikling og gennemførelse af indsatser til forebyggelse af fysisk og psykisk nedslidning og arbejdsulykker. 

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.