Stor opbakning: Nu booster BUPL indsatsen for ledernes psykiske arbejdsmiljø

’Lederne skal vide, de har 100 procent opbakning fra os,” lød det, da BUPL’s kongres vedtog at kvalitetssikre indsatsen for ledermedlemmerne, og styrke fokus på rekruttering og ledernes psykiske arbejdsmiljø.
rækker hånden op til et møde

Omkring hver tredje pædagogfaglige leder fortæller i BUPL’s seneste vilkårsundersøgelse fra efteråret 2022, at de overvejer at stoppe på grund af deres arbejdsvilkår.

Det skal forbedres, og derfor har BUPL’s kongres besluttet at styrke indsatsen for de pædagogfaglige lederes psykiske arbejdsmiljø samt for rekruttering og fastholdelse af ledere i lederjobbet (se boks).

”Der er behov for en målrettet indsats, som kan forbedre ledernes psykiske arbejdsmiljø, så der nu og fremover er pædagoger nok, der vælger at gå ledelsesvejen, og så pædagogfaglige ledere fastholdes i deres stillinger,” sagde Eva Munck Immertreu, formand for Lederforeningen i BUPL fra talerstolen.

Og der var stor støtte til de pressede ledere blandt de fremmødte.

”Lederne skal vide, de har 100 procent opbakning fra os. Det her er noget, hele BUPL står bag. Det er ikke kun vigtigt for lederne,” sagde David Gunnergaard Nordstrøm, fællestillidsrepræsentant for pædagogerne i Hjørring Kommune og medlem af BUPL’s hovedbestyrelse, til klapsalver fra salen.

Læs også: Ledernes klare svar: Sådan kan I styrke vores psykiske arbejdsmiljø

Kongres: BUPL skal kvalitetssikre sit lederpolitiske arbejde

Kongressen vedtog også et forslag fra hovedbestyrelsen og Lederforeningen i BUPL om et såkaldt 360-graders eftersyn af det lederpolitiske arbejde.

Et af målene med eftersynet er at give BUPL et solidt vidensgrundlag om udfordringer og styrker ved det nuværende arbejde. På baggrund af den viden skal BUPL’s kongres vurdere, om der skal foretages ændringer i det lederpolitiske arbejde i fremtiden. Det vil BUPL’s delegerede skulle tage stilling til ved næste kongres i 2024.

De centrale temaer for eftersynet af BUPL’s lederpolitiske arbejde er:

  • Synligheden af det lederpolitiske arbejde
  • Relevansen for medlemmerne
  • Organiseringen af det lederpolitiske arbejde
  • Ledermedlemmernes engagement. Herunder betingelserne for at være fagpolitisk aktiv

Fastholdelse og psykisk arbejdsmiljø: Her er Lederforeningens vigtigste indsatser frem mod 2024

  • BUPL’s kongres vedtog, at Lederforeningen i BUPL frem mod næste kongres i 2024 skal arbejde for flere pædagogfaglige lederstillinger på dagtilbuds-, skole- og fritidsområdet, og for at flere pædagoger bliver ledere og forbliver i lederjobbet.

    Særligt skal der være fokus på gode rammevilkår for pædagogfaglige ledere og forbedring af deres psykiske arbejdsmiljø: 

    • Faldet i antallet af pædagogfaglige lederstillinger samt ledere på dagtilbuds- samt 36 skole- og fritidsområdet skal vendes 
    • I de kommuner, hvor der er LTR, skal de lokalt understøttes i – og samarbejde med fagforeningen om – arbejdet med rekruttering og fastholdelse 
    • Der skal arbejdes strategisk for at flytte det eksisterende fokus på individualisering af ledernes psykiske arbejdsmiljø til et kollektivt og organisatorisk ansvar 
    • Der skal arbejdes for ro og stabilitet omkring den pædagogiske ledelsesopgave, så lederne har bedre vilkår for at håndtere de aktuelle opgaver og udfordringer
       

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.