Dilemma: Lader vi os styre af hverdagens rytme?

Hvad er vigtigst – børnenes eget initiativ eller hensynet til de andre i fællesskabet? Det diskuterer de medvirkende i denne episode af podcastserien 'Dilemma' om etikken i pædagogikken.
Barn holder ur frem
Thor bliver irriteret på kollegaen Alfred, der kommer for sent tilbage fra tur, så dagens program skrider. Men hvad bør veje tungest - hensynet til hverdagens rytme eller barnets initiativ?

Pædagogen Alfred vender hjem fra udflugt med børnene fra Spurvestuen. De faldt i staver over en byggeplads og glemte tiden, og nu sidder de andre børn og venter med frokosten.

Alfreds kollega Thor er irriteret. Det var han også forleden, da børnene havde bygget et tårn af klodser midt på bordet, så de ikke kunne få plads til at spise. Børnene skal jo også lære, at samfundet omkring dem følger en rytme.

Hvad er vigtigst – børnenes eget initiativ eller hensynet til de andre? Og hvad kan Alfred og Thor gøre for at finde et kompromis?

Hvad foretrækker du selv?

Tager vi initiativet fra børn, hvis vi sætter for stramme rammer omkring dem? Eller bliver de en samling små egoister, hvis de ikke i tide lærer, at der er andre behov i verden end deres? Og har pædagoger et ansvar for at lære dem det?

Medvirkende:

  • Maj Luffe Andersen, leder i Børnehuset Gnisten i Gladsaxe
  • Lilian Bjelke, udviklingschef i TitiBo-gruppen
  • Marianne Gilbert, tidligere forkvinde for BUPL i Aarhus
  • Bille Sterll, journalist og podcastvært

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.