Sådan kan I bruge hunde i det pædagogiske arbejde

Hunde kan have stor værdi i det pædagogiske arbejde. Men læs de her fem gode råd, inden du tager dit eget kæledyr med på arbejde.
Hundene Nyx og Holly ligger i blå sofa
Pudlen Nyx og labradoren Holly er pædagogiske terapihunde. De kan være med til at reducere svære følelser og ensomhed, de kan hjælpe med at dæmpe uro og angst, og de spiller også en rolle i undervisningen på Skolecenter Jetsmark i Nordjylland.

For eleverne på Skolecenter Jetsmarks specialafdeling begynder skoledagen på parkeringspladsen, hvor de ankommer i taxa og bliver hentet af en pædagog, en lærer – eller en hund.

”Nogle børn har svært ved at komme ind på skolen, og så kan Nyx eller Holly hente dem ude ved taxaen, og vi kan spørge: Skal du gå med Nyx hen til klassen?” fortæller pædagog Tine Secher om hundene, der jævnligt fungerer som ’socialt smøremiddel’.

Hun blev nysgerrig på magien mellem hund og menneske, da hun i 2018 uddannede sig til pædagog.

”Mens jeg skrev bacheloropgave, var jeg ude i et bofællesskab, hvor de havde en hund, der var uddannet til at skrabe med poterne, når en pige ville skære i sig selv. Den kunne lugte på hende, når hun blev angst eller nervøs. Jeg syntes, det var så spændende, hvad hunde kan. Så jeg kontaktede skolens øverste leder og sagde, at det her skal vi bare,” siger Tine Secher, der brugte et år på at blive certificeret terapihundefører sammen med sin lærerkollega.

Hundene kan være med til at reducere svære følelser og ensomhed, de kan hjælpe med at dæmpe uro og angst, og de spiller også en rolle i undervisningen, hvor de hjælper børnene til at arbejde med sprog, lære at tælle og meget mere.

Få her 5 gode råd til at bruge hunde i det pædagogiske arbejde – og læs mere i Børn&Unge nr. 2/25

Kilder: Terapihundeførere Tine Secher og Merete Larsen samt www.dansketerapihunde.dk. Se også www.besogshunde.dk.

1

Tænk over formålet

Labradoren Nyx kan dreje på et hjul med sin pote og vælge en bestemt farve.
Nyx kan hjælpe med at vælge farver, når børnene skal spille ludo. Så er dén konflikt afværget.

Der skal være grundige pædagogiske overvejelser bag arbejdet med dyr. Dyreassisteret pædagogik kan være en god idé, men det er vigtigt, at I gør jer det klart, hvad formålet er med at bringe eksempelvis en hund ind i institutionen.

2

Lad din egen hund blive hjemme

Drengen William giver high five til hunden Holly
William og Holly giver high-five, hver gang de har lavet en øvelse.

Alle hunde kræver træning, gåture og et tillidsfuldt forhold til deres ejer. I de forkerte hænder kan den med sine skarpe tænder være farlig. Oven i det skal en hund og dens fører igennem en uddannelse, for at den kan blive for eksempel terapi- eller besøgshund.

Derfor er det ikke en god idé, at pædagoger tager en familiehund med på arbejde i et dagtilbud, en skole, fritidsordning, klub eller specialinstitution.

3

Husk, at du har fået en ekstra at holde øje med

Barnet Jeppe leger med hunden Holly, en bold og en kegle
Jeppe leger med Holly, der skubber til bolden, mens Jeppe tæller.

En hund skal plejes, fodres, luftes og hvile, også når den er med på arbejde. Som pædagog eller lærer i en klasse eller en institution betyder det, at der er en del ekstra at holde øje med. Det kræver konstant overblik, for eksempel over hvilke signaler hunden sender. En terapihunds arbejde er baseret på frivillighed og belønning. Det skal respekteres, hvis den ikke ønsker at deltage i en situation. Og hunden må aldrig være alene med børnene, heller ikke hvis du skal på toilettet eller holde pause.

4

Giv hunden pauser

Pigen Line øver sig i at give hunden Holly high five
Line og Holly øver sig i at give high-five.

En terapihund kan maksimalt arbejde to-tre omgange af cirka 20 minutters interval med konkrete opgaver i løbet af en dag. Derimellem har hunden brug for at sove, slappe af og gå tur. En terapihund kan ikke arbejde hver dag, men den kan godt være med to-tre gange om ugen.

5

Lad ledelsen godkende hunden

Hunden Holly bøjer sig ind over et bord med brikker fra et huskespil
Holly kan også være med til at spille vendespil.

Det er vigtigt, at den leder, som godkender, at hunden må være i institutionen, har gennemtænkt og planlagt, hvordan det skal foregå. Både for de børn, som skal interagere med hunden, for kollegerne og ikke mindst for hunden. Ellers er der risiko for, at et velment tiltag ender med uheldige situationer til frustration for kolleger, pårørende og de misforståede hunde.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.