Langt de fleste kommuner vil hemmeligholde normeringer

En optælling fra Børn&Unge viser, at kun ganske få af landets største kommuner vil vise normeringerne i deres daginstitutioner. Det møder hård kritik: ’Vi kan ikke få garanti for, at pengene følger barnet.’
Legende barn
I langt de fleste større kommuner kan man ikke få at se, hvor mange børn, der er pr. pædagog i hver enkelt daginstitution. Det viser en optælling fra Børn&Unge.

I en ny optælling lavet af Børn&Unge svarer kun 3 af landets 20 største kommuner, at de vil offentliggøre normeringen i alle deres daginstitutioner. Langt de fleste kommuner svarer, at opgørelser af normeringen i individuelle daginstitutioner ikke vil blive lagt frem.

Optællingen er foretaget cirka et år efter at regeringen i marts 2024 netop skrottede kravet om opgørelser af normeringer på institutionsniveau. Dette krav var ellers en del af Folketingets aftale om minimumsnormeringer. 

Dermed kan eksempelvis forældre og pædagoger i langt de fleste større kommuner ikke se, hvor mange børn, der er er pr. pædagog i hver enkelt daginstitution. 

Læs også: Så store er normerings-forskellene i din kommune

”Vildt, at så få kommuner ønsker gennemsigtighed”

Resultatet af optællingen skuffer Signe Nielsen, formand for Forældrenes Landsorganisation, (FOLA):

”Jeg synes, det er vildt, at så få kommuner ønsker gennemsigtighed. Men KL (Kommunernes Landsforening, red.) har vist, at de ikke er interesserede i en debat om normeringer og om forældrenes indblik i dem. Og de enkelte kommuner skal jo nærmest gøre oprør mod den linje, hvis de skal offentliggøre tallene,” siger hun.

Regeringen afskaffede opgørelserne efter ønske fra KL. Og forløbet siden da har bekræftet Signe Nielsen i, at forældrene nu står i en langt dårligere position:

”Vi kan ikke længere få garanti for, at pengene følger barnet. Jeg kan ikke se, hvordan kommunen bruger de penge, jeg betaler til mit barns daginstitutionsplads. Vores sikkerhed er blevet langt dårligere,” siger hun.

Læs også: Forstå sagen om mørklægning af normeringer på fem minutter 

Går mod strømmen: Derfor lægger vi tallene frem

København er en af de kun tre kommuner, som svarer Børn&Unge, at opgørelser på institutionsniveau bliver lagt frit frem. Det forventes at ske inden sommerferien.

Og beslutningen er en direkte konsekvens af afskaffelsen af Danmarks Statistiks opgørelser. Det fortæller Katrine Hassenkam fra Enhedslisten. Hun er medlem af Københavns borgerrepræsentations børne- og ungdomsudvalg. Hun har i samarbejde med SF stillet forslag om at offentliggøre tallene.

”Regeringens afskaffelse af opgørelserne betød, at det var op til os kommunalpolitikere at sikre gennemsigtighed. Samtidig ønskede vi at punktere påstanden om, at det skulle være en stor administrativ byrde at lave opgørelserne,” siger hun.

Læs også: Så skæve er KL’s påstande om normerings-bureaukrati 

Ikke en stor byrde: Forældrebestyrelser har allerede tallene

Katrine Hassenkam peger på, at forældrebestyrelserne i de københavnske daginstitutioner i forvejen har adgang til oplysninger om normeringen i deres egen institution.

”Samtidig er det i både kommunalpolitikere, forældre og faglige organisationers interesse, at vi har et samlet billede af normeringen i hver enkelt institution. Ikke for at penge fingre, men for at sikre et oplyst grundlag,” siger hun.

Naturligt at lægge normeringer frem

De to andre kommuner, som vil lægge tallene frem, er Randers og Gladsaxe. I Randers besluttede byrådet allerede i 2021, at kommunens forældre skulle kunne se normeringerne i hver enkelt institution. 

Og for Mogens Nyholm (R), formand for kommunens børne- og familieudvalg, er det både vigtigt og naturligt, at eksempelvis forældrene kan se normeringerne i hver enkelt institution:

”Og når vi kigger på tallene, så ser det jo helt fornuftigt ud. Der er for eksempel ikke kæmpestore udsving imellem normeringerne i hver enkelt institution,” siger Mogens Nyholm.

Trods ros til ’åbne’ kommuner: Løser ikke problemet

Muligheden for at se normeringerne på institutionsniveau er vigtig for at sikre, at børnene rent faktisk får de normeringer, som de fortjener. Det understreger BUPL-formand Elisa Rimpler. 

”Jeg håber, at mange flere kommuner vil gå samme vej,” siger hun.

Også FOLA-formand Signe Nielsen roser de kommuner, som lægger tallene frem. Men selv hvis alle kommuner fulgte deres eksempel, ville det ikke være en reel erstatning for den indsigt, de skrottede opgørelser fra Danmarks Statistik gav:

”Danmarks Statistiks landsdækkende opgørelser af normeringen i hver enkelt institution sikrede ensartethed og gennemsigtighed. Det havde været langt bedre for os forældre – og i mine øjne også for landets kommunalpolitikere – hvis de opgørelser fortsat blev lavet,” siger hun.

Læs også: Flere kommuner har haft kunstigt gode normeringer

Artiklen er opdateret med ny information om antallet af kommuner, som vil offentliggøre opgørelser af normeringer på institutionsniveau.

Få Børn&Unge som app

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.