Restriktioner forlænges: Men daginstitutioner skal fortsat holde åbent

Kun skoleeleverne er sendt hjem til fjernundervisning frem til 17. januar. Daginstitutionerne skal køre videre. ”Der er et pasningsbehov,” siger statsminister Mette Frederiksen. Kommunerne skal understøtte institutionerne, blandt andet med at tilpasse antallet af børn til personalet, fastslår BUPL.

Smittetallene for corona er stadig alt for høje, så nu forlænges de omfattende restriktioner, som blev indført før jul, helt frem til 17. januar. Dermed er skoleeleverne sendt hjem til endnu mere fjernundervisning, dog kan børn i 0.-4. klasse få nødpasning i skole og fritidsordninger, hvis forældrene har brug for pasning for at kunne passe deres arbejde. Og klubber holder kun åbent for de børn og unge, der har særlige behov for det tilbud.

Men daginstitutionerne skal fortsat holde åbent, fastslog Mette Frederiksen på et pressemøde tirsdag den 29. december:

"Der er brug for jer. For hver eneste af jer. Der er ganske mange medarbejdere i kritiske nøglefunktioner i Danmark, som har børn. Kan de ikke få dem passet, kan sygeplejersken ikke møde ind. Det kan politimanden heller ikke. Der er et pasningsbehov, og det bliver vi også nødt til at honorere.”

At holde institutionerne åbne er dog langt fra ideelt ifølge BUPL-formand Elisa Rimpler.

”Vi havde gerne set, at der også blev indført nødpasning på daginstitutionsområdet,” siger hun.

”Men vi har også hørt statsministerens udmelding, at vi er for vigtige for vores samfund, og det betyder også, at det er afgørende for samfundet og økonomien, at vi går på arbejde.”

Tilpas børnegrupperne

Når institutionerne skal holde åbent, så er det afgørende, at kommune gør alt, hvad de kan for at hjælpe og understøtte institutionerne, fastslår Elisa Rimpler.

”De ekstra ressourcer, som vi ved er afsat, midler til ekstra rengøring, til vikardækning, de skal helt ud, så pædagogerne kan mærke det,” siger Elisa Rimpler.

Kommunerne skal også være bedre til at tilpasse børnegrupperne til personalets størrelse, mener hun.

”Det har kommunerne slet ikke været gode nok til indtil nu. Når der er for mange kolleger syge eller til testning, så skal man justere i børnetallet.”

Børne- og Undervisningsministeriet kommer også med det, man kan kalde en forsigtig opfordring til forældrene om at lade være med at sende børnene i institution: 'Forældre, der har mulighed for det, kan dog overveje at holde deres børn hjemme i en kortere eller længere periode,' som det hedder på ministeriets hjemmeside.

Travle dage

Selv om skoleeleverne som udgangspunkt er sendt hjem til fjernundervisning, kommer der travle dage for de pædagoger, der arbejder i skole, SFO og klub.

”Det bliver et kæmpe logistisk arbejde at holde nødåbent. Der vil være mange pædagoger, som er nødt til at være på arbejde i skoler og SFO. Og sikkert også i klubberne, for de børn og unge, der har brug for det, skal også kunne komme der. Det kommer ikke til at ske, at nogen pædagoger får fri,” siger Elisa Rimpler.

Når pædagoger nu varetager så vital en samfundsfunktion, er det også vigtigt, at samfundet beskytter såvel pædagoger som børn.

”Så vi vil anbefale, at pædagoger kommer længere frem i vaccinekøen,” siger Elisa Rimpler.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.